-
Stugnäringen ur en hållbarhetsaspekt
Det svenska resandet bidrar till stora mängder utsläpp av koldioxid. Det är ingen nyhet för de allra flesta. Ändå kan det vara svårt att göra något åt sina egna vanor. Att resa och bo inom Sverige under semestern kan vara något du gör av gammal vana. Det kan vara för att du vill besöka vänner och familj medan du är ledig. Sverige har också många fina museum, olika attraktioner och en massa underbar natur att uppleva. Det finns helt enkelt många goda grunder att stanna hemma när du är ledig, men det kan också vara ett aktivt val du gör för miljön. Semestrar du inom Sverige behöver du helt enkelt inte känna dig som en miljöbov.
Flera hållbarhetsaspekter
De flesta har redan förstått att själva flygresan är ett problem när du reser utomlands. Utsläppen från flygresor står för ungefär 2-3 % av den totala mängden utsläpp. Att även själva boendet på hotell påverkar våra klimatutsläpp är däremot inte lika välkänt. Utomlands kan utsläppen från en enda hotellnatt nå upp mot 30-40 kilo koldioxid. Det svenska genomsnittet ligger på runt 6 kilo CO2 per natt. Utsläppen stammar från städning, tvätt av sängkläder och handdukar, frukostbufféer och övrig drift av själva byggnaden. Att bo på hotell är därmed något du bör undvika om du vill vara miljövänlig.
Det bästa alternativet ur en hållbarhetsaspekt
Att stanna hemma skulle kanske vara det allra mest hållbara ur miljöhänsyn, men de flesta av oss vill uppleva något annat när vi är lediga. Vi vill få nya intryck. Om vi undviker flyget, och kanske till och med tar tåget, för att sedan stanna i en stuga på en och samma plats, är det förstås ett bättre alternativ än att flyga utomlands för att sedan bo på hotell. Det innebär som oftast färre resor, utforskning av lokalmiljön och ett mer miljövänligt självhushåll, när du väljer att turista i en stuga.
Hitta sitt eget semesterparadis
I Sverige äger nästan 400 000 svenskar ett fritidshus i en annan kommun, men för de resterande kan drömmen om den lilla röda stugan vid vattnet bli verklig på andra sätt. Många vill dessutom inte själva äga ett hus med allt vad det innebär av reparationer och underhåll. Då passar det förstås perfekt att hyra en stuga.
När du hyr kan du upptäcka nya delar av landet från år till år, eller också kanske du vill återvända om du hittat en riktig pärla. Det finns så många fina stugor att välja på. En del vill bara stanna några dagar, men det finns också gott om semestrande svenskar som gärna stannar i en eller flera veckor på samma plats. Det här är vad bland annat Stugknuten erbjuder och där du kan hyra en stuga på många platser i Sverige.
hållbarhetsaspekt- Text: Stugknuten
- Foto: Shutterstock
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-