-
Regeringen vill skapa en samverkansarena för besöksnäringen
I ett pressmeddelande från regeringen i torsdags meddelade man att man vill stärka besöksnäringens möjligheter till samverkan. Detta vill man göra genom att avsätta tre miljoner till Tillväxtverket för uppdraget. Längst ned hittar ni även ett par kommentarer.
Såhär lyder pressmeddelandet:
Regeringen stärker besöksnäringens möjligheter till samverkan
I samband med att regeringen tar fram en strategi för besöksnäringen avsätts nu tre miljoner kronor för att Tillväxtverket ska stödja en samverkansarena för näringen. Med uppdraget ska Tillväxtverket stödja och underlätta för besöksnäringen att samlas och samordna sig i syfte att bidra till näringens långsiktiga utveckling.
I april aviserade näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson att regeringen inom kort kommer presentera en strategi för turism och besöksnäring i Sverige. Med strategin vill regeringen skapa goda långsiktiga förutsättningar för en hållbar och växande besöksnäring med en självklar roll som export-, jobb- och integrationsmotor.
– Arbetet med regeringens strategi för turism och besöksnäring är i full gång. Besöksnäringen består av flera olika branscher och många företag med vitt skilda verksamhetsområden. Genom uppdraget ger regeringen näringen möjlighet att samla sig och fokusera på sin långsiktiga utveckling, säger näringsminister Ibrahim Baylan.
Uppdraget innebär att Tillväxtverket ska stödja besöksnäringens aktörer att utveckla en samverkansarena som kan företräda besöksnäringens intressen, inklusive dess små och medelstora företag, formulera näringens behov och ha en drivande roll i näringens utveckling. Samverkansarenan ska ägas och drivas av besöksnäringens aktörer.
– En hållbar turism och växande besöksnäring bidrar till sysselsättning, utveckling och attraktionskraft i alla delar av Sverige. När vi nu stärker näringens samordning och så småningom presenterar regeringens strategi gör vi det med ett tydligt hela landet-perspektiv, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.
På fredagen förtydligade Tillväxtverket uppdraget i ett eget pressmeddelande:
Arena för samverkan utvecklar besöksnäringen
Besöksnäringen får en egen samverkansarena. Tillväxtverket ska stödja och underlätta för besöksnäringen att samlas och samordna sig i syfte att bidra till näringens utveckling. Regeringen avsätter tre miljoner kronor till uppdraget.
Samverkansarenan ska företräda besöksnäringens intressen och näringens små och medelstora företag. Den ska också formulera näringens behov och ha en drivande roll i näringens utveckling. Tillväxtverkets uppgift blir att stödja besöksnäringen i arbetet med att utveckla denna samverkansarena som ska ägas och drivas av besöksnäringens aktörer. Tidigare har Tillväxtverket haft uppdraget att stödja etableringen av en samverkansarena inom livsmedelssektorn där nu Sweden Food Arena är på plats.
-Vi är glada över att ha fått det här uppdraget och ser det som mycket viktigt för besöksnäringens utveckling. Näringen är starkt beroende av samspelet mellan det offentliga och företagen för att skapa attraktionskraft för en plats eller en destination, säger Helena Nyberg Brehnfors, enhetschef på Tillväxtverket.
Inom kort kommer regeringen även att presentera en strategi för turism och besöksnäring i Sverige, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande. Strategin ska bidra till att skapa goda långsiktiga förutsättningar för en hållbar och växande besöksnäring med en självklar roll som export-, jobb- och integrationsmotor.
Senare på fredagen kom även ett pressmeddelande från Svensk Turism:
Samverkansarena för besöksnäringen
Svensk Turism kan glädjande konstatera att regeringen i går meddelade att man avser att finansiera en samverkansarena som ska ägas och drivas av besöksnäringens aktörer.
Vi anser att det finns ett stort behov av att utveckla starkare samarbeten mellan besöksnäringens stora och små företag, med forskare och innovationsfrämjare. Samarbeten med andra delar av näringslivet för att öka innovationskraften och hållbarheten inom service- och tjänsteföretag behövs också.
Regeringens beslut är i linje med det som utredningen Ett land att besöka. En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring lyfte fram och som stöds av näringens samtliga aktörer.
”Besöksnäringen består av olika branscher och företag inom områdena resa, bo, äta, göra och uppleva. Svensk Turism vill långsiktigt samla besöksnäringen, och en samverkansarena med stöd av Tillväxtverket kommer rusta oss väl för framtiden” säger Susanne Andersson, ordförande Svensk Turism.
Besöksnäringen är en av få näringar där sysselsättningen inte minskar utan fortfarande ökar över hela landet. Näringen skapar jobb inom många olika områden och på alla nivåer. Inte minst bidrar näringen till integration, stärker människors känsla för service och värdskap och skapar attraktiva platser. En gemensam nationell plattform där frågor som t ex infrastruktur, innovation och hållbarhet ur alla dess aspekter kan lyftas med besökaren i centrum är efterfrågad. Turismen och företagen inom besöksnäringen står inför betydande utmaningar samtidigt som vi i flera avseenden bidrar med lösningar på många av samhällsutmaningarna.
Vad säger storstäderna om regeringens satsning?
Turismnytt har också fått en gemensam kommentar från våra tre största städer. Visit Stockholm, Göteborg & Co och Malmö Turism har ett starkt samarbete och representerar storstäderna gemensamt i Svensk Turisms styrelse för att ha en kontinuerlig utvecklingsdialog med besöksnäringen i strategiska frågor. På frågan om hur de ser på regeringens satsning så svarar de samlat att de ser fram emot att fortsätta stärka arbetet med att utveckla attraktionskraft och skapa jobb i samverkan med besöksnäringen. Storstäderna har vid flera tillfällen i olika sammanhang lyft fram behovet av att satsa på en innovativ samverkansarena som stimulerar hållbar utveckling och bygger kunskap och förutsättningar för samverkan och smarta beslut, individuellt och gemensamt hos näringen och offentliga aktörer.
– Det finns mycket vi kan göra tillsammans för att besöksnäringens företag ska vara lönsamma och ha ett attraktivt hållbart erbjudande som når ut. Vi som verkar på storstädernas uppdrag tror mycket på innovativ gränsöverskridande samverkan och vi ser stor potential i att stärka den gemensamma arenan med besöksnäringen, säger Caroline Strand, VD Visit Stockholm som representerar Visit Stockholm, Malmö Turism och Göteborg & Co i Svensk Turism
Från Turismnytts håll kommer vi att med spänning följa vad som kommer ut av detta. Det kommer säkert fler kommentarer framöver och framför allt är vi, liksom alla i branschen, nyfikna på vad regeringens nationella strategi kommer att innehålla och innebära. Fortsättning lär följa. Kontakta oss gärna med kommentarer och synpunkter.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Regeringskansliet/Tillväxtverket
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Många blandar ihop Lidköping och Linköping. Tillsammans lanserar destinationsbolagen en kampanj för att reda ut förväxlingen mellan städerna.
-
Branäsgruppen vinner Värmlands Turismpris 2025
Visit Värmland är stolta över att utse Branäsgruppen som årets vinnare av Värmlands Turismpris 2025.
-
Nu blir det enklare att boka upplevelser i Halmstad
Vill du boka en cykeltur i vildmarken eller biljetter till Hearts Festival? Nu kan du göra detta direkt via Destination Halmstad.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Mest om Destination, Evenemang och Transport/Infrastruktur/Mobilitet
-
Arkösunds Hotell – en året-runt mötesplats i skärgården
Arkösunds Hotell, ett anrikt besöksmål i Norrköping, har återtagit sin plats som skärgårdens självklara mötesplats.
-
Världens första Svanenmärkta evenemang är i Stockholm
Nordiska Ministerrådets nordiska turismkonferens om framtidens turism är det första Svanenmärkta evenemang i världen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Marcus Ståhl: Nu har du chans att maxa intäkterna så du kan chilla i höst
Många är ni besöksnäringsföretagare som nu går in i högsäsong, många jobbar snart dygnet runt och får upp näsan ö...
-
Hemlängtan gjorde att Jennifer startade Mid Scandinavia Tours
I JHT:s export-projekt Välkommen åter har bolaget följt unga nyföretagaren Jennifer Kristensson. De har tagit del...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Transp...
-
Världens första Svanenmärkta evenemang är i Stockholm
I dag skrivs nordisk miljömärkningshistoria på Kulturhuset i Stockholm. Nordiska Ministerrådets nordiska turismko...
-
-
Gästbloggare
-