-
Sveriges enda Baroni öppnar upplevelsehotellet Villa Baro
Den 21 april nyöppnade Villa Baro, upplevelsehotellet vid Bysjöns kant utanför Åtvidaberg, beläget på̊ ägorna till Sveriges enda baroni, det Adelswärdska. Villa Baro erbjuder naturupplevelser, golf, padel, yoga, wellness och jakt, allt på baroniets egna mark.
Efter två år av totalrenovering vill Villa Baro, i en framtid där inrikessemestern får allt större fokus, visa på att hållbar lyx och fantastiska naturupplevelser inte behöver gå via en flygplats.
”Vi är otroligt stolta över det upplevelsehotell som vi skapat, nu får våra gäster ta över. Vi vill att de ska känna sig fria att forma sin egen upplevelse, inte minst efter den här våren då vi nog alla är i behov av att komma undan vardagen, utan att lämna landet.” Säger Villa Baros VD, Marcus Carlgren.
Fusionen mellan 1700-tal och 2000-tal
Villa Baro ligger på Adelswärdska baroniets ägor, en av Sveriges största privata egendomar om totalt 22 000 hektar. Stadfäst av Gustaf III 1783 och förvaltat av familjen Adelswärd i tio generationer, Sveriges enda baroni.
År 1900 flyttades gårdens huvudbyggnad över Bysjön och byggdes upp igen, som trädgårdsmästarskola. Där blomstrade verksamheten fram till 1950 då skolan lades ner och strax ersattes av en golfbana och ett bed and breakfast då kallat Trädgårdshotellet.
”Vi är stolta över vår familjehistoria och ödmjuka för allt den gett och vi glada över att kunna inleda ett nytt kapitel i vår familjs företagande. I allt det här är vi nog mest förtjusta över fusionen mellan 1700-tal och 2000-tal, dynamiken mellan då och nu.” Säger Gustaf Adelswärd, hotell- och markägare.
Det gör baroniets historia rättvisaUnder 2019 har hotellet genomgått den största förändringen sedan den dåvarande trädgårdsmästarskolan förvandlades till hotell på 60-talet. I och med namnbytet till Villa Baro har hela den gamla huvudbyggnaden totalrenoverats och kompletterats med en ny flygel om totalt 20 rum, varav tre sviter, wellnessavdelning och yogasal blickande mot Bysjön.
Malin Adelswärd har lett arbetet och säkerställt att det håller samma nivå som övrigt i fastigheten.
”Inför projektet åkte vi på inspirationsresor till Nederländerna, Spanien och inom Sverige. Till slut landade valet på arkitektfirman 3dO som ritat en diskret träflygel som harmonierar med huvudbyggnaden. Stora fönster från golv till tak bjuder in naturen. Inredningen i både flygeln och huvudbyggnaden andas lekfullhet samtidigt som det gör baroniets historia rättvisa.” Säger Malin Adelswärd.
I princip självförsörjande på kött
Restaurangen är i princip självförsörjande på kött. Få andra restauranger i Sverige har lyxen med dovhjortstam, kräftsjö och lammuppfödning på egen mark.
Med i förvandlingen, driften och utvecklingen finns också elfte generation Adelswärd. Den 25 år unga Ebba, med examen från Les Roches utbildning i hotel management i Schweiz, är operativt verksam som familjemedlem och ser till att hotellet håller sig ájour med tiden och fortsätter vara ett efterfrågat resmål. Med familjens målsättningar som ledstjärna.
”Min ambition är att Villa Baros erbjudande ska utmärka sig i hållbara och generösa idéer. Jag tycker mig se hur en ny generation lyxkonsumenter väljer hållbarhet och upplevelser framför prylar och överflöd. Där tror jag att vi trots fasader från 1700-talet kan bli Sveriges modernaste upplevelsehotell.” Säger Ebba Adelswärd.
- Text: Villa Baro
- Foto: Villa Baro
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av entreprenören Pontus Frithiof, tar ett stort kliv i sitt hållbarhetsarbete genom lanseringen av ett Matmanifest.
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna minskade. Det visar statistik från Visita.
-
Swedish Lapland – ny flyglinje mellan Zürich och Luleå
Schweiziska flygbolaget Edelweiss etablerar en ny flyglinje från Zürich till Luleå Airport under vintersäsongen 2025/2026.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Mest om Destination, Hållbarhet/Tillgänglighet, Rapporter och Stöd/Utmärkelser/Initiativ
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne är vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av föreningen Svenska Cykelstäder.
-
Fjällcykling på fyra fjäll – ett resultat av samverkan
Två destinationer, fyra anläggningar och sex företag i Härjedalen har med hjälp av samverkan skapat ett unikt paket.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter drygt två decennier som en samlande kraft för besöksnäring och regional utveckling i Sörmland, har styrelse...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-