-
Debatt – Transportstråk riskerar försvinna om Expressbussarna inte klarar krisen
Förlorade biljettintäkter till följd av Corona krisen, kan slå ut den kommersiella busstrafiken i Sverige. Rekommendationen om att hålla sig hemma i påsk kommer få dramatiska konsekvenser för bussbranschen som redan börjat gå i konkurs. Detta skriver Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.
Eftersom expressbussarna spelar en viktig roll i vår transportinfrastruktur med att knyta ihop stråk genom Sverige, behöver branschen säkerställas för att klara sig levande ur den värsta krisen.
Tvingas dra ner på trafik eller ställa in
Kommersiell linjetrafik, alltså busstrafik som drivs helt på biljettintäkter utan offentliga subventioner, är mycket hårt ansatt av minskat resande i spåren av corona. Det gör att i princip alla dessa bussföretag tvingas dra ner på sin trafik eller helt ställa in tills vidare. Företagen vittnar om nedgångar i resande på upp emot 90 procent.
Den kommersiella linjetrafiken körs över hela Sverige och knyter också ihop oss med våra grannländer. Några av de starkaste stråken är Oslo-Göteborg-Köpenhamn respektive Göteborg-Jönköping-Stockholm. Att det ser ut så är ingen slump, det är en följd av att det till stor del saknas annan konkurrenskraftig kollektivtrafik för långväga resor i form av tåg- och flygtrafik på dessa sträckor.
För exempelvis Jönköping spelar den kommersiella linjetrafiken till och från Göteborg och Stockholm en avgörande roll då få tåg trafikerar sträckan utan att du behöver byta längs vägen. Även trafiken till flertalet av Sveriges större flygplatser drivs på kommersiell basis.
Spelar en viktig roll i samhällssystemet
När resenärerna stannar hemma slår det direkt, och hårt, mot dessa bussföretag eftersom biljettintäkterna uteblir. Situationen har resulterat i neddragningar av antalet avgångar för att möta efterfrågan. Vilket är en helt naturlig följd av att verka på en kommersiell marknad. Men det är dessutom svårt att få ens de avgångar som körs just nu att gå ihop ekonomiskt.
Det gör att flera företag väljer att ställa in trafiken helt och hållet, något som blir problematiskt eftersom deras trafik spelar en viktig roll i samhällssystemet genom att knyta ihop hela Sverige. Många resenärer saknar andra alternativ till dessa resor. Därför är det viktigt att dessa företag får en möjlighet att ta sig igenom den uppkomna krisen.
Flera företag har utöver neddragningar av trafik dragit ner på möjligt antal bokningsbara platser per avgång till hälften. Detta så att varje passagerare ska kunna få ett eget sätespar och därmed minska risken för smittspridning. Ett ansvarsfullt sätt att agera, men det leder också till halverade intäkter.
Vad krävs för att expressbussarna ska kunna ta sig igenom krisen?
Det finns åtgärder som kan hjälpa expressbussarna att hantera krisen. En åtgärd skulle vara ett direkt stöd till företag som tappat mer än 40 procent av sin omsättning för att täcka fasta kostnader. Här har bland annat Transportföretagen inom Svenskt Näringsliv pekat på de stöd den danska regeringen etablerat.
En annan åtgärd är att tillföra extra medel för att kunna betala ut ersättning för inställda resor till researrangörer som behövt betala ut ersättning till resenärer för inställda resor. Här har Sveriges Bussföretag pekat på behovet att se över nuvarande system för paketresor och resegarantier.
Sist men inte minst behöver permitteringarna som innebär att en arbetsgivare låter de anställda ta ledigt eller gå ner i tid under en period, täckas upp till hundra procent.
Ingen tid finns att förlora
Expressbussarna är en viktig del av transportinfrastrukturen i Sverige och som miljövänligt och smidigt täcker upp där andra trafikslag inte tar sig fram. De knyter samman större och mindre orter och stråk och de bidrar till ett levande land.
Nu ber vi regeringen om att satsa direkt och kontant, ingen tid finns att förlora.
- Text: Anna Grönlund
- Foto: Lena Engstrand
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen inom besöksnäringen och sannolikt den viktigaste ...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
-
Gästbloggare
-