-
Så ser svenskarnas turistresor ut
Svenskarnas turistresor ökar. Det visar Tillväxtverkets senaste undersökning om svenskars resande. I studien har man jämfört resande över tid och genomfört olika mätningar.Studien visar att svenskarna reser allt mer. Studien avslöjar vart svenskarna reser, hur de reser, hur de bor, varför de reser, vilka de reser med, hur länge de är bortresta och hur mycket de spenderar.Så mycket reser svenskarna
Resultatet av undersökningen om befolkningens turistresor visar att svenskarna reser allt oftare. Och alltfler väljer att övernatta under resan.
Hit reser svenskarna
Svenskarnas resor till utlandet har ökat. Varför vill de inte stanna kvar i Sverige på semestern? Kanske det beror på vädret? Det är den privata turismen som ökar mest och kanske reser man bort för att det kostar mycket mer att semestra i Sverige än till exempel Spanien?Var fjärde resa med övernattning utrikes går till våra grannländer Norge, Danmark och Finland.Inrikes väljer svenskarna att resa till:- Stockholm (20%)
- Skåne (10%)
- Norrbotten (4%).
Så länge reser vi
Den genomsnittliga fritidsresan i Sverige är tre övernattningar. När vi reser utomlands är genomsnittet 8-9 nätter. Affärsresor utomlands är i genomsnitt 4 nätter.
Så ofta reser vi
Svenskarna och danskarna reser som privatperson 5-6 gånger per år medan finländarna gör 7 resor med övernattningar per år. De flesta resor görs inrikes.Sverige tar emot allt fler utländska besökare
Undersökningen visar att Sverige tar emot allt fler utländska besökare. Turister från länder som ligger långt bort från Sverige ökar.Så reser vi
När svenskarna väljer transportmedel så är bil och flyg de mest förekommande. När resan sker inrikes väljer vi oftast bilen eller motorcykeln medan man väljer flyget när man ska åka utomlands.
Därför reser svenskarna
De vanligaste reseanledningarna är att besöka släkt och vänner och åka på affärsresa. Fler svenskar reser mer på sin fritid än via jobbet, var femte resa är en affärsresa.
Då reser svenskarna
Flest flerdagsresor som turister reser svenskarna under juli månad. Under övriga året är resandet ganska jämt fördelat. Man gör sällan fler än två övernattningsresor under en enskild månad.
Så mycket spenderar vi under resan
Det är svårt att räkna ut hur mycket svenskarna spenderar på sin semester. Men det man kan se är att allt fler väljer att lägga alltmer på sina resor. I undersökningen kan man dock utläsa att affärsresenärerna spenderar allt mindre när de reser. En anledning till det är att det är svårare för dem att räkna ut vad de spenderar själva och vad arbetsgivarens kostnader.
Svensken spenderar cirka 1.500 kronor per dygn under sin semester. Då räknar man in kostnader för transport, mat, nöjen etc. När man läser undersökningen ser man att svensken betalar mer för sin utlandsresa är inrikesresa – och den siffran har ökat under de senaste åren.
När det gäller flerdagsresor i Sverige så ser man att det blir alltmer populärt. Utgifterna för dessa resor har stigit de senaste åren.
Tillväxtverket – nationellt ansvarig
Tillväxtverket är nationellt ansvarig för att ta fram statistik om turismresandet som den svenska befolkningen gör inom Sverige och utrikes. Myndigheten köper statistiktjänster av SCB, Statistiska Centralbyrån.Hela studien ”Svenskars resor” laddar nu ned på Tillväxtverkets hemsida. Klicka här!
Källa: Tillväxtverket
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Tillväxtverket
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
-
Gästbloggare
-