-
Världens största skidanläggning inomhus planeras i Skåne
Intresset för skidåkning är stort och ökar bland skåningarna. Men av socio-ekonomiska och geografiska anledningar är aktiviteten inte tillgänglig för de flesta. Detta vill några entreprenörer i Skåne ändra på!
Vi har träffat arkitekt Anders Skog som tillsammans med några andra entreprenörer driver ett projekt för att anlägga världens största inomhusskidanläggning i Limhamns kalkbrott i Skåne.
Projektet heter Mount Malmö och syftet är att bli ett stort besöksmål i Öresundsregionen – men än har inga beslut tagits om det kommer att bli verklighet.
Detta är Mount Malmö
Kalkbrottet i Limhamn är idag ett stängt kommunalt naturreservat och del av ett Natura 2000-område. Dess läge är centralt – mitt i stadslandskapet.Här vill Anders Skog med flera bygga Mount Malmö – en mötesplats inom Science – Natur – Sport – Kultur.
Skidanläggning
Mount Malmö planeras bli världens största inomhusskidanläggning med 65.000 snötäckta kvadratmetrar, motsvarande cirka tio fotbollsplaner (tre gånger större än den i Dubai).Man kommer att kunna erbjuda varierad skidåkning med en 500 meter lång röd pist och en 300 meter lång pist som huvudattraktioner. Pisternas längd och bredd är så pass omfattande att en permanent halfpipe och skidpark kan placeras mellan de båda huvudpisterna. Pisterna och halfpipen ska hålla en standard som möjliggör träning och tävlingsarrangemang på alla nivåer. Dessutom planeras en kilometerlång slinga för den som föredrar längdskidåkning.
Klättercenter
För den som vill klättra så kommer anläggningen att erbjuda Europas högsta klättervägg – en 40 meter hög inomhusklippa. Klätterväggen går genom flera våningsplan vilket möjliggör bra sikt för åskådare. Klättringen kommer att bjuda in både nybörjare och elit.Kulturupplevelser
Besökarna kan lära sig mer om kultur i Kultursalen. Här möter man resultatet av samarbetet mellan kultur, natur, vetenskap och sport. Ämnen som klimat, miljö. demokrati och integration tas upp i utställningar. Man välkomnar såväl unga som erfarna kulturarbetare som kan utmana och provocera genom att använda gamla och moderna uttrycksformer.Natur
Naturen kan man ta del av genom att gå på en geologisk vandring i en trappa – från idag tillbaka till jordens födelse. Besökarna får fundera på hur jorden ser ut i framtiden – och hur planeten mår i realtid. Detta beräknas locka många skolelever i alla åldrar.Science
I domteatern kan besökaren titta på 5D-film, det vill säga 3D-film kombinerad med andra upplevelser som vatten, rörelse/vibrationer och lukt, vilket utmanar alla sinnen i en totalupplevelse. Filmen projiceras på en duk som omsluter publiken vilket skapar en mycket tät och närvarande upplevelse. Filmerna kan vara av varierande slag och visa spännande och nya sidor av vår planet. Det går också att göra en resa i vårt inre universum, kroppen, och få ökade kunskaper om och ökad förståelse för hur kroppens och hjärnans olika delar fungerar.Experiment
De som vill testa sina kunskaper och nyttja sin kreativitet skall besöka Experimentverkstan. Här får man experimentera och skaffa ökade kunskaper om hur fysikaliska och kemiska processer påverkar det dagliga livet.Med teknikens hjälp går det att förändra olika förutsättningar på vår planet och se vilka konsekvenser det får.Hotell och konferens
För övernattande gäster kommer det att finnas ett hotell där många olika rumskategorier erbjuds, från sovsalar för skolklasser till lyxigare alternativ – alla med utsikt över kalkbrottet. Det planeras också små enskilda stugor på takavsatserna nere i brottet för dem som vill bo i vildmarken.Man planerar också att bygga konferensfaciliteter för att kunna ta emot större grupper.
Spektakulär entré
Själva entréfasaden planeras via en ravin där man bland annat kan anlända med hjälp av en kabinbana från Hyllie station.Naturen kommer att skyddas
Mount Malmö kommer att uppta 6% av kalkbrottets totala yta och därmed kan också djur- och växtlivet skyddas. Naturreservatet kan därmed kombinera natur, kultur, friluftsliv och utbildning.Besökarna
Anläggningen skall verka som en mötesplats där skåningar och besökare möts. Den beräknas locka cirka 1 miljon besökare per år att jämföras med Malmö Museer som under år 2014 hade 476.000 besökare.Ett plus är att barn och ungdomar i Skåne får möjlighet att prova på nya sporter.
De positiva följderna
Enligt entreprenörerna så tror man att regionen kommer att stärkas som besöksmål och att dess attraktivitet kommer att öka. Besöksnäringen är redan idag under stor tillväxt i Skåne och kommer att innebära att många hundra miljoner kronor i nya intäkter och nya arbetstillfällen.Nu söker man efter finansiärer till projektet innan man kan ta beslut i kommunfullmäktige.
På bild ovan: arkitekt Anders Skog
Källa: Arkitekt Anders Skog
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Anders Skog
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
-
Gästbloggare
-