-
Så utvecklar vi den gränsöverskridande nationalparken
I ett samarbete mellan Sverige och Norge har ett projekt med syfte att skapa en gemensam svensk-norsk besöksnäringsstrategi för Fulufjällets nationalpark.
Man vill locka fler besökare
Syftet med projektet är att locka fler besökare till Fulufjällets nationalpark utan att förstöra värdefulla natur- och kulturvärden.Målsättningen är att öka tillgängligheten över gränsen och skapa fler möjligheter för besöksnäringen att utvecklas.Fulufjällets nationalpark sträcker sig över Sverige och Norges gräns och besöks årligen av cirka 40-70.000 personer per år (sedan år 2002).
I början av mars träffades turismföretag, destinationsbolag, kommuner och nationalparksförvaltare i Stöten för att starta arbetet. Initiativet till mötet var taget av Länsstyrelsen Dalarna och Fylkesmannen i Hedmark, Norge.
Under de två dagarna diskuterade man:
- Vem besöker nationalparken och vad gör besökaren?
- Hur utvecklar vi besöksnäringen i området?
- Hur visar vi upp och marknadsför nationalparken?
- Hur utvecklar vi den infrastruktur och de leder som finns i parken?
”- Om de båda förvaltningarna tar fram en gemensam turismstrategi för hur vi ska utveckla parkerna som besöksmål, så skapar det grund för att besöksnäringen kan utvecklas. Då kan vi också få fler besökare till Fulufjället och en utveckling av regionen”, säger Jakob Ebner vid Länsstyrelsen Dalarna som är projektledare på den svenska sidan.
Mötet bjöd på flera föreläsningar om besökarundersökningar i Fulufjället och andra exempel på strategiarbete för ökad turism. Bland annat föreläste George Hogg, enhetschef vid Scottish Natural Heritage, om arbetet med nationalparken Cairngorms i Skottland. Kärnan i hans budskap var att det är viktigt att myndigheter, kommuner, turistföretag och organisationer arbetar tillsammans för att lyckas med turistsatsningar. Om en park ska generera intäkter måste den tillgängliggöras så att folk får valuta för sina pengar.
Rösjöarna i Fulufjällets nationalparkI den svenska delen av Fulufjället gjordes den senaste besökarundersökningen 2014. Under seminariet presenterades också en färsk studie som gjorts på den norska sidan. Bland annat efterfrågar besökarna fler aktiviteter och fler förslag på kortare vandringar.
- Besökarundersökningar visar också att besökarna blir yngre, att de stannar längre i parken och att de går längre in i parken, samt att de vill få bättre information om parken.
- Nu handlar det att arbeta med bättre tillgänglighet till större delar av parken och att se över entréer och skapa nya besöksmål. På norska sidan med Trysil och Engerdal finns det till exempel fler utländska besökare än den svenska, särskilt från Storbritannien, och kan man locka dem och vända sig till nya målgrupper så är man en bit på vägen.
En viktig del av seminariet var en workshop med deltagarna för att samla in synpunkter till grund för besöksstrategin. Det gav förslag om hur man ska arbeta med gemensam marknadsföring, skapa förutsättningar för turistföretag och utveckla besöksmål.
”- En slutsats vi kan dra av seminariet är att ett nära samarbete är det viktigaste för att lyckas, till exempel för förvaltarna att knyta nära kontakter med turistföretagare”, säger Jakob Ebner.
Fakta om projektet
- Vid Fulufjället finns Sveriges högsta vattenfall och världens äldsta levande träd.
- Totalt ingår 140 kilometer markerade vandringsleder, flera övernattningsstugor och raststugor och besökscentret naturum Fulufjället.
- Projektet pågår 2016–2018 och genomförs av Länsstyrelsen Dalarna och Nasjonalparksstyret for Fulufjellet i Norge.
- Arbetet bekostas av Interreg Sverige-Norge, Länsstyrelsen Dalarna, Nasjonalparksstyret, Miljödirektoratet, Hedmark fylkeskommune och IR-medel.
- Totalt omfattar projektet en budget på 7,7 miljoner kronor, varav 4,9 miljoner täcker den svenska sidans kostnader och 2,8 miljoner den norska sidans kostnader.
- Nasjonalparkstyret for Fulufjellet är förvaltningsmyndighet for Fulufjällets nationalpark på norsk sida. Detta är en statlig myndighet bestående av representanter från Trysil kommun och Hedmarks fylkeskommun i Norge.
Källa: Länsstyrelsen i Dalarnas län
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Länsstyrelsen Dalarna
-
Karriärbyte och liv i Jämtland – så blev Julia affärsutvecklare inom besöksnäringen
En utbildning och en flytt norrut. Julias beslut att utvecklas inom besöksnäringen ledde till en ny karriär och liv i Jämtland.
-
Jönköping Horse Show tillbaka i Jönköping
Jönköping Horse Show på Elmia den 29 oktober - 3 november förvandlar återigen höstlov till hästlov i Jönköping.
-
En av Skånes tystaste platser finns i Trelleborg kommun
Visit Skåne har nu lanserat initiativet "The Map of Quietude." I Trelleborg finns en av kartans 16 utvalda platser.
-
Vilka är husbilsgästerna vid Hornborgasjön? Insikter som formar vägen mot en resilient plats
Under 2023 tog Visit Hornborgasjön initiativet att ta reda på vilka husbilsgästerna är som varje år besöker sjön under transäsongen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 40 -24
Mest under Destination, Boende, Konstateranden/Beslut/Rapporter och Utmärkelser
-
ESS Group – enda hotellfamiljen med tre hotell på världskänd lista
För första gången prisas tre av ESS Group hotelldestinationer i Condé Nasts årliga läsarundersökning för "The Worlds Best Hotels".
-
MDA och Rate Parity: Hur du tar kontroll över prissättningen
Vad innebär MDA och hur ska man hantera att OTA ibland sätter priser vi inte har kontroll över? Det går Taktikon igenom i detta blogginlägg.
-
Norrköping visar en ökning av gästnätter sommaren 2024
Sommaren 2024 blev en framgångsrik säsong för besöksnäringen i Norrköping, med en ökning av det totala antalet gästnätter.
-
JHT söker turismutvecklare med fokus på export och upplevelser
Vill du vara med och forma Jämtland Härjedalens turistiska utbud? De söker en turismutvecklare med fokus på export och upplevelser.
-
Upplevelseinstitutet lanserar nytt utvecklingsbolag för destinationer
Upplevelseinstitutet presenterar sin senaste satsning. Ett bolag inom plats & destinationsutveckling som kommer erbjuda analyser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och har funnits sedan 1972. Funäsf...
-
Skåne Food Fest lyfte skånskt mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Matfestival med skånska mat- och dryckesproducenter och panelsamtal om gårdsförsäljning Den för...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 39 2024
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang, Hållb...
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden i Sverige under juni, juli och augusti uppgick till cirka 30 mil...
-
-
Gästbloggare
-