-
Rörigt, rörligt och oväntade mönster – Lite spaningar från våra läsare
I vårt senaste nyhetsbrev efterlyste vi signaler från er läsare på hur besöksnäringssommaren ser ut och hur den ser ut att bli. Vi fick tre spaningar (rapporter) som har valt att samla i en artikel, i stort sett som de såg ut.
Söderarms fyrplats
Anngret Andersson som driver verksamheten på Söderarm med den äran skriver såhär:
”Sommaren har börjat mycket dåligt här ute i ytterskärgården. Det är inga båtar ute t.ex. under 4 dagar i midsommar hade vi endast 4 besökande båtar, uruselt. Även nu efter midsommar är det otroligt dåligt med båtar.
Söderarmslinjen som vi kör vecka 27 – 32 har hittills gått mycket dåligt. Helhetsresultatet kommer att bli dåligt. Den startade 2016 och har gått varje år med i princip fulla båtar. I år har beläggningen hittills varit 20%.”
Fyrar är häftiga och även mycket uppskattade besöksmål så har ni i er verksamhet möjlighet att rekommendera eller kanske till och med paketera er produkt med Anngrets, så skulle det kunna hjälpa hennes verksamhet samtidigt som ni utvecklar eller ökar värdet på er.
Turismnytt kommer inom kort även att berätta mer om Internationella Fyrdagen som är ett stort och viktigt arrangemang för Söderarm.
Ni kan läsa mer om Söderarm här
Österlen
Från Österlen fick vi lite spaningar från Sussi på STF Råkulle Vandrarhem – i Brantevik på Österlen:
”Här får nu mina tankar kring beläggningen som inte heller är så vetenskapliga utan bygger på det jag hör när jag pratar med kollegor eller läser i olika nätverk på SoMe. Vandrarhemmet har samma fina siffror som 2019 som var ett riktigt bra år för oss. Jag väljer att inte jämföra årets siffror mot 2020 eller 2021 som var två unika år på olika sätt. Jag tror att många jämför sina siffror med 2021 och då är det klart att det kan bli oroligt om gäster/kunder uteblir. Det är däremot lite rörigare och mer rörligt i år. En del som avbokar på kort varsel utan att egentligen hänvisa till sjukdom. Jag upplever att en del planerar in i det sista och att det är många platser som lockar eller ska besökas. Jag har hört att butiker och restauranger här på Österlen upplever att det är mindre folk ute vilket säkert kan stämma. Boendena bör ha bra bokat för Österlen lockar oavsett väder.
Under de sju år som min man Hans och jag drivit vandrarhemmet på Brantevik har vi sett en ökning i uthyrning av privata boenden samt att vissa restauranger byggt till ett antal rum. Det gör att det finns ett klart större utbud av boenden på Österlen än vad det fanns för 7 år sedan. I stort ser jag detta som komplement men det är väl också så att många konkurrerar om samma målgrupp.
…. Viktigast är enligt mig att inte jämföra sina siffror med 2020 eller 2021 utan på 2019 som var det senaste ”normala” år vi hade.”
Här kan man ju konstatera att den här sommaren kommer att visa alla år är unika och att pandemin skapat nya mönster samtidigt som många verkar ”falla tillbaka” till de beteenden och vanor man hade före pandemin. Samtidigt ser vi ett uppdämt behov från vissa grupper av utländska besökare att besöka Sverige. Det för oss osökt in på nästa rapport.
Hur ser det ut i gästhamnarna?
Den tredje rapporten med lite spaningar från båtfronten kom från Dick Netterlid, Generalsekreterare i Riksföreningen Gästhamnar Sverige :
”De rapporter som Riksföreningen Gästhamnar Sverige fått in från hamnar i Sverige halvvägs in i säsongen 2022 är såklart inte statistiskt säkerställda men visar på att en betydligt högre andel utländska båtar anlöper Sveriges gästhamnar 2022, detta är mycket positivt då det visar att våra utländska gäster kommit tillbaka till Sverige. Utav de anlöp som görs i Sverige är ca 37% utländska, detta innebär att de utländska besöken är mycket viktiga för de maritima destinationerna.
Tyvärr märker vi av en minskad andel av de svenska båtgästerna 2022. Vad detta beror på är för tidigt att säga, men det kan samtidigt förändrats då juli månad just inletts och många svenskar startar sin semester sent. (Riksföreningen Gästhamnar Sverige tar årligen in statistik på gästhamnsanlöp av båtar samt trafikstatistik på kanaler i Sverige)
Summering
I all sin enkelhet ger det här en viss indikation på hur det ser ut i olika delar av branschen och olika delar av Sverige. Ni får gärna höra av er till oss i redaktionen med synpunkter, egna spaningar eller återkoppling som visar att något av ovanstående är fel eller ser helt annorlunda ut hos er. Maila till [email protected] !
- Text: Söderarm/Anngret Andersson, STF Råkulle Vandrarhem, Dick Netterlid och Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-