-
Örebro läns museum under 2023 – museichefen berättar
År 2023 fortsätter Örebro läns museum att vara utan sin huvudbyggnad i Slottsparken i Örebro. Museichef Birgitta Johansen berättar om läget för museets renovering och återuppbyggnad. Men även om allt länsmuseet gör på andra platser för att möta besökare.
”Vi ser vi fram emot att planeringen och återuppbyggnaden av museet sätter i gång på allvar. Det ska bli jätteroligt att komma i gång på riktigt.” Säger Birgitta Johansen. ”Vi lägger in mycket resurser i det arbetet och hjälper byggherren och huvudentreprenören så att bästa resultat ska uppnås. Vi är ju de som ska vara där och måste vara bra på att berätta exakt hur vi vill ha det. Nästan alla som jobbar på museet är med i arbetet på något sätt. Om några år när vi har öppnat på nytt kommer lokalerna att vara bättre för både besökare och föremål. Vi kommer att kunna låna in och visa konstföremål som vi inte haft möjlighet till förut.”
Museet har hittat nya sätt att möta besökare på
Eftersom öppningen av museibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 har dröjt så länge har länsmuseet under flera års tid hittat nya sätt att möta besökare på.
Mobila museet är en stor lastbil som gör att man kan resa runt i länet med utställningar. Museets personal följer med och träffar museibesökare på alla möjliga platser som skolgårdar, hembygdsgårdar och ställen där många människor rör sig.
”Vi håller på att färdigställa två nya utställningar som specialbyggs för flaket och som kommer att turnera under 2023. För skolan kommer vi att ta fram ett nytt mobilt program om forntiden i länet.”
Under hösten 2022 testade museet att ha publika träffar på högkvarteret på Kaserngården 6 i Örebro. Där finns föremålsmagasin och kontor och dit bjuds allmänheten in till en serie som kallas ”Tusentals ting”. Besökarna får träffa olika experter som delar med sig av sina kunskaper och tillsammans kan man komma riktigt nära föremålen ur samlingarna.
Flera platser som Örebro läns museum verkar på
Andra exempel på platser där museet verkar är Örebro slott, Siggebohyttan och Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga.
”Siggebohyttan har vi under några år prioriterat och utvecklat som besöksmål med till exempel en digital guidad tur i vår app, lokala produkter i caféet och barnaktiviteter på somrarna. På Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga har vi tagit fram ett nytt spår som kompletterar det innehåll vi visar i arbetarlägenheterna. Det handlar om ekologiska fotavtryck och vänder sig till alla, inte minst skolan.” Fortsätter Birgitta Johansen.
Ett område som Örebro läns museum arbetat med under många år är Bergslagens historia.
”Under paraplyet ”Hyttbyggartid” har vi arbetat brett, både med forskningsinsatser, en vetenskaplig konferens och med utställningar på slottet och på Siggebohyttan. Under året fortsätter museet med att initiera forskningsprojekt och söka pengar. Vi kommer att genomföra ”Bergslagens historiedagar” som vi drog i gång förra året. De som står för programmet är främst föreningar knutna till hembygdsrörelsen. Vi som museum kan möjliggöra att eldsjälarna som visar och sköter sina egna miljöer och gårdar får tillgång till ny kunskap och nya perspektiv. Museet kan till exempel ordna miniseminarier eller skapa mötesplatser. Vi hoppas även kunna arrangera någon publik arkeologisk aktivitet under året kopplat till Bergslagen.”
Det finns en efterfrågan på kultur och upplevelser
Sammantaget tror Birgitta på ett gott nytt museiår. Hon ser att det finns en efterfrågan på kultur och upplevelser som museet kan erbjuda. I oroliga tider söker sig många till platser för samtal och reflektion.
”Efter pandemin kan vi se att vi återfått våra besökare under 2022, det är jättekul att folk hittat tillbaka till oss.” Avslutar Birgitta Johansen.
- Text: Örebro läns museum
- Foto: Örebro läns museum/Fotograf okänd
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna och mytomspunna platsen Tosseber...
-
-
Gästbloggare
-