-
Stockholm strålar av initiativ – många nya evenemang och möten 2022
Tidigare i maj presenterade Visit Stockholm alla möten och evenemang som äger rum i Stockholm under våren, sommaren och hösten. Och det märks verkligen att det finns ett uppdämt behov och en återhållen önskan att träffas, att springa lopp och att gå på konserter och festivaler igen.
Vid presentationen inför en stor del av besöksnärings- och evenemangsstockholm fick vi veta att det är alla som verkar i besöksnäringen som gör Stockholm och att USA är den största internationella marknaden och där är direktlinjerna med flyg till Arlanda viktiga och nu är de fyra.
Allt byggande som pågått i innerstaden togs också upp och det konstaterades att det som händer är att Stockholm byggs om till en upplevelsebaserad destination.
Oscar Lavelid från Visit Stockholm berättade om stadens ambitiösa satsning på att attrahera stora evenemang och där målsättningen är att få tre stora mästerskap på lika många år. Det ska bli självklart att välja Stockholm för stora mästerskap och evenemang, en målsättning som man satsar 85 miljoner på men som också ska ge tiofalt tillbaka till besöksnäringen om man lyckas ro hem alla tre. Dessa är VM i handboll för herrar 2023, VM i ishockey (herrar) 2025 och EM i damfotboll 2025. Stockholm ska också utvecklas som evenemangsdestination.
Stor FN-konferens i juni
Därefter fick vi veta allt om Stockholm +50 som är en stor FN-konferens om hållbarhet, med anledning av att det i år är 50 år sedan en av de allra första konferenserna som tog upp klimathotet hölls just här i Stockholm. Datumen är 2-5 juni och platsen är Stockholmsmässan, men det kommer även att hållas ett antal olika publika aktiviteter runt om i staden dessa dagar. Redan 1-2 juni bjuder dock Stockholms finansborgarråd (tillika borgmästare) in till högnivåmöte för att styrka det urbana perspektivet och främja debatten om hållbar konsumtion.
Delvis sammanfaller detta med Stockholm Marathon är tillbaka som ”riktigt” lopp igen efter två års pandemiuppehåll. Med tanke på FN-konferensen kommer man att visa upp sig lite extra som hållbart evenemang.
Som ni har kunnat läsa de senaste veckorna på Turismnytt jobbar Kungliga Djurgården, eller Royal Djurgården som man kallar sig publikt numera, på att vara/bli en hållbar och tillgänglig destination. Som en del i detta kommer man att stänga av hela ön för biltrafik den första helgen i juni på prov och rekommenderar alla att använda kollektiva transportmedel. Parkeringsplatserna på Djurgården som frigörs kommer man bland annat använda för cykelutbildning och konstinstallationer.
I slutet av augusti kommer staden anordna en helgfestival om hållbara innovativa vattenprojekt i anslutning till World Water Week som hålls varje år i Stockholm.
I slutet av september kommer en av världens största diabeteskonferenser, EASD, till Stockholm som lockar över 10.000 deltagare på plats (och lika många digitalt) från 120 länder. Den typen av medicinska konferenser har ett mycket stort värde för hela regionens mötes- och hotellindustri. Totalt är 9.000 hotellrum bokade och det involverar många olika företag och funktioner runt omkring arrangemangen också, fick vi höra från Caroline Knies på Meetagain som är arrangör och DMC.
Jonas Alvin från Visit Stockholm visade med hjälp av ett årshjul att hela Stockholm är fyllt av evenemang och aktiviteter hela 2022. Han rekommenderade alla att samverka och nyttja varandras kanaler. Han poängterade också att Stockholm är Stockholm och inte ”nästan någon annan plats” med en blinkning till några nyligen genomförda svenska destinationskampanjer.
E-sport, konserter och festivaler
E-sport genererar fler fysiska besökare än man tror och i maj har det arrangerats en stor e-sportturnering i Stockholm, Dota2 Major Stockholm, som är del i en stor jorden-runt-turné liknande Formel1 och har miljontals kronor i prispengar. Utöver de 250.000 digitala besökarna kom 6.000 besökare till Hovet för att se tävlingarna IRL!
Ett nytt evenemang i Stockholm är Rosendal Garden Party 8-11 juni som är en konsertserie i festivalformat med ett stort antal stora svenska och internationella artister. Man räknar med 10-15.000 besökare per dag och vill att det ska vara trevligt, gemytligt och intimt samtidigt som man har stort fokus på hållbarhet.
I juli (1-3) återkommer Lollapalooza, festivalen som drog 55.000 besökare 2019, som arrangören Live Nation lovar ska innehålla något för alla och ska få hela stan att blomma upp. Förra gången var 15% av besökarna från utlandet och i år räknar man med att det blir över 20%, varav många amerikanska!
I augusti (1-7) är det dags för Stockholm Pride som i år har temat ”Dags att bekänna färg”. Vi fick också veta att man planerar för Stockholm Winter Pride i februari.
Avslutningsvis är det dags för kulturfestivalen 17-21 augusti.
Detta var bara några axplock. Helt klart är att evenemang och upplevelser är oerhört viktigt för att destinationens alla aktörer ska utvecklas och för att locka besökare till Stockholm.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
-
Gästbloggare
-