-
Nytt projekt ska stärka geoturism i Jämtland Härjedalen
Genom ett nytt treårigt projekt ska Sveriges geologiska undersökning arbeta för ökad geoturism i Jämtland, Härjedalen och norska Tröndelag. I grunden finns SGU:s databas Geologiskt intressanta platser, som ska ligga till grund för besöksnäringens arbete.
Det saknas lättillgänglig information om platserna
Den svenska och norska naturen är fyllda med besöksmål som skulle kunna locka människor bara genom den geologi som redan finns på platsen. Problemet för besöksnäringen är att det saknas lättillgänglig information om platserna med intressant geologi.
Nu har Sveriges geologiska undersökning, tillsammans med Jämtland Härjedalen Turism, Geopark Indalsälven och Tröndelag Reiseliv AS fått medel för ett treårigt projekt som ska stärka geoturismen i deras respektive områden.
Kommer öka kunskapen om geologi inom besöksnäringen
Projektet heter Geoturism i Mitten och inkluderar en dokumentation av geologiskt intressanta platser, liksom en paketering och marknadsföring av platserna som turistdestinationer. Stor vikt ligger också på att öka kunskapen om det samiska perspektivet vid de geologiska besöksmålen.
Projektägare är SGU – Sveriges Geologiska Undersökning och projektpartners på den svenska sidan är Jämtland Härjedalen Turism tillsammans med Geopark Indalsälven. På den norska sidan är projektpartnern Trøndelag Reiseliv.
”Projektet kommer att uppmärksamma geologiska platser i regionen och genom dessa öka kunskapen om geologin inom besöksnäringen och lyfta geologiska upplevelser för hela familjen”. Säger Linda Wickström, statsgeolog och projektledare på SGU.
Projektet kommer att skapa nya möjligheter för områdena
Projektet sträcker sig mellan den 1 januari 2025 och 31 december 2027. Budgeten för hela projektet under de tre åren är drygt 10 miljoner kronor. Den svenska finansieringen kommer från EU-programmet Interreg Sverige-Norge och Region Jämtland Härjedalen.
”Vi är glada över att ha fått pengar till projektet och det här kommer att skapa nya möjligheter för Geopark Indalsälven.” Säger Carina Landin, verksamhetsledare på Geopark Indalsälven.
Platser omvandlas till paketerade geoturismupplevelser
En central del i projektet blir den gränsöverskridande kartvisaren Geologiskt intressanta platser, som har tagits fram gemensamt av SGU och NGU i ett tidigare Interreg-projekt. Under projektet kommer den att uppdateras med nya geologiskt intressanta platser i Jämtland Härjedalen.
Målet är att minst tio geologiskt intressanta platser kommer att omvandlas till paketerade geoturismupplevelser i Jämtland Härjedalen och Tröndelag.
Här kan ni läsa mer om Jämtland Härjedalen på Turismnytt.
- Text: SGU & JHT
- Foto: Anne Adsten
-
Guideutbildning för snöskoter bidrar till tryggare skotersafari
Ett fokus inom BOHST har varit att höja kompetensen bland snöskoterguider via utbildning. Det skapar en säkrare skotersafari.
-
Hjortviken Country Club öppnar hotell utan TV på rummen
Nu öppnar ESS Group nya destination Hjortviken upp dörrarna till en värld utan TV-apparater på hotellrummen.
-
Visita – ökad efterfrågan på hotellrum i december
Efter månader där efterfrågan minskade på hotellrum i Sverige ökade den i december, trots fler klämdagar än normalt, enligt Visita.
-
Stockholm bland världens topp-destinationer 2025
Med erbjudande om både skärgård och stadspuls har Stockholm etablerat sig som en av världens mest eftertraktade resmål 2025.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 3 2025
Mest om Boende, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang, Museer/utställningar samt Konstateranden/Beslut/Rapporter
-
Vårdskjortor får nytt liv som arbetskläder på Nationalmuseum
Nu byter personalen på Nationalmuseum sina jackor. I ett samarbete med Beskow von Post får kläder nytt liv genom ett cirkulärt koncept.
-
Vy Norge lanserar sommartåg mellan Oslo och Malmö
Vy tar ytterligare ett steg i sin satsning på internationell trafik och lanserar sommartåg mellan Oslo och Malmö i sommar.
-
Vrak – Museum of wrecks i samarbete med The museum of World War II i Gdansk
Vrak - Museum of wrecks samarbetar med The museum of World War II i Gdansk och deltar i ett konferensevent den 25 januari.
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 3 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan ganska jämnt fördelat på många kategorier så...
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Under 2024 välkomnade Marinmuseum i Karlskrona 215 174 besökare och ser en positiv utveckling me...
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag har glädjen att presentera Thérèse Liljeqvist som ny verkställande direktör för Artipe...
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska och minnesvärda upplevelser. Göta kanal erbjuder en helt un...
-
-
Gästbloggare
-