-
Så ser svenskarnas turistresor ut
Svenskarnas turistresor ökar. Det visar Tillväxtverkets senaste undersökning om svenskars resande. I studien har man jämfört resande över tid och genomfört olika mätningar.Studien visar att svenskarna reser allt mer. Studien avslöjar vart svenskarna reser, hur de reser, hur de bor, varför de reser, vilka de reser med, hur länge de är bortresta och hur mycket de spenderar.Så mycket reser svenskarna
Resultatet av undersökningen om befolkningens turistresor visar att svenskarna reser allt oftare. Och alltfler väljer att övernatta under resan.
Hit reser svenskarna
Svenskarnas resor till utlandet har ökat. Varför vill de inte stanna kvar i Sverige på semestern? Kanske det beror på vädret? Det är den privata turismen som ökar mest och kanske reser man bort för att det kostar mycket mer att semestra i Sverige än till exempel Spanien?Var fjärde resa med övernattning utrikes går till våra grannländer Norge, Danmark och Finland.Inrikes väljer svenskarna att resa till:- Stockholm (20%)
- Skåne (10%)
- Norrbotten (4%).
Så länge reser vi
Den genomsnittliga fritidsresan i Sverige är tre övernattningar. När vi reser utomlands är genomsnittet 8-9 nätter. Affärsresor utomlands är i genomsnitt 4 nätter.
Så ofta reser vi
Svenskarna och danskarna reser som privatperson 5-6 gånger per år medan finländarna gör 7 resor med övernattningar per år. De flesta resor görs inrikes.Sverige tar emot allt fler utländska besökare
Undersökningen visar att Sverige tar emot allt fler utländska besökare. Turister från länder som ligger långt bort från Sverige ökar.Så reser vi
När svenskarna väljer transportmedel så är bil och flyg de mest förekommande. När resan sker inrikes väljer vi oftast bilen eller motorcykeln medan man väljer flyget när man ska åka utomlands.
Därför reser svenskarna
De vanligaste reseanledningarna är att besöka släkt och vänner och åka på affärsresa. Fler svenskar reser mer på sin fritid än via jobbet, var femte resa är en affärsresa.
Då reser svenskarna
Flest flerdagsresor som turister reser svenskarna under juli månad. Under övriga året är resandet ganska jämt fördelat. Man gör sällan fler än två övernattningsresor under en enskild månad.
Så mycket spenderar vi under resan
Det är svårt att räkna ut hur mycket svenskarna spenderar på sin semester. Men det man kan se är att allt fler väljer att lägga alltmer på sina resor. I undersökningen kan man dock utläsa att affärsresenärerna spenderar allt mindre när de reser. En anledning till det är att det är svårare för dem att räkna ut vad de spenderar själva och vad arbetsgivarens kostnader.
Svensken spenderar cirka 1.500 kronor per dygn under sin semester. Då räknar man in kostnader för transport, mat, nöjen etc. När man läser undersökningen ser man att svensken betalar mer för sin utlandsresa är inrikesresa – och den siffran har ökat under de senaste åren.
När det gäller flerdagsresor i Sverige så ser man att det blir alltmer populärt. Utgifterna för dessa resor har stigit de senaste åren.
Tillväxtverket – nationellt ansvarig
Tillväxtverket är nationellt ansvarig för att ta fram statistik om turismresandet som den svenska befolkningen gör inom Sverige och utrikes. Myndigheten köper statistiktjänster av SCB, Statistiska Centralbyrån.Hela studien ”Svenskars resor” laddar nu ned på Tillväxtverkets hemsida. Klicka här!
Källa: Tillväxtverket
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Tillväxtverket
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Det är kontrasterna som definierar Växjö. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv. Å andra sidan mysiga gränder, ...
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen. T...
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar kan med glädje meddela att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har...
-
-
Gästbloggare
-