-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Gästbloggare
-
-
Verksamheter till salu
Svensk besöksnäring omsätter 317 miljarder och är därmed den största branschen eller näringen i den svenska ekonomin. Den sysselsätter 175.000 personer och är inkörsporten till arbete för många grupper som annars har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. De utländska besökarna till Sverige omsätter 134 miljarder vilket är 42% av den totala omsättningen och här var omsättningsökningen 11,4% mellan 2016 och 2017. Det är betydligt mer än ökningen av Sveriges totala export som var 7%. Mycket av denna ökning är säkert en effekt av ett bra jobb från Visit Sweden och satsningar som görs regionalt och lokalt.
Då kommer vi till frågan vad man kan göra för att få de resterande 58% av omsättningen att också öka? Nu borde vara det perfekta tillfället att få fler svenskar att resa mer i Sverige. Klimat- och miljöargumenten för att flyga mindre, göra färre och kortare semesterresor och göra fler möten digitalt är starkare än någonsin. Till och med barn börjar ifrågasätta att familjen skall resa till Thailand på semester (”ni är dåliga förebilder” fick vi höra några barn som hade sagt till sina föräldrar i sammanhanget). Hemester och svemester är ord och begrepp som blir allt vanligare. Men vem ska göra det?
Att tro att staten eller det offentliga Sverige skall göra det med skattepengar i ryggen är kanske optimistiskt och förmätet och heller kanske inte alls rätt väg att gå. Snarare bör man försöka starta en rörelse, ett initiativ och få igång en samverkan mellan ALLA inblandade och berörda för att skapa opinion för och uppmärksamhet på att fler borde resa mer i Sverige. Visa på allt fantastiskt som finns att uppleva och göra här, undanröja hinder och sänka trösklar. Skapa reseanledningar och väcka nyfikenhet.
Några som kände sig manade att ta tag i detta var arrangörerna bakom Sverigedagarna på Djurgården. De planerar nu ett seminarium i ämnet i slutet av maj 2019 på Cirkus i anslutning till Sverigedagarna som är ett publikt evenemang, en mässa i tre dagar för allmänheten som i år kommer att ha starkt fokus på allt som finns att uppleva i Sverige. Seminariet är tänkt som forum för att diskutera hur man kan samla näringen och alla offentliga aktörer som har koppling till näringen kring ett gemensamt initiativ för denna sak.
I torsdags presenterade Bisse Alm, mässgeneral och eldsjäl bakom Satsa på Sverige, tankarna bakom det hela. Då detta är i sin linda har man ännu inte alla berörda aktörer ”med på tåget”. Genom idogt arbete och intensiva kontakter med representanter för branschorganisationer, Tillväxtverket, Svensk Turism, regionala och kommunala turistorganisationer och stora aktörer inom näringen hoppas man kunna få stor uppslutning kring frågan. Givetvis vill man också få med sig den näringsminister (som sannolikt/troligtvis blir ansvarig för turismen) som förhoppningsvis snart finns på plats.
Datumet är klart, 23-24 maj och lokalen blir Cirkus, som på ett föredömligt och trevligt sätt presenterades av nya VDn Ingmari Pagenkemper. Nu gäller det att så många som möjligt hjälps åt att göra detta till något som, parallellt med allt arbete som görs för att attrahera utländska besökare till Sverige, boostar svenskarnas semestrande i Sverige. Inte minst i gruppen invandrade svenskar, både nyanlända, redan rotade och sedan länge etablerade här, borde det finnas många som med lite mer information och inspiration skulle kunna och vilja resa mycket mer i Sverige.
Turismnytt kommer att, på olika sätt, medverka i att detta kommer till stånd och hålla er informerade om och delaktiga i hur arbetet fortskrider. Har ni idéer eller är intresserade av att medverka eller bidra, finansiera eller stödja initiativet är ni välkomna att kontakta oss på Turismnytt eller Bisse Alm direkt.
De erbjuder till största delen nätbaserade utbildningar som passar dig som vill studera flexibelt, men de har även platsbundna utbildningar.
Det stora intresset för klimatsmart resande fortsatte att öka under året till totalt 31,8 miljoner resor med SJ, vilket blev ett nytt rekord.
Utställningen öppnar på Tekniska museet den 17 juli 2019 och visas till och med mars 2020.
Målsättningen är att 100 nya housekeepers står redo inför sommarens högsäsong.
Nu gör Svenska Dansbandsveckan en storsatsning för att locka dansintresserade från Island att besöka eventet i Malung i Dalarna.
Samarbetet med föreningen Nollzon innebär att elbilar prioriteras för de besökare som väljer taxi som färdmedel.
Högfjällshotellet Fjällnäs är en av världens mest romantiska destinationer, enligt det internationella resemagasinet Condé Nast Traveller.
Kompensationen är ett led i flygbolagets ambitiösa program att reducera de klimatpåverkande utsläppen.
Miljöcertifiering är en viktig del av koncernens hållbarhetsarbete och centralt för att nå visionen att vara en dragkraft som utvecklar inlandet.
De goda resultaten från hösten 2018 gör att Gekås nu väljer att utöka öppettiderna mer för 2019.
Blidösundsbolaget AB har i februari 2019 rekryterat Annika Torstenson som Marknads och Försäljningschef. Under hö...
Styrelsen har utsett Kajsa Medin Hansen till Junibackens nya VD. Hon kommer närmast från rollen som digital affär...
För första gången arrangeras Eldfesten på Skansen i samarbete med Riksteatern. Vårvinterns stora utomhusfestival ...
Högfjällshotellet Fjällnäs Est. 1882 är en av världens mest romantiska destinationer, enligt det internationella ...
Kommentera