-
Är krognäringen så hierarkisk som ryktet säger?
Rykten går att krognäringen är en av de branscher som är hierarkisk. Är det så?
Lotte Wellton, forskare vid Örebro universitet, har forskat om vilka ideal som präglar restaurangnäringen.
Detta kräver krognäringen av dig som anställd
För att lyckas inom krognäringen är det, enligt Welltons avhandling, att vara duktig på sitt yrke, vara servicesinnad och klara av snabba utmaningar. Men det som står ut i avhandlingen är att man också måste vara medveten om den hierarki som råder i branschen.
Arbetstiden styrs efter kunderna
Enligt avhandlingen så jobbar personalen tills allt är klart – oavsett hur många timmar som de redan arbetat.
”- Man hushållar aldrig med sin tid. Det gällde framför allt säsongsföretagarna på Öland, där man inriktar sig på sommarturisterna”, säger Lotte Wellton.
Krognäringen präglas av ett rutinmässig arbete som kräver planering.
Mer ekonomiutbildning behövs
Enligt avhandlingen behövs det mer långsiktigt tänk bland cheferna.
”- Branschen skulle vinna mycket på att utvärdera verksamheten och att planera på längre sikt. Det handlar ju om pengar och ekonomi och då måste man ha kunskap på det området” säger Lottie.
Lotte Wellton vill inte gå så långt som att säga att det saknas kunskaper om ekonomi. Men hon konstaterar att utbildningsgraden är låg.
”- Det kan ha att göra med att det inom branschen generellt finns en liten förståelse för högre utbildning”, säger hon.
Omodern bransch
I krognäringen är det viktigt med ett mästare-lärlingsförhållande. De som har lång erfarenhet i branschen överför sin kunskap till de yngre – och därmed ledarskapet.
”- På det sättet är det en ganska omodern bransch, även om den på andra sätt kännetecknas av kreativitet”, säger Lotte Wellton.
Så har forskningen genomförts
Lotte Wellton har besökt mindre restauranger på Öland och i några av de större städerna i Sverige. Hon har varit med i kök och matsal och tagit reda på hur restauranganställda arbetar. Sedan har hon intervjuat personalen, cheferna och restaurangägarna om hur de upplever sin arbetssituation och vad som gör jobbet meningsfullt.
”- Jag har tittat på vilka vanor och rutiner man har, vilka redskap som används, hur mycket tid personalen lägger ner på olika moment och hur lokalerna ser ut”, berättar Lotte Wellton.
Detta kan forskningen bidra med till krognäringen
Lotte Wellton tror att hennes forskning kan bidra till att skapa mer attraktiva arbetsplatser.
”- Eftersom servicesektorn växer enormt är det viktigt att locka och behålla kunnig personal”.
Genom forskning kan man skapa nya begrepp för att förklara restaurangarbetet och professionalismen i branschen. Men mer forskning behövs om ledarskapet och de fysiska förhållandena i restaurangnäringen.
I våra tider när me-too-kampanjen drivs så finns det också behov av att forska om hur man kan minska sexuella trakasserier och ofredanden mot personal i krogmiljöer. Detta är idag ett stort problem och det är många som drabbas.
”- Alla vet att det förekommer en sexistisk jargong och ett beteende som riktas mot kvinnor, yngre personer och de som finns längre ned på skalan. Fast det är inget jag tittat närmare på och heller inget som jag har sett på de restauranger jag besökte. Men det skulle vara intressant att studera om detta beteende kan hänga ihop med mästare-lärlingsförhållandet, det hierarkiska systemet och den extrema tidsanvändningen”, säger Lotte Wellton.
Forskare med erfarenhet från krogvärlden
Lottie Wellton är doktorand på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan men har även en lång erfarenhet från restaurangvärlden.
”- Jag har jobbat på alla platser i en restaurang plus att jag har haft en egen cateringfirma och ett bageri”, säger Lottie Wellton.
Welltons avhandling läggs fram den 15 december 2017
Källa: Örebro universitet
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Örebro Universitet
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Regeringen föreslår sammanslagning av museiorganisationer
Regeringen förbereder Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museers för en sammanslagning.
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Nu krokar Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board arm för at...
-
-
Gästbloggare
-