-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
Tack vare Jämtland Härjedalen Turism-projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling har den så kallade SPRIT-metoden (Spridningseffekter inom turism) kunnat utvecklas som ett sätt att beskriva turism.
Undersökningen genomfördes som en pilot för Vemdalen och Funäsfjällen 2016 med 2014 års siffror. Nu har vi kunnat göra om det i full skala med siffror för 2019, 2020 och 2021 och för destinationerna Vemdalen, Funäsfjällen, Lofsdalen, Åre samt kommunerna Åre, Berg och Strömsund.
SPRIT-undersökningen ger en beskrivning och analys av företagens utveckling inom en destination eller kommun och deras koppling till besöksnäringen oavsett bransch. Det vill säga hur beroende en kommun/destination är av turism.
Om resultaten av SPRIT-undersökningen
Besöksnäringen är allra mest betydelsefull (inte oväntat) för Lofsdalen, följt av Vemdalen, Funäsfjällen och Åre i fallande ordning. Dock har Åre den största omsättning i faktiska tal. Men där finns ju även ett starkt ”övrigt” näringsliv byggt av entreprenörer och inflyttade företag inom branscher/verksamheter som huvudsakligen har sina kunder utanför destinationen. Åres attraktivitet, uppbyggd av besöksnäringen, har med all sannolikhet bidragit starkt till dessa etableringar.
Besöksnäringen är mycket betydelsefull för Åre kommun. Även för Bergs kommun står turismen för en betydande del av den samlade ekonomin. För Strömsund där omsättningen ligger på drygt 400 miljoner kronor (att jämföra med knappt 600 miljoner kronor för Berg) är andelen av den samlade ekonomin betydligt lägre, ca 5% att jämföra med knappt 20% för Berg och knappt 40% i Åre kommun. Men Strömsunds samlade ekonomi är högre än Åre och mer än dubbelt så stor som i Berg. En viktig del är den areella näringar (främst skog) och tillverkning står för drygt hälften av den totala ekonomin i kommunen.
Tack vare SPRIT-undersökningen har vi nu fått svar på följande siffror för de ingående destinationerna och kommunerna samt utvecklingen mellan 2019, 2020 och 2021 (före, under, efter pandemin).
Turistisk omsättning – Pandemieffekter
◆ De 4 fjälldestinationerna hade en sammantagen direkt turistisk omsättning på nästan 4 miljarder kronor 2019.
◆ 2020 sjönk den till knappt 3,5 miljarder kronor.
◆ 2021 återhämtat till knappt 3,9 miljarder kronor.
◆ Både Funäsfjällen och Vemdalen (som analyserades 2014) har mer än fördubblat den turistiska omsättningen fram till 2021 (7år).Turismens andel av total omsättning
◆ Turismens andel av den totala omsättningen är mycket stor i fjälldestinationerna. Allra störst i Lofsdalen, där den direkta turistiska omsättningen utgör 76%. Om man adderar de indirekta effekterna så hamnar man på 83%.
◆ Motsvarande för Vemdalen 64% respektive 74% inklusive indirekta effekter.
◆ Motsvarande för Funäsfjällen 61% respektive 71% inklusive indirekta effekter.
◆ Motsvarande för Åre destination 51% respektive 58% inklusive indirekta effekter.Företagens syn på besöksnäringen
Företagen som besvarade webbenkäten fick följande fråga: ”Vilken betydelse har turismen/besöksnäringen inom [destinationen/kommunen] när det gäller förutsättningarna för näringslivet i stort”. Man svarade på en skala från 1 (saknar helt betydelse)-10 (helt avgörande betydelse.
Andelen som svarade 9 eller 10 (mycket stor-helt avgörande betydelse):
◆ Lofsdalen 100%
◆ Vemdalen 73%
◆ Funäsfjällen 74%
◆ Åre Destination 68%
◆ Åre kommun 67%
◆ Bergs kommun 53%
◆ Strömsunds kommun 20%Sysselsättning i de undersökta destinationerna/kommunerna
I de 4 fjälldestinationerna genereras en lönesumma på 825 miljoner kronor som en effekt av turismen. Detta utgör skatteunderlag för kommunerna, men tyvärr så skattar långt ifrån alla (säsongsarbeten) i kommunerna. I de 4 fjälldestinationerna är 4 750 personer sysselsatta helt eller delvis inom turismen.
◆ Lofsdalen 39 miljoner kronor.
◆ Vemdalen 167 miljoner kronor.
◆ Funäsfjällen 175 miljoner kronor.
◆ Åre Destination 444 miljoner kronor.
◆ Åre kommun 627 miljoner kronor.
◆ Bergs kommun 212 miljoner kronor.
◆ Strömsunds kommun 69 miljoner kronor.Sysselsättningen i de undersökta destinationerna/kommunernaa i direkta skatteintäkter, det vill säga från anställda i direkta turismföretag och indirekta skatteintäkter, det vill säga anställda hos underleverantörer uppgick totalt till ca 800 miljoner i Jämtland Härjedalen 2022 i löneskatter.
Turismen utgör en förutsättning för ett “fungerande” samhälle
Företagen får betydande intäkter, både direkt och indirekt via turismen. Men man kan också konstatera på grund av SPRIT-undersökningen att turismen i hög grad utgör en förutsättning för ett “allmänt fungerande” samhälle med service, infrastruktur och personalförsörjning.
Detta bekräftas också via enkätundersökningens övriga frågor. På frågan om vilken betydelse turismen/besöksnäringen har för näringslivet och företagens verksamhet så speglar svaren hur avgörande besöksnäringen är för destinationen/kommunen.
Detta visar i kombination med “hård fakta” i termer av pengar att turismen är en motor för Jämtland Härjedalen. Vilket också speglas i en generellt sett mycket hög positiv inställning till turismen och dess utveckling. Även synen på företagens framtidsmöjligheter, och då särskilt besöksnäringen, är tydligt positiv.
Läs mer om hur SPRIT-undersökningen gick till till här.
Läs mer om Jämtland Härjedalen på Turismnytt här.
- Text: Jämtland Härjedalen Turism
- Foto: Berghasen
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
-
Gästbloggare
-