-
Strömma – 30 år av julbord med krögare Jesper Taube
I år firar Strömma Turism & Sjöfart 30-årsjubileum med julbord ombord på M/S Waxholm III, signerat den välkände krögaren Jesper Taube. För att fira detta har mathistorikern Richard Tellström fördjupat sig i julbordets historia. Han har tillsammans med Taube, adderat en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet till årets meny.
30 år av julbord till nära en halv miljon gäster
Sedan 1980 har M/S Waxholm III, tillsammans med Strömmas övriga historiska restaurangbåtar, kryssat genom Stockholms skärgård. Med julstämning har rederiet erbjudit sitt traditionsenliga julbord till nära en halv miljon gäster.
De senaste 30 åren har menyn på Waxholm III komponerats av krögaren Jesper Taube. Son till Sven-Bertil Taube och barnbarn till Evert Taube. Han är en välkänd krögare som har ägnat sig åt matlagning sedan barnsben.
”Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord. Oändligt många gäster, muggar glögg och hemrullade köttbullar har passerat genom åren. Årets julbord har känts extra speciellt att komponera med tanke på jubileet. Men också eftersom Richard har tittat närmare på historien kring julbordet, som betyder väldigt mycket för många.” Säger Jesper Taube, krögare på M/S Waxholm III.
Julbord handlar starkt om att hålla fast vid traditioner
Trots alla de delikatesser som dukats fram genom åren, handlar julbordet mer om att hålla fast vid traditioner än att mätta munnar. Mathistorikern Richard Tellström har tittat tillbaka i historien och sett hur julbordet har förändrats och hur betydelsen av tradition har bestått.
Inför jubileet har Taube tillsammans med Tellström kompletterat årets julbord med en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet. Det fullständiga julbordet består av cirka 80 rätter och smakbitar.
”Julbordet är en spegling av den svenska matkulturens utveckling genom seklerna. Många av de rätter vi njuter av runt julbordet idag, såsom skinka och sill, har sitt ursprung i gamla konserveringstekniker som hjälpte våra förfäder att klara vintern. Trots moderniseringen äter vi dessa rätter inte bara för deras smak, utan också för att de bär på vår historia och tradition. Genom alla förändringar har julbordets kärna alltid varit densamma – att samlas kring bordet i gemenskap.” Säger Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.
Om julbordskryssning på Strömmas julfartyg
M/S Waxholm III och Strömmas övriga julfartyg avgår från Nybrokajen och Strandvägen i Stockholm. De kryssar sedan i Stockholms skärgård ut mot Vaxholm, Fjäderholmarna eller genom Skurusundet beroende på is- och väderförhållande. Upplevelsen är extra stämningsfull under juletid då skärgårdens hus och tomter är julbelysta. Julbordskryssningen på M/S Waxholm III tar mellan 2,5-3h, beroende på lunch- eller middagskryssning.
Julborden serveras under luncher, eftermiddagar och kvällar från 28 november till 24 december, och går att boka via Strömmas hemsida här. Förutom M/S Waxholm lll serverar Strömma även julbord på skärgårdsbåtarna M/S Östanå I, M/S Gustafsberg VII, S/S Stockholm, M/S Prins Carl Philip samt på Vaxholms Kastell. Båtarna kan även hyras för privata julfester.
Julbordsmenyerna har komponerats och serveras av respektive båts egna krögare, med deras egna satta prägel.
Här kan ni läsa mer om Strömma på Turismnytt.
- Text: Strömma Turism & Sjöfart
- Foto: Amanda Jona
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Många blandar ihop Lidköping och Linköping. Tillsammans lanserar destinationsbolagen en kampanj för att reda ut förväxlingen mellan städerna.
-
Branäsgruppen vinner Värmlands Turismpris 2025
Visit Värmland är stolta över att utse Branäsgruppen som årets vinnare av Värmlands Turismpris 2025.
-
Nu blir det enklare att boka upplevelser i Halmstad
Vill du boka en cykeltur i vildmarken eller biljetter till Hearts Festival? Nu kan du göra detta direkt via Destination Halmstad.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Mest om Destination, Evenemang och Transport/Infrastruktur/Mobilitet
-
Arkösunds Hotell – en året-runt mötesplats i skärgården
Arkösunds Hotell, ett anrikt besöksmål i Norrköping, har återtagit sin plats som skärgårdens självklara mötesplats.
-
Världens första Svanenmärkta evenemang är i Stockholm
Nordiska Ministerrådets nordiska turismkonferens om framtidens turism är det första Svanenmärkta evenemang i världen.
-
Hemlängtan gjorde att Jennifer startade Mid Scandinavia Tours
Med hjälp av JHT:s projekt Välkommen åter har nyföretagaren Jennifer Kristensson etablerat sitt turismföretag Mid Scandinavia Tours.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Marcus Ståhl: Nu har du chans att maxa intäkterna så du kan chilla i höst
Många är ni besöksnäringsföretagare som nu går in i högsäsong, många jobbar snart dygnet runt och får upp näsan ö...
-
Hemlängtan gjorde att Jennifer startade Mid Scandinavia Tours
I JHT:s export-projekt Välkommen åter har bolaget följt unga nyföretagaren Jennifer Kristensson. De har tagit del...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Transp...
-
Transportföretagen – Arlandautredningen klar, handlingskraft krävs
Transportföretagen välkomnar att Arlandautredningen nu är färdig. Samordnaren har lagt fram sitt...
-
-
Gästbloggare
-