-
Världens största skidanläggning inomhus planeras i Skåne
Intresset för skidåkning är stort och ökar bland skåningarna. Men av socio-ekonomiska och geografiska anledningar är aktiviteten inte tillgänglig för de flesta. Detta vill några entreprenörer i Skåne ändra på!
Vi har träffat arkitekt Anders Skog som tillsammans med några andra entreprenörer driver ett projekt för att anlägga världens största inomhusskidanläggning i Limhamns kalkbrott i Skåne.
Projektet heter Mount Malmö och syftet är att bli ett stort besöksmål i Öresundsregionen – men än har inga beslut tagits om det kommer att bli verklighet.
Detta är Mount Malmö
Kalkbrottet i Limhamn är idag ett stängt kommunalt naturreservat och del av ett Natura 2000-område. Dess läge är centralt – mitt i stadslandskapet.Här vill Anders Skog med flera bygga Mount Malmö – en mötesplats inom Science – Natur – Sport – Kultur.
Skidanläggning
Mount Malmö planeras bli världens största inomhusskidanläggning med 65.000 snötäckta kvadratmetrar, motsvarande cirka tio fotbollsplaner (tre gånger större än den i Dubai).Man kommer att kunna erbjuda varierad skidåkning med en 500 meter lång röd pist och en 300 meter lång pist som huvudattraktioner. Pisternas längd och bredd är så pass omfattande att en permanent halfpipe och skidpark kan placeras mellan de båda huvudpisterna. Pisterna och halfpipen ska hålla en standard som möjliggör träning och tävlingsarrangemang på alla nivåer. Dessutom planeras en kilometerlång slinga för den som föredrar längdskidåkning.
Klättercenter
För den som vill klättra så kommer anläggningen att erbjuda Europas högsta klättervägg – en 40 meter hög inomhusklippa. Klätterväggen går genom flera våningsplan vilket möjliggör bra sikt för åskådare. Klättringen kommer att bjuda in både nybörjare och elit.Kulturupplevelser
Besökarna kan lära sig mer om kultur i Kultursalen. Här möter man resultatet av samarbetet mellan kultur, natur, vetenskap och sport. Ämnen som klimat, miljö. demokrati och integration tas upp i utställningar. Man välkomnar såväl unga som erfarna kulturarbetare som kan utmana och provocera genom att använda gamla och moderna uttrycksformer.Natur
Naturen kan man ta del av genom att gå på en geologisk vandring i en trappa – från idag tillbaka till jordens födelse. Besökarna får fundera på hur jorden ser ut i framtiden – och hur planeten mår i realtid. Detta beräknas locka många skolelever i alla åldrar.Science
I domteatern kan besökaren titta på 5D-film, det vill säga 3D-film kombinerad med andra upplevelser som vatten, rörelse/vibrationer och lukt, vilket utmanar alla sinnen i en totalupplevelse. Filmen projiceras på en duk som omsluter publiken vilket skapar en mycket tät och närvarande upplevelse. Filmerna kan vara av varierande slag och visa spännande och nya sidor av vår planet. Det går också att göra en resa i vårt inre universum, kroppen, och få ökade kunskaper om och ökad förståelse för hur kroppens och hjärnans olika delar fungerar.Experiment
De som vill testa sina kunskaper och nyttja sin kreativitet skall besöka Experimentverkstan. Här får man experimentera och skaffa ökade kunskaper om hur fysikaliska och kemiska processer påverkar det dagliga livet.Med teknikens hjälp går det att förändra olika förutsättningar på vår planet och se vilka konsekvenser det får.Hotell och konferens
För övernattande gäster kommer det att finnas ett hotell där många olika rumskategorier erbjuds, från sovsalar för skolklasser till lyxigare alternativ – alla med utsikt över kalkbrottet. Det planeras också små enskilda stugor på takavsatserna nere i brottet för dem som vill bo i vildmarken.Man planerar också att bygga konferensfaciliteter för att kunna ta emot större grupper.
Spektakulär entré
Själva entréfasaden planeras via en ravin där man bland annat kan anlända med hjälp av en kabinbana från Hyllie station.Naturen kommer att skyddas
Mount Malmö kommer att uppta 6% av kalkbrottets totala yta och därmed kan också djur- och växtlivet skyddas. Naturreservatet kan därmed kombinera natur, kultur, friluftsliv och utbildning.Besökarna
Anläggningen skall verka som en mötesplats där skåningar och besökare möts. Den beräknas locka cirka 1 miljon besökare per år att jämföras med Malmö Museer som under år 2014 hade 476.000 besökare.Ett plus är att barn och ungdomar i Skåne får möjlighet att prova på nya sporter.
De positiva följderna
Enligt entreprenörerna så tror man att regionen kommer att stärkas som besöksmål och att dess attraktivitet kommer att öka. Besöksnäringen är redan idag under stor tillväxt i Skåne och kommer att innebära att många hundra miljoner kronor i nya intäkter och nya arbetstillfällen.Nu söker man efter finansiärer till projektet innan man kan ta beslut i kommunfullmäktige.
På bild ovan: arkitekt Anders Skog
Källa: Arkitekt Anders Skog
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Anders Skog
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-