-
Riksrevisionen – eftersatt skötsel av nationalparker och naturreservat
Skötseln av Sveriges mest värdefulla naturområden, såsom naturreservat och nationalparker, är eftersatt. Bristerna beror framför allt på otillräcklig finansiering och på att uppföljningen inte är ändamålsenlig.
”Förvaltningen av skyddad natur fungerar inte effektivt. På sikt leder bristerna till att de värden som skyddats i våra nationalparker och naturreservat inte kan bibehållas, eller att de helt går förlorade. Det handlar både om naturområden som är värdefulla för den biologiska mångfalden, och om människors möjlighet till friluftsliv.” Säger riksrevisor Helena Lindberg.
Riksdagen har beslutat att nationalparker och naturreservat ska förvaltas med hög ambitionsnivå så att naturvärdena bibehålls eller ökar, och så att områdena görs tillgängliga för besökare. Dessutom har Sverige internationella åtaganden genom EU-medlemskapet, konventionen om biologisk mångfald och Agenda 2030.
Länsstyrelserna skjuter nödvändiga åtgärder på framtiden
Regeringens nedprioriteringar av skötseln av friluftsinfrastruktur och Sveriges naturreservat och nationalparker, gör att riksdagens mål inte nås. Finansieringen räcker inte till för att sköta om de mest värdefulla naturområdena. Det visar Riksrevisionens nya granskning Förvaltningen av skyddad natur.
Länsstyrelserna skjuter många nödvändiga åtgärder på framtiden. Framför allt åtgärder för friluftslivet och mer kostsamma naturvårdsåtgärder. Till exempel städning av toaletter, sophantering och tillhandahållande av ved. De flesta länsstyrelser har prioriterat ner servicen inom skyddade områden. Flera har dessutom prioriterat upp avveckling av befintliga friluftsanordningar, eftersom underhållet är kostsamt.
Länsstyrelserna ligger också efter med att uppdatera naturreservatens skötselplaner. En tredjedel av naturreservaten har skötselplaner som behöver uppdateras för att områdena ska kunna förvaltas effektivt.
Kraftfulla satsningar på naturskötsel och friluftsliv behövs
Vidare har Naturvårdsverket inte gett länsstyrelserna det stöd de behöver för att bedriva en effektiv förvaltning. Det handlar till exempel om vägledningar och it-stöd. Naturvårdsverket har heller inte sett till att nationalparkernas skötselplaner är aktuella; 19 av Sveriges 30 nationalparker har skötselplaner som behöver uppdateras.
”Naturen är Sveriges och invånarnas största, viktigaste och mest kostnadseffektiva arena för motion, rörelse och välbefinnande. Att länsstyrelser tvingas avveckla friluftsinfrastruktur i en tid när vi ligger i världstoppen i stillasittande, är minst sagt felprioriterat. Om regeringen menar allvar med sin vilja att satsa på fysisk rörelse och folkhälsa, behövs kraftfulla satsningar på naturskötsel och friluftsliv i höstbudgeten.” Säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Regeringen har inte löst problem med uppföljningssystemet
Naturvårdsverkets sätt att fördela medel till länsstyrelserna har också brister, bland annat eftersom viktiga underlag för fördelningen inte uppdaterats. Fördelningen av medel riskerar därmed att inte spegla länens olika behov. Vilket kan leda till att de åtgärder som genomförs inte är de mest prioriterade på nationell nivå.
Riksrevisionen konstaterar att styrningen försvåras av att det uppföljningssystem som Naturvårdsverket har tagit fram inte är ändamålsenligt. Därför går det inte att bedöma hur mycket medel som krävs för att bibehålla bevarandevärdena, eller var befintliga åtgärder gör mest nytta.
”Uppföljning behövs för att kunna bedöma om målen nås och hur förvaltningen behöver förändras. Regeringen har haft kännedom om att uppföljningssystemet inte fungerar men har inte gjort något för att lösa problemen.” Säger Lena Lakso, projektledare för granskningen.
Rekommendationer i korthet
Riksrevisionen rekommenderar regeringen bland annat att se över den finansiella styrningen. Samt se till att uppföljningen av förvaltningen utvecklas.
Naturvårdsverket rekommenderas bland annat att förbättra sin vägledning till länsstyrelserna, se till att nationalparkernas skötselplaner är aktuella samt se över fördelningen av medel till länsstyrelserna.
Länsstyrelserna rekommenderas bland annat att se till att skötselplanerna för de statliga naturreservaten är aktuella.
Här kan ni läsa mer om Riksrevisionen på Turismnytt.
- Text: Riksrevisionen & Friluftsfrämjandet
- Foto: Pontus Björkman
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
-
Gästbloggare
-