-
Tillväxtverket ger företagare tillgång till mentorer
Sedan tidigare har Almi Företagspartner erbjudit ett mentorprogram (”Starta företag”) för de som startar företag. Nu tar Tillväxtverket och NyföretagarCentrum Sverige över den uppgiften.
Företagen ska gå med vinst snabbare
Mentorprogrammet ger nyföretagare kostnadsfri tillgång till en mentor under ett år. Man försöker så långt som möjligt att ge alla som anmäler sig en mentor men ibland får man tacka nej till anmälningar.
Mentorerna ställer upp ideellt och bidrar med sina erfarenheter och nätverk. Syftet med mentorprogrammet är att man vill ge företagen en bättre start och möjlighet till att de snabbare uppnår lönsamhet.
”- En mentor har värdefull erfarenhet och kan öppna dörrar till nätverk som är mycket viktiga för nystartade företag. Genom den här insatsen får nystartade företagare bättre förutsättningar att kunna utveckla sitt entreprenörskap och innovativa förmåga på ett hållbart sätt. Därigenom bidrar vi till fler konkurrenskraftiga företag i alla delar av landet”, säger Helena Nyberg Brehnfors, enhetschef på Tillväxtverket.
Så ansöker du
Du som funderar på att ansöka om en mentor ska ta kontakt med närmaste NyföretagarCentrum för att boka in ett möte och får då tid för en intervju.
Nästa steg i processen är att man matchar ihop sökande med mentorer. Det man tittar på när man matchar paren är att de har överensstämmande/kompletterande personkemi och rätt kompetensprofil. Det är NyföretagarCentrums handledare som ansvarar för matchningen.
Utbildning
När matchningen är klar så utbildas både företagaren och mentorn. Under utbildningen får deltagarna veta vad ett mentorskap är så att allas förväntningar läggs på rätt nivå.
Gemensam kick-off
Det första mötet mellan företagaren och mentorn sker efter den stora gemensamma kick-off som arrangeras för alla deltagare. Här träffas alla mentorer och företagare för att få information och utbildning. Under mötet diskuteras vilka förväntningar som företagarna har och avslutas sedan med att mentor och företagare sätter sig ned för att prata med varandra för första gången.Mentorparen får stöd att sätta igång sitt arbete, som löper under ett år med tydlig start och slut. Ni börjar med att gemensamt formulera de professionella och/eller personliga mål som adepten ska uppnå under det kommande året. Adepten är därefter den drivande i relationen. Adepter och mentorer skriver på en bekräftelse kring deltagande och vilka åtaganden som ingår. Ett sekretessavtal skrivs också mentor och adept med de villkor som gäller.Möten mentor – adept
Varje träff mellan mentorn och adepten ska vara cirka två timmar. Inför träffarna är det viktigt att man förbereder sig och även informerar mentorn vad mötet ska handla om.Under varje möte så ska man ta fram personliga och affärsmässiga utveckling. Utvecklingen följs sedan upp under programmets gång. Som deltagare får man räkna med att det blir en hel del ”hemläxor”.För företagaren gäller det att vara öppen och ärlig. Man ska kunna säga när man inte förstår någonting.Mentorns uppgift är att svara på faktafrågor, dela med dig av dina erfarenheter och ditt nätverk men också att kunna ge energi.Uppföljning med digitala enkäter
Under processen följer man upp hur det går för deltagaren i fyra digitala enkäter.Kunskaps- och nätverksträffar
I programmet arrangeras flertalet träffar där deltagarna får minutbildningar inom till exempel marknadsföring, ekonomi, juridik och skatter. Dessa ges vid de lokala NyföretagarCentrum.Här ges möjlighet att bygga upp ett nätver med andra nyföretagare från olika branscher.Under en träff ges tillfälle för företagarna att berätta för varandra hur man arbetar.Uppföljning
När programmet börjar ta slut, efter ett år, så skickas en attitydundersökning ut. Efter det så sker en gemensam avslutning där deltagarna får diplom.
Fler kvinnor med utländsk bakgrund ska bli företagare
På Tillväxtverket arbetar man nu med ett av sina uppdrag – att skapa förutsättningar för kvinnor med utländsk bakgrund att starta och driva företag samt att utveckla förutsättningarna för socialt entreprenörskap och företagande. Man kommer att följa upp kvinnorna som startar eget för att se hur det går.
Källa: Tillväxtverket
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Tillväxtverket
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
-
Gästbloggare
-