-
Stugnäringen ur en hållbarhetsaspekt
Det svenska resandet bidrar till stora mängder utsläpp av koldioxid. Det är ingen nyhet för de allra flesta. Ändå kan det vara svårt att göra något åt sina egna vanor. Att resa och bo inom Sverige under semestern kan vara något du gör av gammal vana. Det kan vara för att du vill besöka vänner och familj medan du är ledig. Sverige har också många fina museum, olika attraktioner och en massa underbar natur att uppleva. Det finns helt enkelt många goda grunder att stanna hemma när du är ledig, men det kan också vara ett aktivt val du gör för miljön. Semestrar du inom Sverige behöver du helt enkelt inte känna dig som en miljöbov.
Flera hållbarhetsaspekter
De flesta har redan förstått att själva flygresan är ett problem när du reser utomlands. Utsläppen från flygresor står för ungefär 2-3 % av den totala mängden utsläpp. Att även själva boendet på hotell påverkar våra klimatutsläpp är däremot inte lika välkänt. Utomlands kan utsläppen från en enda hotellnatt nå upp mot 30-40 kilo koldioxid. Det svenska genomsnittet ligger på runt 6 kilo CO2 per natt. Utsläppen stammar från städning, tvätt av sängkläder och handdukar, frukostbufféer och övrig drift av själva byggnaden. Att bo på hotell är därmed något du bör undvika om du vill vara miljövänlig.
Det bästa alternativet ur en hållbarhetsaspekt
Att stanna hemma skulle kanske vara det allra mest hållbara ur miljöhänsyn, men de flesta av oss vill uppleva något annat när vi är lediga. Vi vill få nya intryck. Om vi undviker flyget, och kanske till och med tar tåget, för att sedan stanna i en stuga på en och samma plats, är det förstås ett bättre alternativ än att flyga utomlands för att sedan bo på hotell. Det innebär som oftast färre resor, utforskning av lokalmiljön och ett mer miljövänligt självhushåll, när du väljer att turista i en stuga.
Hitta sitt eget semesterparadis
I Sverige äger nästan 400 000 svenskar ett fritidshus i en annan kommun, men för de resterande kan drömmen om den lilla röda stugan vid vattnet bli verklig på andra sätt. Många vill dessutom inte själva äga ett hus med allt vad det innebär av reparationer och underhåll. Då passar det förstås perfekt att hyra en stuga.
När du hyr kan du upptäcka nya delar av landet från år till år, eller också kanske du vill återvända om du hittat en riktig pärla. Det finns så många fina stugor att välja på. En del vill bara stanna några dagar, men det finns också gott om semestrande svenskar som gärna stannar i en eller flera veckor på samma plats. Det här är vad bland annat Stugknuten erbjuder och där du kan hyra en stuga på många platser i Sverige.
hållbarhetsaspekt- Text: Stugknuten
- Foto: Shutterstock
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
-
Gästbloggare
-