-
STUA samlade mat- och besöksnäringsföretag till en dag om digitala lösningar och finansiering
I veckan samlade STUA till en nyttig, inspirerande och informativ dag på Ulvhälls Herrgård i Strängnäs om hur besöksnäringsföretag och mathantverkare/-producenter kan utvecklas, samverka och även hitta kapital för att utveckla verksamheten.
Fyra spaningar
Dagen började med fyra spaningar (om mat) från Anna Norström.
- Ju smalare koncept desto roligare. Exempel – ”Lick it up” (restaurangkoncept där man slickar i sig smakerna i flytande form) och Punk Royal i Stockholm/Köpenhamn där ”crazy” kan sägas gälla både råvaror, tillagning och presentation.
- Mer grönt i fokus
- Känn dig som hemma – möblera med individer
- Svensk/Nordisk gastronomi i fokus
Företag som kan vara till hjälp
Därefter fick vi veta mer om några företag som på olika sätt kan hjälpa till att underlätta tillvaron för entreprenörer och företagare inom besöks- och matnäringarna.
Först ut var Stockfiller vars tjänst gör det lättare för främst dagligvaruhandeln, men även hotell och restauranger, att beställa varor/produkter från mindre leverantörer. Tjänsten är ett nav mellan inköpare och leverantörer och man samarbetar redan med Sörmländsk mat på bordet.
Därefter fick vi höra den spännande historien om hur Snowfall blev en världsledande aktör inom mjukvarulösningar för rese- och transportföretag. Man har de senaste tio åren hjälpt SAS med många kommersiella IT-lösningar, så även för MTR Express sedan starten. Man har också hjälpt SAS och American Airlines att få igång WiFi ombord. Man är affärskonsulter som löser affärsproblem med hjälp av IT.
Visit North, med Thomas Brühl, Visit Swedens tidigare VD som ordförande, presenterade sin tjänst som rullas ut inom kort. Den hjälper besöksnäringsföretag att på ett mycket snabbt och smidigt sätt skapa produkter och snabbt bli digitalt synliga med dessa så att de når ut via ett stort antal digitala kanaler i hela världen.
Finansiering
Efter en timmes workshop med nämnda företag samt lunch fortsatte dagen med finansieringstips från Björn Larsson från IRP by Beels som jobbar med att förbereda startups inför möten med investerare. Något nedslående för både startups och investerare kanske, men den krassa verkligheten är att bara en av tio startups överlever och blir framgångsrika företag som ger avkastning till dem som investerat i dem. Ju tidigare en investerare går in desto större blir också avkastningskravet. Det påverkar också investerarnas sätt att se på en startup varför den här typen av rådgivning är viktig.
Efter detta kom Thomas Karlsson som berättade hur Sörmlandsfonden fungerar och vad de kan göra och bidra med. De är en regional fond som tillsammans med ett affärsängelnätverk kan gå in i företag med finansiering om man bedömer det vara en bra satsning.Företagare och entreprenörer pitchade
Nästa punkt på programmet var en möjlighet för ett antal företag och entreprenörer att ”pitcha”, det vill säga presentera sitt företag/sin idé och tala om vilken typ av stöd/finansiering de var i behov av.
Först ut var Projekt Sweetspot som var Katrineholms Golfklubbs helägda driftbolags projekt för att utöka tjänsteutbudet.
Nästa projekt var Coral Road som är en hotellbokningssajt helt fokuserad på hållbart boende. Man hade redan startat verksamhet i Asien med början i grundarens hemland Indonesien. Planen var dock att göra verksamheten global.
Därefter fick vi höra Hanna Anfelter berätta om sin resesajt Reform Travel som också har hållbarhetsfokus. Hon vill bidra till positiv samhällsförändring med turismen som motor. Det ligger helt rätt i tiden och kan man bara hitta rätt utbud och en fungerande affärsmodell kan den här typen av sajter lyckas bra.
Sedan fick vi höra Lisa Evertsson Norrevik berätta om sitt företag Storyspot som är en plattform där de som har en historia att berätta kan möta dem som vill få information. De har redan samarbete med fler destinationer och företag som ser det som en bra möjlighet att väcka nyfikenhet och locka till besök.
Gröntainer berättade om sitt projekt att ta fram ”nyckelfärdiga” odlingsfabriker där man kan odla färskvaror, utan naturligt solljus, med hjälp av hydroponisk odling och en robotteknik kallad FarmBot. Odlingen kan gå från frö till färdig råvara på enbart sex veckor. Detta skulle kunna innebära att man i framtiden kan odla mat runt hörnet i en standardcontainer.
Marinbiologen Matilda Olstorpe presenterade sitt företag som redan kommit ganska långt på vägen men hade en tydlig plan för nästa steg och hur mycket kapital som krävdes för det. Hon driver en odling av hållbara jätteräkor i ett slutet system på land i Lysekil. Redan nu levererar man stora mängder räkor till flera av de bästa restaurangerna i Sverige och även bland annat Grand Hotel i Stockholm.
Sist fick vi höra om Foodloopz som minskar matsvinnet genom att förmedla större partier som inte går att sälja via de vanliga kanalerna till andra aktörer som kan se till att det kommer till nytta istället för att destrueras. Hon visade också ett par andra idéer som hon hade kommit ganska långt med. Bland annat att ge vin som annars skulle bli svinn, ett nytt liv.Turismnytt kommer framöver att berätta mer om några av dessa spännande projekt och entreprenörer.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: STUA
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
-
Gästbloggare
-