-
Sigtunahöjden – Konferensanläggningen som tänker hållbarhet – hela vägen
Turismnytt har besökt konferensanläggningen Sigtunahöjden i Sigtuna utanför Stockholm för att titta på deras nya restaurangkoncept SKOG.
Hela anläggningen genomsyras av hållbarhetstänk och i arbetet att bygga upp detta har man bland annat anlitat hållbarhetsexperten Simon Strandvik.
Det börjar egentligen redan med bemötandet när man anländer som gäst och då inte minst hur byggnaden tar emot en. Här har man utgått från kunden. När man kommer möts man inte av en regelrätt reception utan en miljö som ger möjlighet att göra det man är mest angelägen att göra vid ankomst:
- Bli varmt bemött av guest service-personalen som arbetar i en öppen miljö.
- Ställa ifrån sig sitt bagage – En ”bagagegarderob” med skjutdörrar står öppen så att man bara kan ställa in bagaget.
- Besöka toaletten – toaletterna är lättillgängliga direkt vid entrén.
- Ta en kopp kaffe eller något annat att dricka – Väl synligt och lätt tillgängligt finns det man kan önska i den vägen.
Restaurangen som gör skäl för namnet
Restaurangen SKOG har bokstavligt talat tagit in harsyran och granskotten i köket. Man försöker att inkorporera råvaror från skogen och naturen som finns precis utanför dörren. Det var så det hela började, man insåg helt enkelt att varför ska man köpa in en massa råvaror för dyra pengar från leverantörer långt bort när de finns närmare än man kan ana. Man tog hjälp av matprofilen och örtexperten Lisen Sundgren som visade kökscheferna Niclas Jansson och Louise Hallquist och deras besättning i köket vad som finns därute, vad som kan användas och hur. Nu har man lärt sig så mycket om möjligheterna att det ingår i rutinerna att gå ut i skogen för att hämta råvarorna och inspireras. Därefter bygger man upp menyn helt eller delvis utifrån det. Man har också egna odlingar och bikupor ”utanför köksfönstret”.
Foto: SigtunahöjdenDet öppna köket inbjuder till att man som gäst inte bara står utanför och tittar utan verkligen kliver in för att få se, ta del av och framför allt lära sig mer om råvarorna och hur man bereder och tillagar dem. Det är nämligen också en del av konceptet att gästen skall gå därifrån klokare, mer informerad och inspirerad att själv tänka mer utifrån vad som finns ute i naturen och vad som kan användas i matlagningen. Niclas Jansson, som ansvarar för det mesta av lunch- och middagsmaten, har verkligen hittat ett unikt sätt att jobba med skogens råvaror. Så tog han också i början av oktober hem priset IACC:s ”Copper skillet” – Årets möteskock i Europa. Han berättar att gästerna numera är väldigt nyfikna och inte bara matintresserade utan även matlagningsintresserade.
Louise Hallquist ansvarar i första hand för alla kulinariska upplevelser som serveras till för- och eftermiddagarnas kaffe/te. Även här möts man av hur genomtänkt allt är. På förmiddagen serverar man något uppiggande och fräscht och på eftermiddagen lite mer energirikt och smakfullt.
Även drinkarna, med och utan alkohol, präglas av skog och natur
Foto: Jakob NorrbySigtunahöjdens egen drinkmästare har provat sig fram bland allt man hittat i de omgivande skogarna och blandar nu fantastiska drinkar, med och inte minst utan, alkohol. Vi fick nöjet att testa en härlig kombination av bland annat lingon, rabarber, tallbarrssockerlag och krossad is.
Man ordnar även aktiviteter för konferensgästerna (och givetvis andra sällskap som vill boka det) där de får vara med och ta fram maträtter, drinkar och tillbehör av de råvaror skogen bjuder. Givetvis får man som gäst gå med ut i naturen och hämta hem de råvaror man behöver.
Man slås av hur engagerat och entusiastiskt personalen delar med sig av sina kunskaper och idéer. De som arbetar på Sigtunahöjden verkar verkligen trivas på sin naturliga plats uppe på höjden.
Lokaler med behaglig ljudmiljö
Lokalerna är på ett alldeles speciellt sätt både funktionella och hemtrevliga. Konferenslokalerna har självfallet allt en konferensgrupp kan behöva av teknik och flexibla mötesmiljöer men det som slår en när man stiger in i ett konferensrum är ljudmiljön som är mycket behaglig. Här har man verkligen specialanpassat allt för ändamålet.
Foto: Jakob NorrbyRestaurangen, där kvällssolen bokstavligen flödar in, har en fantastisk utsikt över skogen och vattnet nedanför och även här har man tänkt på att skapa en behaglig ljudnivå vilket uppskattas av både gäster och personal. Det gör den också lämplig för sällskap med deltagare som har hörselnedsättningar eller hörselhjälpmedel.
Sigtunahöjden har flera intressanta samarbeten. Bland annat med Orkan Lia Design som syr måttsydda designplagg bland annat av retro-, ekologiska- och secondhandtyger. Plagg från Orkan Lia har burits av personalen under sommarhalvåret och nu kan även gästerna få tillfälle att beskåda och även beställa plagg eller abonnemang från just det företaget. Även diverse huvudbonader finns att inköpa i Sigtunahöjdens egen shop som för övrigt är på ett naturligt och trevligt sätt integrerad i foajen. I shopen finns även egenproducerad honung, marmelad, egenbakat fröknäcke, ekologiska spaprodukter samt en hel del annat användbart och ekologiskt att köpa med sig hem till sig själv eller nära och kära.
Mer hemkänsla än så här är nog svårt att hitta på en modern konferensanläggning av den här storleken. På köpet får man fullt fokus på hållbarhet.
Läs om Niclas Janssons utmärkelse
Läs också om Garveriet i Floda som jobbar med hållbarhet här
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Sigtunahöjden
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
-
Gästbloggare
-