-
Strömma – 30 år av julbord med krögare Jesper Taube
I år firar Strömma Turism & Sjöfart 30-årsjubileum med julbord ombord på M/S Waxholm III, signerat den välkände krögaren Jesper Taube. För att fira detta har mathistorikern Richard Tellström fördjupat sig i julbordets historia. Han har tillsammans med Taube, adderat en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet till årets meny.
30 år av julbord till nära en halv miljon gäster
Sedan 1980 har M/S Waxholm III, tillsammans med Strömmas övriga historiska restaurangbåtar, kryssat genom Stockholms skärgård. Med julstämning har rederiet erbjudit sitt traditionsenliga julbord till nära en halv miljon gäster.
De senaste 30 åren har menyn på Waxholm III komponerats av krögaren Jesper Taube. Son till Sven-Bertil Taube och barnbarn till Evert Taube. Han är en välkänd krögare som har ägnat sig åt matlagning sedan barnsben.
”Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord. Oändligt många gäster, muggar glögg och hemrullade köttbullar har passerat genom åren. Årets julbord har känts extra speciellt att komponera med tanke på jubileet. Men också eftersom Richard har tittat närmare på historien kring julbordet, som betyder väldigt mycket för många.” Säger Jesper Taube, krögare på M/S Waxholm III.
Julbord handlar starkt om att hålla fast vid traditioner
Trots alla de delikatesser som dukats fram genom åren, handlar julbordet mer om att hålla fast vid traditioner än att mätta munnar. Mathistorikern Richard Tellström har tittat tillbaka i historien och sett hur julbordet har förändrats och hur betydelsen av tradition har bestått.
Inför jubileet har Taube tillsammans med Tellström kompletterat årets julbord med en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet. Det fullständiga julbordet består av cirka 80 rätter och smakbitar.
”Julbordet är en spegling av den svenska matkulturens utveckling genom seklerna. Många av de rätter vi njuter av runt julbordet idag, såsom skinka och sill, har sitt ursprung i gamla konserveringstekniker som hjälpte våra förfäder att klara vintern. Trots moderniseringen äter vi dessa rätter inte bara för deras smak, utan också för att de bär på vår historia och tradition. Genom alla förändringar har julbordets kärna alltid varit densamma – att samlas kring bordet i gemenskap.” Säger Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.

Om julbordskryssning på Strömmas julfartyg
M/S Waxholm III och Strömmas övriga julfartyg avgår från Nybrokajen och Strandvägen i Stockholm. De kryssar sedan i Stockholms skärgård ut mot Vaxholm, Fjäderholmarna eller genom Skurusundet beroende på is- och väderförhållande. Upplevelsen är extra stämningsfull under juletid då skärgårdens hus och tomter är julbelysta. Julbordskryssningen på M/S Waxholm III tar mellan 2,5-3h, beroende på lunch- eller middagskryssning.
Julborden serveras under luncher, eftermiddagar och kvällar från 28 november till 24 december, och går att boka via Strömmas hemsida här. Förutom M/S Waxholm lll serverar Strömma även julbord på skärgårdsbåtarna M/S Östanå I, M/S Gustafsberg VII, S/S Stockholm, M/S Prins Carl Philip samt på Vaxholms Kastell. Båtarna kan även hyras för privata julfester.
Julbordsmenyerna har komponerats och serveras av respektive båts egna krögare, med deras egna satta prägel.
Här kan ni läsa mer om Strömma på Turismnytt.
- Text: Strömma Turism & Sjöfart
- Foto: Amanda Jona
-
1 800 artiklar i 70 länder – Visit Swedens globala marknadsföring erövrar världen (igen)
Världens rese- och turismbransch har verkligen uppmärksammat Visit Swedens marknadsföring av Sverige som besöksland för bättre hälsa och välmående
-
Borgviks Gård vinner Värmlands Turismpris 2026
Visit Värmland har utsett Borgviks Gård till vinnare av Värmlands Turismpris 2026 och Syrén Gastronomi till Årets Uppstickare 2025
-
Svensk Camping visar vägen med QualCamp – kvalitet, hållbarhet och innovation i fokus
En kvalitetsstämpel och ett gemensamt språk mot marknaden som visar att camping är en professionell bransch att räkna med
-
Jonas Siljhammar slutar som VD för Visita i sommar
Slutar efter åtta år men sitter kvar på posten fram till sommaren 2026
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 44 -25
Mest under Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet samt Konstateranden/beslut/rapporter
-
Sveriges Bussföretag larmar om risk för akut bussförarbrist
Var tredje förare är över 60 år, samtidigt som återväxten av yngre är svag. Sveriges Bussföretag larmar om risk för en akut bussförarbrist i framtiden.
-
Resonans – lyssna och reflektera i naturen längs Prins Bertils Stig
Konstnären Rickard Fredborg bjuder in till en unik audioguide längs Prins Bertils Stig i Halmstad. Upplev naturen med hela kroppen.
-
Säfsen satsar och investerar 80 miljoner i framtidens destination
Säfsen Resort genomför just nu sin största satsning någonsin. Totalt investeras 80 miljoner i en ny restaurang och en ny boendeetapp.
-
+Katrineholm tar över det regionala uppdraget med Visit Sörmland
Det blir destinationsbolaget +Katrineholm som tar över arbetet med innehållsproduktion och marknadsföring av Visit Sörmland.
-
Arlanda är först i Europa med nytt inflygningskoncept
Luftfartsverket och Swedavia blir först i Europa med att införa ett nytt inflygningskoncept som kommer minska utsläppen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Ny rockfestival till Norrköping sommaren 2026
Nästa sommar får Norrköping en ny rockfestival i sitt repertoar. Lördagen den 11 juli arrangeras Rock The...
-
Arlanda är först i Europa med nytt inflygningskoncept
Luftfartsverket och Swedavia blir först i Europa med att införa ett nytt inflyg...
-
Säfsen satsar och investerar 80 miljoner i framtidens destination
Säfsen Resort i Fredriksberg i södra Dalarna genomför just nu sin största satsning någonsin. Tot...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 44 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Transport, In...
-
-
Gästbloggare
-