-
Stockholm Gastronomy Conference lyfter smak som viktigt för samhällsutveckling
23–25 november möts tunga forskare från hela Europa på Stockholm Gastronomy Conference. Tillsammans ska de lyfta fram gastronomin som ett betydelsefullt forskningsområde och sätta fokus på viktiga utvecklingsfrågor.
”Med Stockholm Gastronomy Conference tar Stockholm och Sverige ett initiativ till att skapa ett möte mellan forskare och beslutsfattare inom kunskapsområdena livsmedel, mat och måltid. Konferensen lyfter speciellt fram gastronomins betydelse som en positiv utvecklingskraft i samhället.” Säger Per Olof Berg, ordförande för konferensen.
Konferensen som hålls i Aula Magna på Stockholms universitet innehåller även en rad inspirerande måltider med lokal förankring som engagerar kockar från hela landet.
Matens roll i religioner och hur man kan motverka överätande
Frågor som forskarna tar upp är: Hur kan man kan använda smak och njutning som verktyg för förändring? Hur kan maten länkas tydligare till jorden, platsen och kulturen? Hur kan vi förändra normer samt tillföra kunskap och yrkesskicklighet? Totalt finns det 150 presentationer att välja bland.
Ett innovativt spår har titeln ”Eat Drink and Pray” och tar upp gastronomins roll i olika religioner. Här finns en rad föreläsningar om religionens symbolvärde och olika förhållningssätt till maten bland trosriktningar som buddism, hinduism och baptism.
Pierre Chandon från INSEAD diskuterar bland annat hur vi genom levande och attraktiva beskrivningar i menyer kan få konsumenter att välja mindre portioner och genom det motverka överätande utan att det uppfattas som negativt och begränsande.
Gastronomi som en kraftfull hävstång för samhällsförändring
Ole G. Mouritsen, Köpenhamns universitet, undersöker hur skräpfisk, blötdjur, alger och löjrom kan tillfredsställa människans sug på umami och bidra till att göra vegetarisk kost mer attraktiv.
Donald Reid, Queen Margaret University, har ambitionen att rädda begreppet gastronomi från association till kulinarisk elitism och fokus på fine dining. Så att maten kan användas som en kraftfull hävstång för sociala, kulturella och miljömässiga förändringar.
Amanda Jonsson på Stockholms universitet presenterar konceptet gastronomiska landskap som styrs, förvaltas eller vårdas för att möjliggöra kulinarisk utveckling och bidra till regionens motståndskraft och hållbarhet i livsmedelssystemet.
Erika Lagerbielke på Linnéuniversitetet menar att måltider kan skapas för att utforska ny mark.
”Vid bordet kommunicerar vi vilka vi är och vill vara, genom val av mat och dryck samt hur måltiden gestaltas.”
Rätter med inspiration från Sveriges nya Landskapsmåltider
Under Stockholm Gastronomy Conference serveras en rad rätter med inspiration från Sveriges nya Landskapsmåltider.
Bland annat en trerätters galamiddag på Vasamuseet den 25 november. Här deltar kockar såsom Simon Laiti från Hemmagastronomi i Luleå, Frida Nilsson från ESS Group och Elin Pihl och Andreas Malmqvist från Vittinge Gourmetlada utanför Uppsala.
Konferensen hålls på engelska.
Läs mer om Stockholm Gastronomy Conference här och boka din plats senast den 10 november!
- Text: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
- Foto: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
-
Nu öppnar Wisdome Stockholm – Tekniska museet firar 100 år
En omslutande upplevelsearena för vetenskap och ett arkitektoniskt mästerverk. Snart öppnar Wisdome Stockholm på Tekniska museet.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – november 2023
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delas en lägesbild. Efterfrågan på hotell har varit rätt god under november.
-
Stockholm kraftsamlar för näringslivs- och destinationsutveckling
Från 2024 etablerar staden ett samlat näringslivs- och destinationsbolag. Tre bolag blir ett - Stockholm Business Region.
-
Aurora Safaris vinner Stora Turismpriset 2023
Aurora Safaris har utsetts till vinnaren av Stora Turismpriset 2023. De hyllas för sitt bidrag till att sätta Sverige på världskartan.
-
Ny Hotellpodd för dom som bor, arbetar på eller bara älskar hotell
I en ny Hotellpodd diskuterar Hans Kanold och Jonatan Kruse tillsammans med gäster hotellindustrins olika sidor och aspekter.
-
HRF – Camping får ett intressenätverk i Riksdagen
Riksdagen får ett nytt intressenätverk. Det är campingnäringen anfört av Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund som bildat det.
-
Strawberry öppnar nytt hotell vid besöksmålet Liseberg
Med Balder, vattenvärlden Oceana och Ullevi som närmaste grannar öppnar Strawberry 2026 sitt femtonde hotell i Göteborg.
-
Placebranders Day arrangeras i Jönköping 2024
Den 5 september 2024 möts de som jobbar med platsutveckling i Jönköping. Placebranders Day samlar besökare från hela Sverige.
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Turismnytts nya bloggare Bianca lär dig hur du kan använda AI-verktyget ChatGPT till alltifrån enkel textproduktion till att skapa nya attraktiva paketupplevelser och mycket mer.
-
Taktikon – framtiden för lojalitet i hotellbranschen är personlig
Här utforskar Taktikon framtidens syn på lojalitet i hotellbranschen. Samt hur teknologi kan vara nyckeln till att skapa och behålla gäster.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Är du en dynamisk besöksnäringsföretagare som kämpar med att få tiden att räcka till? Då är ChatGPT en riktig gam...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Evenemang, Musee...
-
Fånga framtiden 2024 med Kairos Future
Vi på Turismnytt undrade lite vad som är på gång hos vår partner Kairos Future och bad om en liten rapport oc...
-
Accessibility Business lanserar databas med tillgänglighetsinformation
Accessibility Business är den nya tillgänglighetskonsultfirman som drivs av Magnus Berglund, tidigare tillgänglig...
-
-
Gästbloggare
-