-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
Tack vare Jämtland Härjedalen Turism-projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling har den så kallade SPRIT-metoden (Spridningseffekter inom turism) kunnat utvecklas som ett sätt att beskriva turism.
Undersökningen genomfördes som en pilot för Vemdalen och Funäsfjällen 2016 med 2014 års siffror. Nu har vi kunnat göra om det i full skala med siffror för 2019, 2020 och 2021 och för destinationerna Vemdalen, Funäsfjällen, Lofsdalen, Åre samt kommunerna Åre, Berg och Strömsund.
SPRIT-undersökningen ger en beskrivning och analys av företagens utveckling inom en destination eller kommun och deras koppling till besöksnäringen oavsett bransch. Det vill säga hur beroende en kommun/destination är av turism.
Om resultaten av SPRIT-undersökningen
Besöksnäringen är allra mest betydelsefull (inte oväntat) för Lofsdalen, följt av Vemdalen, Funäsfjällen och Åre i fallande ordning. Dock har Åre den största omsättning i faktiska tal. Men där finns ju även ett starkt ”övrigt” näringsliv byggt av entreprenörer och inflyttade företag inom branscher/verksamheter som huvudsakligen har sina kunder utanför destinationen. Åres attraktivitet, uppbyggd av besöksnäringen, har med all sannolikhet bidragit starkt till dessa etableringar.
Besöksnäringen är mycket betydelsefull för Åre kommun. Även för Bergs kommun står turismen för en betydande del av den samlade ekonomin. För Strömsund där omsättningen ligger på drygt 400 miljoner kronor (att jämföra med knappt 600 miljoner kronor för Berg) är andelen av den samlade ekonomin betydligt lägre, ca 5% att jämföra med knappt 20% för Berg och knappt 40% i Åre kommun. Men Strömsunds samlade ekonomi är högre än Åre och mer än dubbelt så stor som i Berg. En viktig del är den areella näringar (främst skog) och tillverkning står för drygt hälften av den totala ekonomin i kommunen.
Tack vare SPRIT-undersökningen har vi nu fått svar på följande siffror för de ingående destinationerna och kommunerna samt utvecklingen mellan 2019, 2020 och 2021 (före, under, efter pandemin).
Turistisk omsättning – Pandemieffekter
◆ De 4 fjälldestinationerna hade en sammantagen direkt turistisk omsättning på nästan 4 miljarder kronor 2019.
◆ 2020 sjönk den till knappt 3,5 miljarder kronor.
◆ 2021 återhämtat till knappt 3,9 miljarder kronor.
◆ Både Funäsfjällen och Vemdalen (som analyserades 2014) har mer än fördubblat den turistiska omsättningen fram till 2021 (7år).Turismens andel av total omsättning
◆ Turismens andel av den totala omsättningen är mycket stor i fjälldestinationerna. Allra störst i Lofsdalen, där den direkta turistiska omsättningen utgör 76%. Om man adderar de indirekta effekterna så hamnar man på 83%.
◆ Motsvarande för Vemdalen 64% respektive 74% inklusive indirekta effekter.
◆ Motsvarande för Funäsfjällen 61% respektive 71% inklusive indirekta effekter.
◆ Motsvarande för Åre destination 51% respektive 58% inklusive indirekta effekter.Företagens syn på besöksnäringen
Företagen som besvarade webbenkäten fick följande fråga: ”Vilken betydelse har turismen/besöksnäringen inom [destinationen/kommunen] när det gäller förutsättningarna för näringslivet i stort”. Man svarade på en skala från 1 (saknar helt betydelse)-10 (helt avgörande betydelse.
Andelen som svarade 9 eller 10 (mycket stor-helt avgörande betydelse):
◆ Lofsdalen 100%
◆ Vemdalen 73%
◆ Funäsfjällen 74%
◆ Åre Destination 68%
◆ Åre kommun 67%
◆ Bergs kommun 53%
◆ Strömsunds kommun 20%Sysselsättning i de undersökta destinationerna/kommunerna
I de 4 fjälldestinationerna genereras en lönesumma på 825 miljoner kronor som en effekt av turismen. Detta utgör skatteunderlag för kommunerna, men tyvärr så skattar långt ifrån alla (säsongsarbeten) i kommunerna. I de 4 fjälldestinationerna är 4 750 personer sysselsatta helt eller delvis inom turismen.
◆ Lofsdalen 39 miljoner kronor.
◆ Vemdalen 167 miljoner kronor.
◆ Funäsfjällen 175 miljoner kronor.
◆ Åre Destination 444 miljoner kronor.
◆ Åre kommun 627 miljoner kronor.
◆ Bergs kommun 212 miljoner kronor.
◆ Strömsunds kommun 69 miljoner kronor.Sysselsättningen i de undersökta destinationerna/kommunernaa i direkta skatteintäkter, det vill säga från anställda i direkta turismföretag och indirekta skatteintäkter, det vill säga anställda hos underleverantörer uppgick totalt till ca 800 miljoner i Jämtland Härjedalen 2022 i löneskatter.
Turismen utgör en förutsättning för ett “fungerande” samhälle
Företagen får betydande intäkter, både direkt och indirekt via turismen. Men man kan också konstatera på grund av SPRIT-undersökningen att turismen i hög grad utgör en förutsättning för ett “allmänt fungerande” samhälle med service, infrastruktur och personalförsörjning.
Detta bekräftas också via enkätundersökningens övriga frågor. På frågan om vilken betydelse turismen/besöksnäringen har för näringslivet och företagens verksamhet så speglar svaren hur avgörande besöksnäringen är för destinationen/kommunen.
Detta visar i kombination med “hård fakta” i termer av pengar att turismen är en motor för Jämtland Härjedalen. Vilket också speglas i en generellt sett mycket hög positiv inställning till turismen och dess utveckling. Även synen på företagens framtidsmöjligheter, och då särskilt besöksnäringen, är tydligt positiv.
Läs mer om hur SPRIT-undersökningen gick till till här.
Läs mer om Jämtland Härjedalen på Turismnytt här.
- Text: Jämtland Härjedalen Turism
- Foto: Berghasen
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -24
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Nu har Villa Foresta på Lidingö fått nytt liv
Villa Foresta har öppnat upp igen med ett nytt designkoncept. En destination med hotellrum, mötesrum, barer och restaurang.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – augusti 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en analys om besöksnäringen baserad på data. Augusti hade hög hotellbeläggning tack vare event.
-
Ugly Lawns och Werket vann Placebrander of the Year 2024
Region Gotland och Castellum är årets vinnare av det prestigefyllda priset Placebrander of the Year. Det stod klart den 5 september.
-
Tio nya deluxerum på Krägga Herrgård – Strandpaviljongen har öppnat
Den 13 augusti öppnade Strandpaviljongen på Krägga Herrgård. En ny byggnad bara en tåspets från vattenbrynet.
-
Sunlight Hotel, Conference & Spa välkomnar Jenny Dingertz som ny VD
Sunlight Hotel, Conference & Spa i Nyköping är glada att meddela att Jenny Dingertz tillträder som ny VD för anläggningen.
-
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar med ”Animalia” vid ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen i september.
-
Countryside Hotels – många par jämför sig med andra på semestern
Undersökningsdata från Countryside Hotels visar att många svenska par jämför sig med andra par på semestern.
-
Pionjärer inom naturnära boende är årets mångfaldspristagare
Årets mottagare av Naturturismföretagens Mångfalds- och samverkanspris är Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som driver Urnatur.
-
Stockholm – samverkan och infrastruktur är nyckeln till konsertlycka
En ny rapport från Stockholm Business Region presenterad med Taylor Swifts konserter som fallstudie belyser evenemangens betydelse för staden.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Arlanda i fokus när Stockholmsregionens näringslivsråd möts
När Stockholmsregionens näringslivsråd sammanträdde för tredje gången i 3Huset stod infrastruktu...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Flyg, Tåg, Evenemang, Hållbar...
-
Resemässan – En ny del av Seniormässan Stockholm 2024
De tre första dagarna i oktober öppnar Resemässan sina dörrar på Stockholmsmässan som en ny del av Seniormässan S...
-
Clarion Hotel Karlatornet är redo för incheckning
Clarion Hotel Karlatornet slog upp portarna den 1 september och välkomnade de första gästerna ti...
-
-
Gästbloggare
-