-
Stockholm Gastronomy Conference lyfter smak som viktigt för samhällsutveckling
23–25 november möts tunga forskare från hela Europa på Stockholm Gastronomy Conference. Tillsammans ska de lyfta fram gastronomin som ett betydelsefullt forskningsområde och sätta fokus på viktiga utvecklingsfrågor.
”Med Stockholm Gastronomy Conference tar Stockholm och Sverige ett initiativ till att skapa ett möte mellan forskare och beslutsfattare inom kunskapsområdena livsmedel, mat och måltid. Konferensen lyfter speciellt fram gastronomins betydelse som en positiv utvecklingskraft i samhället.” Säger Per Olof Berg, ordförande för konferensen.
Konferensen som hålls i Aula Magna på Stockholms universitet innehåller även en rad inspirerande måltider med lokal förankring som engagerar kockar från hela landet.
Matens roll i religioner och hur man kan motverka överätande
Frågor som forskarna tar upp är: Hur kan man kan använda smak och njutning som verktyg för förändring? Hur kan maten länkas tydligare till jorden, platsen och kulturen? Hur kan vi förändra normer samt tillföra kunskap och yrkesskicklighet? Totalt finns det 150 presentationer att välja bland.
Ett innovativt spår har titeln ”Eat Drink and Pray” och tar upp gastronomins roll i olika religioner. Här finns en rad föreläsningar om religionens symbolvärde och olika förhållningssätt till maten bland trosriktningar som buddism, hinduism och baptism.
Pierre Chandon från INSEAD diskuterar bland annat hur vi genom levande och attraktiva beskrivningar i menyer kan få konsumenter att välja mindre portioner och genom det motverka överätande utan att det uppfattas som negativt och begränsande.
Gastronomi som en kraftfull hävstång för samhällsförändring
Ole G. Mouritsen, Köpenhamns universitet, undersöker hur skräpfisk, blötdjur, alger och löjrom kan tillfredsställa människans sug på umami och bidra till att göra vegetarisk kost mer attraktiv.
Donald Reid, Queen Margaret University, har ambitionen att rädda begreppet gastronomi från association till kulinarisk elitism och fokus på fine dining. Så att maten kan användas som en kraftfull hävstång för sociala, kulturella och miljömässiga förändringar.
Amanda Jonsson på Stockholms universitet presenterar konceptet gastronomiska landskap som styrs, förvaltas eller vårdas för att möjliggöra kulinarisk utveckling och bidra till regionens motståndskraft och hållbarhet i livsmedelssystemet.
Erika Lagerbielke på Linnéuniversitetet menar att måltider kan skapas för att utforska ny mark.
”Vid bordet kommunicerar vi vilka vi är och vill vara, genom val av mat och dryck samt hur måltiden gestaltas.”
Rätter med inspiration från Sveriges nya Landskapsmåltider
Under Stockholm Gastronomy Conference serveras en rad rätter med inspiration från Sveriges nya Landskapsmåltider.
Bland annat en trerätters galamiddag på Vasamuseet den 25 november. Här deltar kockar såsom Simon Laiti från Hemmagastronomi i Luleå, Frida Nilsson från ESS Group och Elin Pihl och Andreas Malmqvist från Vittinge Gourmetlada utanför Uppsala.
Konferensen hålls på engelska.
Läs mer om Stockholm Gastronomy Conference här och boka din plats senast den 10 november!
- Text: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
- Foto: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
-
Säfsen satsar på sommaren – nya aktiviteter och samarbeten
Säfsen i Dalarna satsar på sommaren. Med ett utökat aktivitetsutbud, nya samarbetspartners och en omfattande byggnation av Hyttan.
-
Familjefest i Kungsträdgården under Ishockey-VM
I samband med Ishockey-VM i Stockholm öppnas en ny festzon i Kungsträdgården som bjuder på gratis aktiviteter för barn och vuxna.
-
Världens bästa sandskulptörer gästar Kalmar i juli
Den 14–18 juli hålls Kalmar International Sandsculpture Festival. Nu är det klart vilka konstnärer som kommer att delta.
-
Junibacken satsar på en vuxenpublik i sommar
I samarbete med Live Nation arrangeras två exklusiva konsertkvällar i augusti på Junibacken med Sabina Ddumba och Jung.
-
Ketty Engrund är ny VD för Lofsdalsfjällens Turistnäring
Lokal styrka och samverkan är nyckeln till Lofsdalens långsiktiga framgång enligt Ketty Engrund, ny VD för Lofsdalsfjällens Turistnäring.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – april 2025
Hur går det för besöksnäringen? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild. Det var en stark påskhelg för hotellen.
-
Snälltåget – stort intresse att ta tåget till Jämtland i sommar
Intresset för att resa med Snälltåget till Jämtland i sommar är stort. Jämfört med 2024 har antalet bokningar ökat med över sextio procent.
-
Skidindustrin går samman i historisk allians – Global Sustainability Ski Alliance
Den 7 maj lanserades Global Sustainability Ski Alliance. SkiStar och sju andra skidaktörer från Europa och Nya Zeeland är medlemmar.
-
Vy flygbussarna lanserar Sveriges första kommersiella elbusslinje till Arlanda
Som första kommersiella aktör i Sverige har Vy flygbussarna lanserat en elbusslinje mellan Cityterminalen och Arlanda flygplats.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Mest under Destination, Boende samt Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Stöd/Ins...
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
I en bransch som traditionellt präglas av fragmenterade system och avdelningssilos framstår Moder som en banbryta...
-
Strömma – Våren spirar på historiska Birka
Våren är här, och det är dags att upptäcka Birka – Sveriges första stad och ett unikt världsarv. Med start den 3 ...
-
Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april
Antalet sålda hotellrum i Sverige minskade i april med drygt 3 procent samtidigt som hotellrumspriserna minskade ...
-
-
Gästbloggare
-