-
Sveriges enda Baroni öppnar upplevelsehotellet Villa Baro
Den 21 april nyöppnade Villa Baro, upplevelsehotellet vid Bysjöns kant utanför Åtvidaberg, beläget på̊ ägorna till Sveriges enda baroni, det Adelswärdska. Villa Baro erbjuder naturupplevelser, golf, padel, yoga, wellness och jakt, allt på baroniets egna mark.
Efter två år av totalrenovering vill Villa Baro, i en framtid där inrikessemestern får allt större fokus, visa på att hållbar lyx och fantastiska naturupplevelser inte behöver gå via en flygplats.
”Vi är otroligt stolta över det upplevelsehotell som vi skapat, nu får våra gäster ta över. Vi vill att de ska känna sig fria att forma sin egen upplevelse, inte minst efter den här våren då vi nog alla är i behov av att komma undan vardagen, utan att lämna landet.” Säger Villa Baros VD, Marcus Carlgren.
Fusionen mellan 1700-tal och 2000-tal
Villa Baro ligger på Adelswärdska baroniets ägor, en av Sveriges största privata egendomar om totalt 22 000 hektar. Stadfäst av Gustaf III 1783 och förvaltat av familjen Adelswärd i tio generationer, Sveriges enda baroni.
År 1900 flyttades gårdens huvudbyggnad över Bysjön och byggdes upp igen, som trädgårdsmästarskola. Där blomstrade verksamheten fram till 1950 då skolan lades ner och strax ersattes av en golfbana och ett bed and breakfast då kallat Trädgårdshotellet.
”Vi är stolta över vår familjehistoria och ödmjuka för allt den gett och vi glada över att kunna inleda ett nytt kapitel i vår familjs företagande. I allt det här är vi nog mest förtjusta över fusionen mellan 1700-tal och 2000-tal, dynamiken mellan då och nu.” Säger Gustaf Adelswärd, hotell- och markägare.
Det gör baroniets historia rättvisaUnder 2019 har hotellet genomgått den största förändringen sedan den dåvarande trädgårdsmästarskolan förvandlades till hotell på 60-talet. I och med namnbytet till Villa Baro har hela den gamla huvudbyggnaden totalrenoverats och kompletterats med en ny flygel om totalt 20 rum, varav tre sviter, wellnessavdelning och yogasal blickande mot Bysjön.
Malin Adelswärd har lett arbetet och säkerställt att det håller samma nivå som övrigt i fastigheten.
”Inför projektet åkte vi på inspirationsresor till Nederländerna, Spanien och inom Sverige. Till slut landade valet på arkitektfirman 3dO som ritat en diskret träflygel som harmonierar med huvudbyggnaden. Stora fönster från golv till tak bjuder in naturen. Inredningen i både flygeln och huvudbyggnaden andas lekfullhet samtidigt som det gör baroniets historia rättvisa.” Säger Malin Adelswärd.
I princip självförsörjande på kött
Restaurangen är i princip självförsörjande på kött. Få andra restauranger i Sverige har lyxen med dovhjortstam, kräftsjö och lammuppfödning på egen mark.
Med i förvandlingen, driften och utvecklingen finns också elfte generation Adelswärd. Den 25 år unga Ebba, med examen från Les Roches utbildning i hotel management i Schweiz, är operativt verksam som familjemedlem och ser till att hotellet håller sig ájour med tiden och fortsätter vara ett efterfrågat resmål. Med familjens målsättningar som ledstjärna.
”Min ambition är att Villa Baros erbjudande ska utmärka sig i hållbara och generösa idéer. Jag tycker mig se hur en ny generation lyxkonsumenter väljer hållbarhet och upplevelser framför prylar och överflöd. Där tror jag att vi trots fasader från 1700-talet kan bli Sveriges modernaste upplevelsehotell.” Säger Ebba Adelswärd.
- Text: Villa Baro
- Foto: Villa Baro
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
-
Gästbloggare
-