-
Riksrevisionen – eftersatt skötsel av nationalparker och naturreservat
Skötseln av Sveriges mest värdefulla naturområden, såsom naturreservat och nationalparker, är eftersatt. Bristerna beror framför allt på otillräcklig finansiering och på att uppföljningen inte är ändamålsenlig.
”Förvaltningen av skyddad natur fungerar inte effektivt. På sikt leder bristerna till att de värden som skyddats i våra nationalparker och naturreservat inte kan bibehållas, eller att de helt går förlorade. Det handlar både om naturområden som är värdefulla för den biologiska mångfalden, och om människors möjlighet till friluftsliv.” Säger riksrevisor Helena Lindberg.
Riksdagen har beslutat att nationalparker och naturreservat ska förvaltas med hög ambitionsnivå så att naturvärdena bibehålls eller ökar, och så att områdena görs tillgängliga för besökare. Dessutom har Sverige internationella åtaganden genom EU-medlemskapet, konventionen om biologisk mångfald och Agenda 2030.
Länsstyrelserna skjuter nödvändiga åtgärder på framtiden
Regeringens nedprioriteringar av skötseln av friluftsinfrastruktur och Sveriges naturreservat och nationalparker, gör att riksdagens mål inte nås. Finansieringen räcker inte till för att sköta om de mest värdefulla naturområdena. Det visar Riksrevisionens nya granskning Förvaltningen av skyddad natur.
Länsstyrelserna skjuter många nödvändiga åtgärder på framtiden. Framför allt åtgärder för friluftslivet och mer kostsamma naturvårdsåtgärder. Till exempel städning av toaletter, sophantering och tillhandahållande av ved. De flesta länsstyrelser har prioriterat ner servicen inom skyddade områden. Flera har dessutom prioriterat upp avveckling av befintliga friluftsanordningar, eftersom underhållet är kostsamt.
Länsstyrelserna ligger också efter med att uppdatera naturreservatens skötselplaner. En tredjedel av naturreservaten har skötselplaner som behöver uppdateras för att områdena ska kunna förvaltas effektivt.
Kraftfulla satsningar på naturskötsel och friluftsliv behövs
Vidare har Naturvårdsverket inte gett länsstyrelserna det stöd de behöver för att bedriva en effektiv förvaltning. Det handlar till exempel om vägledningar och it-stöd. Naturvårdsverket har heller inte sett till att nationalparkernas skötselplaner är aktuella; 19 av Sveriges 30 nationalparker har skötselplaner som behöver uppdateras.
”Naturen är Sveriges och invånarnas största, viktigaste och mest kostnadseffektiva arena för motion, rörelse och välbefinnande. Att länsstyrelser tvingas avveckla friluftsinfrastruktur i en tid när vi ligger i världstoppen i stillasittande, är minst sagt felprioriterat. Om regeringen menar allvar med sin vilja att satsa på fysisk rörelse och folkhälsa, behövs kraftfulla satsningar på naturskötsel och friluftsliv i höstbudgeten.” Säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Regeringen har inte löst problem med uppföljningssystemet
Naturvårdsverkets sätt att fördela medel till länsstyrelserna har också brister, bland annat eftersom viktiga underlag för fördelningen inte uppdaterats. Fördelningen av medel riskerar därmed att inte spegla länens olika behov. Vilket kan leda till att de åtgärder som genomförs inte är de mest prioriterade på nationell nivå.
Riksrevisionen konstaterar att styrningen försvåras av att det uppföljningssystem som Naturvårdsverket har tagit fram inte är ändamålsenligt. Därför går det inte att bedöma hur mycket medel som krävs för att bibehålla bevarandevärdena, eller var befintliga åtgärder gör mest nytta.
”Uppföljning behövs för att kunna bedöma om målen nås och hur förvaltningen behöver förändras. Regeringen har haft kännedom om att uppföljningssystemet inte fungerar men har inte gjort något för att lösa problemen.” Säger Lena Lakso, projektledare för granskningen.
Rekommendationer i korthet
Riksrevisionen rekommenderar regeringen bland annat att se över den finansiella styrningen. Samt se till att uppföljningen av förvaltningen utvecklas.
Naturvårdsverket rekommenderas bland annat att förbättra sin vägledning till länsstyrelserna, se till att nationalparkernas skötselplaner är aktuella samt se över fördelningen av medel till länsstyrelserna.
Länsstyrelserna rekommenderas bland annat att se till att skötselplanerna för de statliga naturreservaten är aktuella.
Här kan ni läsa mer om Riksrevisionen på Turismnytt.
- Text: Riksrevisionen & Friluftsfrämjandet
- Foto: Pontus Björkman
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-