-
Strömma – 30 år av julbord med krögare Jesper Taube
I år firar Strömma Turism & Sjöfart 30-årsjubileum med julbord ombord på M/S Waxholm III, signerat den välkände krögaren Jesper Taube. För att fira detta har mathistorikern Richard Tellström fördjupat sig i julbordets historia. Han har tillsammans med Taube, adderat en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet till årets meny.
30 år av julbord till nära en halv miljon gäster
Sedan 1980 har M/S Waxholm III, tillsammans med Strömmas övriga historiska restaurangbåtar, kryssat genom Stockholms skärgård. Med julstämning har rederiet erbjudit sitt traditionsenliga julbord till nära en halv miljon gäster.
De senaste 30 åren har menyn på Waxholm III komponerats av krögaren Jesper Taube. Son till Sven-Bertil Taube och barnbarn till Evert Taube. Han är en välkänd krögare som har ägnat sig åt matlagning sedan barnsben.
”Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord. Oändligt många gäster, muggar glögg och hemrullade köttbullar har passerat genom åren. Årets julbord har känts extra speciellt att komponera med tanke på jubileet. Men också eftersom Richard har tittat närmare på historien kring julbordet, som betyder väldigt mycket för många.” Säger Jesper Taube, krögare på M/S Waxholm III.
Julbord handlar starkt om att hålla fast vid traditioner
Trots alla de delikatesser som dukats fram genom åren, handlar julbordet mer om att hålla fast vid traditioner än att mätta munnar. Mathistorikern Richard Tellström har tittat tillbaka i historien och sett hur julbordet har förändrats och hur betydelsen av tradition har bestått.
Inför jubileet har Taube tillsammans med Tellström kompletterat årets julbord med en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet. Det fullständiga julbordet består av cirka 80 rätter och smakbitar.
”Julbordet är en spegling av den svenska matkulturens utveckling genom seklerna. Många av de rätter vi njuter av runt julbordet idag, såsom skinka och sill, har sitt ursprung i gamla konserveringstekniker som hjälpte våra förfäder att klara vintern. Trots moderniseringen äter vi dessa rätter inte bara för deras smak, utan också för att de bär på vår historia och tradition. Genom alla förändringar har julbordets kärna alltid varit densamma – att samlas kring bordet i gemenskap.” Säger Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.
Om julbordskryssning på Strömmas julfartyg
M/S Waxholm III och Strömmas övriga julfartyg avgår från Nybrokajen och Strandvägen i Stockholm. De kryssar sedan i Stockholms skärgård ut mot Vaxholm, Fjäderholmarna eller genom Skurusundet beroende på is- och väderförhållande. Upplevelsen är extra stämningsfull under juletid då skärgårdens hus och tomter är julbelysta. Julbordskryssningen på M/S Waxholm III tar mellan 2,5-3h, beroende på lunch- eller middagskryssning.
Julborden serveras under luncher, eftermiddagar och kvällar från 28 november till 24 december, och går att boka via Strömmas hemsida här. Förutom M/S Waxholm lll serverar Strömma även julbord på skärgårdsbåtarna M/S Östanå I, M/S Gustafsberg VII, S/S Stockholm, M/S Prins Carl Philip samt på Vaxholms Kastell. Båtarna kan även hyras för privata julfester.
Julbordsmenyerna har komponerats och serveras av respektive båts egna krögare, med deras egna satta prägel.
Här kan ni läsa mer om Strömma på Turismnytt.
- Text: Strömma Turism & Sjöfart
- Foto: Amanda Jona
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
-
Gästbloggare
-