-
SKÅL-frukost med MTR Express -utmanaren på tågmarknaden
På tisdagsmorgonen fick SKÅL-klubbens medlemmar intressant insyn i det getingbo som tågmarknaden är, och det från utmanarsidan, av MTR Express’ VD Johan Söör.
Först fick man en kort redogörelse för vilka som står bakom denna tuffa satsning – Att med nytillverkade tåg och ett attraktivt erbjudande ta upp konkurrensen med SJ på sträckan Stockholm-Göteborg.
Bolaget MTR Express ägs av MTR som är ett Hong Kong-ägt (ägs till nästan 80% av staden Hong Kong) bolag som driver, och i några fall äger, tunnelbanor i Hong Kong, Peking och flera andra kinesiska städer och även i Australien samt pendeltåg i London. De driver även tunnelbanan i Stockholm sedan sex år. Någon undrade vad MTR står för och svaret på det är Mass Transit Rail, så behöver ni inte fundera mer på det.
MTR Express startade sin trafik på sträckan Stockholm-Göteborg 21 mars i år och utökade senare till den trafik man har idag med 90 avgångar i veckan. Tågen är helt nybyggda i Schweiz och är helt enhetliga men man erbjuder olika biljettalternativ där flexibiliteten är den enda skillnaden utom när det gäller Första klass PLUS där man får mat serverad på sin plats och andra förmåner.
Johan Söör berättade att satsningen har kostat runt en miljard kronor och är långsiktig. Självklart är det inte gjort i en handvändning att få lönsamhet när man inte heller får sälja sina biljetter via SJ.se som alla andra tågoperatörer. Men med hjälp av slimmad organisation (man är bara 80 anställda!), effektiva och moderna tåg, kreativa och moderna försäljnings-, marknadsförings- och distributionskanaler och -idéer räknar man med att nå lönsamhet inom inte alltför avlägsen framtid. Redan idag har man dock lyckats pressa priserna på linjen så resenärerna är hittills den stora vinnaren.
Redan nu har man visat att man kan nå bättre punktlighet (88%) än både SJ och SAS och ligger nära Norwegians siffror, bland annat genom att all personal är handplockad bland de 1.400 sökande och har ett engagemang som är svårt att få till i en större organisation. När det kör ihop sig rycker den administrativa personalen in och det har även hänt att Johan själv har bistått nere på perrongen på Stockholms Central.
Den stora utmaningen är att få SJs resenärer att prova produkten och lära sig var man kan köpa biljetterna (via många kanaler men inte SJ.se), men den största potentialen ligger trots allt i dem som idag väljer bilen. Det är också då man kan uppnå en riktigt stor miljövinst.
Inte helt oväntat kunde Söör också berätta att man som ny och uppstickare i en bransch som präglats av monopolistiskt tänkande i 150 år, möter många hinder och utmaningar. Exempel på det är att Centralstationen i Stockholm har haft en SJ-skylt över entrén som man nu har fått ta bort för att inte gynna bara en operatör och att bara X2000 får köra 200 km/h medan övriga operatörer som rent tekniskt också skulle kunna göra det, bara får köra 175.Efter den här intressanta frukosten var alla närvarande mycket nyfikna på att prova detta alternativa tåg. Undertecknad som redan gjort det kan berätta att det är prisvärt, trevligt, bekvämt och smidigt, så håll utkik efter den röda uppstickaren nästa gång ni skall resa mellan Stockholm och Göteborg (alternativt Skövde) eller omvänt.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: MTR Express
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
-
Gästbloggare
-