-
Nytt projekt ska stärka geoturism i Jämtland Härjedalen
Genom ett nytt treårigt projekt ska Sveriges geologiska undersökning arbeta för ökad geoturism i Jämtland, Härjedalen och norska Tröndelag. I grunden finns SGU:s databas Geologiskt intressanta platser, som ska ligga till grund för besöksnäringens arbete.
Det saknas lättillgänglig information om platserna
Den svenska och norska naturen är fyllda med besöksmål som skulle kunna locka människor bara genom den geologi som redan finns på platsen. Problemet för besöksnäringen är att det saknas lättillgänglig information om platserna med intressant geologi.
Nu har Sveriges geologiska undersökning, tillsammans med Jämtland Härjedalen Turism, Geopark Indalsälven och Tröndelag Reiseliv AS fått medel för ett treårigt projekt som ska stärka geoturismen i deras respektive områden.
Kommer öka kunskapen om geologi inom besöksnäringen
Projektet heter Geoturism i Mitten och inkluderar en dokumentation av geologiskt intressanta platser, liksom en paketering och marknadsföring av platserna som turistdestinationer. Stor vikt ligger också på att öka kunskapen om det samiska perspektivet vid de geologiska besöksmålen.
Projektägare är SGU – Sveriges Geologiska Undersökning och projektpartners på den svenska sidan är Jämtland Härjedalen Turism tillsammans med Geopark Indalsälven. På den norska sidan är projektpartnern Trøndelag Reiseliv.
”Projektet kommer att uppmärksamma geologiska platser i regionen och genom dessa öka kunskapen om geologin inom besöksnäringen och lyfta geologiska upplevelser för hela familjen”. Säger Linda Wickström, statsgeolog och projektledare på SGU.
Projektet kommer att skapa nya möjligheter för områdena
Projektet sträcker sig mellan den 1 januari 2025 och 31 december 2027. Budgeten för hela projektet under de tre åren är drygt 10 miljoner kronor. Den svenska finansieringen kommer från EU-programmet Interreg Sverige-Norge och Region Jämtland Härjedalen.
”Vi är glada över att ha fått pengar till projektet och det här kommer att skapa nya möjligheter för Geopark Indalsälven.” Säger Carina Landin, verksamhetsledare på Geopark Indalsälven.
Platser omvandlas till paketerade geoturismupplevelser
En central del i projektet blir den gränsöverskridande kartvisaren Geologiskt intressanta platser, som har tagits fram gemensamt av SGU och NGU i ett tidigare Interreg-projekt. Under projektet kommer den att uppdateras med nya geologiskt intressanta platser i Jämtland Härjedalen.
Målet är att minst tio geologiskt intressanta platser kommer att omvandlas till paketerade geoturismupplevelser i Jämtland Härjedalen och Tröndelag.
Här kan ni läsa mer om Jämtland Härjedalen på Turismnytt.
- Text: SGU & JHT
- Foto: Anne Adsten
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-