-
Är krognäringen så hierarkisk som ryktet säger?
Rykten går att krognäringen är en av de branscher som är hierarkisk. Är det så?
Lotte Wellton, forskare vid Örebro universitet, har forskat om vilka ideal som präglar restaurangnäringen.
Detta kräver krognäringen av dig som anställd
För att lyckas inom krognäringen är det, enligt Welltons avhandling, att vara duktig på sitt yrke, vara servicesinnad och klara av snabba utmaningar. Men det som står ut i avhandlingen är att man också måste vara medveten om den hierarki som råder i branschen.
Arbetstiden styrs efter kunderna
Enligt avhandlingen så jobbar personalen tills allt är klart – oavsett hur många timmar som de redan arbetat.
”- Man hushållar aldrig med sin tid. Det gällde framför allt säsongsföretagarna på Öland, där man inriktar sig på sommarturisterna”, säger Lotte Wellton.
Krognäringen präglas av ett rutinmässig arbete som kräver planering.
Mer ekonomiutbildning behövs
Enligt avhandlingen behövs det mer långsiktigt tänk bland cheferna.
”- Branschen skulle vinna mycket på att utvärdera verksamheten och att planera på längre sikt. Det handlar ju om pengar och ekonomi och då måste man ha kunskap på det området” säger Lottie.
Lotte Wellton vill inte gå så långt som att säga att det saknas kunskaper om ekonomi. Men hon konstaterar att utbildningsgraden är låg.
”- Det kan ha att göra med att det inom branschen generellt finns en liten förståelse för högre utbildning”, säger hon.
Omodern bransch
I krognäringen är det viktigt med ett mästare-lärlingsförhållande. De som har lång erfarenhet i branschen överför sin kunskap till de yngre – och därmed ledarskapet.
”- På det sättet är det en ganska omodern bransch, även om den på andra sätt kännetecknas av kreativitet”, säger Lotte Wellton.
Så har forskningen genomförts
Lotte Wellton har besökt mindre restauranger på Öland och i några av de större städerna i Sverige. Hon har varit med i kök och matsal och tagit reda på hur restauranganställda arbetar. Sedan har hon intervjuat personalen, cheferna och restaurangägarna om hur de upplever sin arbetssituation och vad som gör jobbet meningsfullt.
”- Jag har tittat på vilka vanor och rutiner man har, vilka redskap som används, hur mycket tid personalen lägger ner på olika moment och hur lokalerna ser ut”, berättar Lotte Wellton.
Detta kan forskningen bidra med till krognäringen
Lotte Wellton tror att hennes forskning kan bidra till att skapa mer attraktiva arbetsplatser.
”- Eftersom servicesektorn växer enormt är det viktigt att locka och behålla kunnig personal”.
Genom forskning kan man skapa nya begrepp för att förklara restaurangarbetet och professionalismen i branschen. Men mer forskning behövs om ledarskapet och de fysiska förhållandena i restaurangnäringen.
I våra tider när me-too-kampanjen drivs så finns det också behov av att forska om hur man kan minska sexuella trakasserier och ofredanden mot personal i krogmiljöer. Detta är idag ett stort problem och det är många som drabbas.
”- Alla vet att det förekommer en sexistisk jargong och ett beteende som riktas mot kvinnor, yngre personer och de som finns längre ned på skalan. Fast det är inget jag tittat närmare på och heller inget som jag har sett på de restauranger jag besökte. Men det skulle vara intressant att studera om detta beteende kan hänga ihop med mästare-lärlingsförhållandet, det hierarkiska systemet och den extrema tidsanvändningen”, säger Lotte Wellton.
Forskare med erfarenhet från krogvärlden
Lottie Wellton är doktorand på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan men har även en lång erfarenhet från restaurangvärlden.
”- Jag har jobbat på alla platser i en restaurang plus att jag har haft en egen cateringfirma och ett bageri”, säger Lottie Wellton.
Welltons avhandling läggs fram den 15 december 2017
Källa: Örebro universitet
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Örebro Universitet
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-