-
Premiärflyg till Bromma för hela två nya flygbolag
På måndagsmorgonen den 28 mars var det premiär för hela två nya inrikesflygbolag som börjar flyga på Stockholm Bromma. Båda har startats av lokala företagare som har konstaterat hur viktigt det är för deras egna och andras företag att ha fungerande flygförbindelser med huvudstaden. För vissa är det till och med en överlevnadsfråga. Både Kristianstads och Trollhättan-Vänersborgs flygplatser har varit utan flygförbindelse med Stockholm i ett par år, främst på grund av pandemin, vilket har medfört långa restider. Just för dessa orter, som har väldigt begränsade förbindelser med exempelvis tåg, handlar det om en minskning av restiden till en fjärdedel nu när man kan flyga direkt till Stockholm.
Från Kristianstad är det Skåneflyg som flyger och från Trollhättan-Vänersborgs flygplats är det Västflyg.
Efterlängtad nypremiär
Nypremiären för direktflyget till Bromma har varit efterlängtad av många. Inte minst inom näringslivet i Fyrbodal och västra Skaraborg, men också bland många privatresenärer. Nu är det åter möjligt att ta sig till den citynära flygplatsen i Stockholm på bara en timma.
– Ända sedan det nybildade och lokalt ägda flygbolaget Västflyg aviserade att de skulle ta upp trafiken igen har intresset varit väldigt stort, säger Anna Råhnängen, vd för Fyrstads Flygplats AB. Vi har fått många samtal och många lyckönskningar.
– Flyget spelar en mycket viktig roll för hållbar attraktionskraft och ekonomisk utveckling i hela vår stora region. Tack vare den reguljära linjen till och från Bromma alla dagar i veckan, undantaget lördagar, har vi återtagit en plats i det svenska flygnätet. Nu går det snabbt och enkelt att både nå ut och att komma hit, fortsätter hon.
Intresset för direktflyget till Bromma återspeglar sig i antalet besök på Västflygs webbplats och i bokningarna.
– Resenärerna har gett fin respons och vi är nöjda med bokningsläget, säger Jenny Iodlovsky Norrby som är vd för Västflyg. Åtskilliga företag har visat förtroende för oss genom förköp av biljetter.
– För många personer inom näringslivet innebär detta att deras resande blir mer effektivt med mera tid hemma och färre hotellnätter på annan ort. Det är uppskattat att vi på det viset bidrar till ett hållbart arbetsliv.
Viktigt för det lokala näringslivet
I samband med trafikstarten höll Svenska regionala flygplatser ett frukostseminarium där de nya flygbolagen presenterades och vad flygförbindelser i allmänhet och nya flyglinjer i synnerhet innebär för tillgänglighet, tillväxt och regional utveckling, avhandlades.
Sam Giertz, ordförande för och delägare i Skåneflyg, berättade att han och de andra delägarna i bolaget började titta på att starta ett lokalt flygbolag redan hösten 2020. Sedan har de kämpat på och hållit ut genom den utdragna pandemin. Han berättade att det verkligen har varit mycket jobb.
Per Arwidsson, som är en av tre delägare i Västflyg, berättade att han har hjärtat i Bohuslän men bor i Stockholm. Han är djupt imponerad och stolt över arbetet som gjorts för att få igång trafiken. Han nämnde också det stora stödet från Trollhättan-Vänersborgs flygplats och kommunerna i Fyrstadsregionen.
Jenny Iodlovski Norrby, vd för Västflyg berättade att det har varit svintufft! Tack vare ett antal eldsjälar har det lyckats. Hon påpekade också hur viktigt det är att få med sig näringslivet. Det gäller att få koll på intresset, skapa engagemang och få företag och andra som har nytta av bra flygförbindelser att förbinda sig att också använda flyget. Där har lokala företag, bland annat GKN Aerospace, stöttat genom att förköpa biljetter.
Bromma har uppgraderats under pandemin
Gunnar Boijsen, flygplatschef på Stockholm Bromma Airport berättade att flygplatsen stöttar så mycket man kan, via Swedavias marknadsavdelning. På frågan om det finns utrymme för fler nya flygbolag och linjer svarade han att det fortfarande finns bra slottider, något som är avgörande för att få en linje att bära sig.
Han berättade också att man nu är uppe på 55% av den trafik man hade 2019, under pandemin var man nere på en procent!! Under pandemin har flygplatsen utvecklats med ny ankomsthall, fler gater i avgångshallen och ny banljusanläggning. Stockholm Bromma kan nu ta emot så stora plan som Airbus 319 som tar drygt 130 passagerare.
När det gäller Brommas framtid konstaterade han att de har tillstånd till 2038. Om det kommer ett nedläggningsbeslut räknar man med att det tar tre år att lägga ned. Men tills det finns ett beslut om eventuell nedläggning är det business as usual. Han påpekade också att Bromma ligger i framkant när det gäller hållbarhet och var världens första 100% fossilfria flygplats.
Hållbarhetsarbetet inom flyget är fantastiskt
Under seminariet fick vi också det lite större perspektivet från Catrin Mattsson, Nordenchef för IATA och Christian Clemens, ordförande för Svenskt Flyg.
Catrin Mattsson berättade att det internationella flyget fortfarande bara är uppe i 50% av 2019 års volymer. Utvecklingen såg positiv ut efter att reserestriktionerna lättade i vintras, men nu har det osäkra världsläget på grund av kriget i Ukraina gjort det svårare att se hur det kommer att utvecklas.
Christian Clemens tog upp att som litet flygbolag, regionalt eller inrikes, är man mycket känsligare för olika svängningar. För att det ska gå att driva företag på samma villkor i Trollhättan eller Kristianstad som i huvudstaden är det dock både en hållbarhetsfråga och nästan en demokratifråga att det finns en tillgänglighet till huvudstaden.
Han lyfte också fram att hållbarhetsarbetet som görs i flygbranschen är fantastiskt, i synnerhet i Sverige, men branschen klarar det inte själva. Man behöver stöttning från det offentliga. I den situation som är nu där många mindre flygplatser inte har flyg måste man tänka långsiktigt, med elflyget som kommer. Elflyget kan komma bli det klimatsmartare sättet att ta sig till (och även mellan) många orter.
Catrin Mattsson fyllde på med att i Sverige finns det en hög ambition på hållbarhetsområdet men man behöver hjälp. IATA gillar standarder, för det underlättar. De vill inte ha ett lapptäcke av regler och standarder. Hon var positiv till att branschen tog ett beslut globalt att nå net zero 2050. Att man gör det tillsammans betyder mycket, sedan är Sverige ambitiösare.
Flyget är viktigt för ett stort land som Sverige
I nästa panel påpekade Carl Bergkvist från Stockholms Handelskammare att nyttan för samhället är stor med flyget så det är väldigt positivt att det kommer tillbaka med nya linjer. För ett land som Sverige med stor yta och långa avstånd har det varit avgörande med bra förbindelser för att man ska kunna vara konkurrenskraftig mot länder som Tyskland, Danmark och Nederländerna är mindre till ytan och mer centralt belägna i Europa.
Marcus Morfeldt från Visita tog upp betydelsen för besöksnäringen som nu är mitt uppe i återstarten. Många besöksnäringsföretag står med stora skulder och har en lång väg tillbaka, men då är nya flyglinjer väldigt positivt. Det som behövs nu är framtidstro och optimism, men han passade på att lyfta behovet av stödinsatser när det gäller anställning, som sänkta arbetsgivaravgifter.
När frågan om Brommas framtid kom upp sa Carl Bergkvist att det finns en oro för att det blir problem för inrikesflyget som mest kör propeller att flytta till Arlanda. Det kommer att krävas separation mellan olika flygtyper för att det ska fungera och det kräver investeringar.
Elflyget skapar helt nya förutsättningar
Den sista panelen med alla deltagarna fick frågan om vi kommer att få se fler nya flygbolag.
Catrin Mattsson berättade att flera nya bolag har startat under pandemin i andra länder. Det är dock en bransch som har det tufft, men också en imponerande kampvilja. Tillgång till hållbara bränslen kommer att vara en avgörande fråga och hur kan man stimulera det på ett bättre sätt? Där behövs det fler morötter.
När små elflyg kommer in kommer nya bolag att se möjligheter. Efterfrågan finns och när tekniken kommer så skapas nya förutsättningar, sa Carl Bergkvist
Jenny Iodlovski Norrby höll med om att det är jätteintressant med elflyg, eller kanske blir det något annat, men det gäller att hålla ut tills de fossilfria alternativen är på plats. Där fyllde Per Arwidsson i att politiken måste ta sig an den här branschen så att gapet kan överbryggas. Exempelvis har man resepolicies som förstärker flygskammen i många kommuner och regioner. De måste bort!
Peter Larsson nämnde att det paradoxalt nog till och med i flera kommuner som själva äger flygplatser finns policies som förbjuder de anställda att flyga.
Marcus Morfeldt fick sista ordet när han påpekade att såväl flygsektorns som andra transportmedels hållbarhetsarbete oerhört viktigt och att vi måste värna det transportsystem vi har.
Samtidigt med seminariet hade Transportföretagen Flyg en presentation av sin rapport om morgondagens flyg. Den kan ni se här, men Turismnytt kommer också att återkomma med en uppföljning av den.
Läs mer om Bromma på Turismnytt
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Västflyg
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-