-
Utvecklingen för batteridrift går framåt för Stena Line
Batteridriften på Stena Lines färja Stena Jutlandica har nu varit igång i en månad. Erfarenheterna från den första tiden överträffar förväntningarna.
“Det är mycket spännande att vi nu är igång med eldrift på Stena Jutlandica. Det här projektet är en viktig del av vårt målmedvetna arbete att hitta sätt att minska vår påverkan på miljön. I takt med att både storleken och kostnaden på batterier minskar blir batteridrift ett högintressant alternativ till traditionella drivmedel för sjöfarten eftersom utsläppen skulle kunna elimineras helt i framtiden.” Säger Stena Lines Hållbarhetschef Erik Lewenhaupt.
Flera steg i utvecklingen
Stena Lines projekt med att konvertera färjan Stena Jutlandica, som trafikerar linjen Göteborg-Frederikshavn, till ett batterihybridfartyg genomförs i flera steg. Projektet finansieras till hälften av stöd från Trafikverket och EU.
I det första steget, som nu är igång, handlar det om att koppla på eldrift för minskad användning av dieselgeneratorer samt för manövrering och bogpropellrar när fartyget lägger till i hamn. I steg två kopplas batteridrift till två av de fyra huvudmaskinerna vilket innebär att Stena Jutlandica kan drivas på el inomskärs cirka 10 sjömil ut till Vinga. I steg tre är batteri kopplat till alla fyra huvudmaskiner och fartyget kan köra cirka 50 sjömil på el mellan Sverige och Danmark.
En stor miljöbesparing
Redan efter en månad i steg ett noteras positiva effekter.
“Vi har till exempel kunnat minska vår dieselgeneratoranvändning kraftigt och behöver nu bara använda en istället för tre. En annan positiv effekt är att det dessutom finns en viktig säkerhetsaspekt, genom att vi har kontinuerlig tillgång till el minimerar vi risken att vi drabbas av ett strömavbrott och blir strömlösa.” Säger Johan Stranne, Senior Chief Engineer på Stena Jutlandica.
Miljöbesparingen att använda batteridrift för minskad generatoranvändning och manövrering i hamn är i steg ett cirka 500 ton bränsle, 1 500 ton CO2 vilket i sin tur motsvarar cirka 600 personbilars utsläpp per år.
Målet med att genomföra detta i flera steg är för att kunna testa och utvärdera under resans gång. Om projektet blir framgångsrikt kan batteridrift bli aktuellt även på andra fartyg i Stena Lines verksamhet. Arbetet med steg två är påbörjat och målsättningen är att vara igång om cirka tre år.
- Text: Stena Line
- Foto: Stena Line
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Trots en besöksminskning jämfört med 2023, fortsätter Marinmuseum att vara en av södra Sveriges största besöksdestinationer.
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska upplevelser. Göta kanal erbjuder en unik chans att upptäcka Sveriges historia och natur från vattnet.
-
Vasamuseet och Vrak i nytt poddsamarbete med Anders Lundin
Tillsammans med experter från Vasamuseet och Vrak berättar Anders Lundin om skepp som förlist i den nya podden Folkets historia.
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning (Uppdatering 15 januari 10.20 – här...
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Exemplet Visit Hornborgasjön Nya trender och klimatföränd...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Samtalet kring säkerhetspolitik domineras idag av militära och myndigheters lösningar. De är förståeligt utifrån ...
-
-
Gästbloggare
-