-
Succén Naturvärdarna är tillbaka – på fler platser i Halland
Efter förra årets succé är Visit Hallands naturvärdar tillbaka och ska sätta Halland på kartan genom att hjälpa besökare att upptäcka nya platser.
Sommaren 2022 anställdes fem naturvärdar i Halmstad som ett test. Initiativet kom från Visit Halland och blev mycket lyckat. I år utökas projektet och hela sexton är rekryterade och på plats i Halmstad, Varberg och Hylte under vecka 26-32 (Naturvärdarna i Hylte jobbar till och med vecka 31.)
”Naturvärdarna är våra ambassadörer och viktiga förebilder. De är ute bland människor, ger tips på platser att besöka, gör naturvårdande insatser och ser till att våra leder och naturområden är rena och snygga. Det är verkligen win-win: naturen lämnas finare, upplevelsen blir härligare för både besökare och hallänningar och många unga får sitt första sommarjobb.” Berättar Jeanette Bengtsson, projektledare för Naturguiderna på Visit Halland.
För Johannes var det självklart att komma tillbaka som naturvärd
Besöksnäringen i Halland växer och för många ungdomar är branschen ett första arbete och steg in på arbetsmarknaden. En av dem är Johannes Dellkvist Nordgaard som är tillbaka som naturvärd och är teamledare i Halmstad:
”För mig var det självklart att komma tillbaka. Förra årets sommarjobb var verkligen roligt. Dels att få lära mig så mycket om både värdskap och hållbarhet. Men framför allt att möta alla människor som väljer att komma till Halland på sin semester. Det är en riktigt bra kombo.” Säger naturvärden Johannes Dellkvist Nordgaard.
Städar runt om i områdena och hjälper turister på flera språk
Förra årets insatser täckte in många olika områden. Bland annat städade de sträckor utmed kusten som kommunen annars inte hinner, kollade vindskydd och bekämpade kanadensiskt gullris och gul skunkkalla i Fylleåns biflöde samt städade Tylön inför Fyrdagen. Under fyra veckor samlade de tillsammans ihop ca 14 000 liter sopor från Halmstads stränder och leder.
Nu har sommarjobbarna gett sig ut i naturen för att möta turister på såväl svenska som engelska och tyska. Efter en gedigen introduktion med bland annat utbildning i HLR, värdskap, hållbarhet och allemansrätten. Till sin hjälp har de också appen ”A day in Halland” för att kunna ge värdefulla tips.
”För Varberg var det en fin möjlighet att få haka på i år. Satsningen ger kommunen möjlighet att få ge unga sommarjobb. Men även möjlighet att fortsätta vårt arbete med hållbar naturturism. Vi har fått ihop ett gott gäng som kommer göra en god insats i att ta hand om naturen och vara värdar för besökare i sommar.” Säger Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varberg.
- Text: Visit Halland
- Foto: Jeanette Bengtsson/Visit Halland
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
-
Gästbloggare
-