-
Viking Line firar Östersjödagen – öppnar havets första gröna korridor
Viking Lines Åbo-fartyg minskar sina utsläpp med 90 procent då rederiet för första gången under en hel vecka enbart kör med biogas. Under veckan som inleds på Östersjödagen visar Viking Glory och Viking Grace vägen för framtidens första gröna korridorer till havs.
Ett historiskt ögonblick för företaget, Östersjön och sjöfarten
Viking Line firar Östersjödagen genom att öppna Östersjöns första gröna korridor till havs någonsin mellan Åbo och Stockholm under en vecka. Klimatsmarta Viking Glory och Viking Grace använder enbart biogas (LBG) som bränsle 29.8–4.9, vilket minskar fartygens koldioxidutsläpp med 90 procent jämfört med flytande naturgas (LNG) som normalt används.
Under veckan genereras totalt cirka 2 600 ton mindre växthusgasutsläpp än normalt. Minskningen motsvarar det årliga genomsnittliga koldioxidavtrycket för 270 finländare.
”Detta är ett historiskt ögonblick för oss, Östersjön och sjöfarten. Reguljär trafik har aldrig tidigare drivits enbart med biobränsle. Vi har investerat 450 miljoner euro i våra klimatsmarta fartyg Viking Grace och Viking Glory, och en av deras viktigaste egenskaper är att de kan använda både LNG, biobränslen och framtidens syntetiska bränslen producerade med förnybar energi. Betydande åtgärder för miljön är resultatet av ett långsiktigt arbete.” Berättar Viking Lines hållbarhetschef, Dani Lindberg.
Konsumenter förväntar sig ett ansvarsfullt agerande
Viking Line har redan under ett års tid erbjudit sina resenärer samt konferens- och fraktkunder möjligheten att köpa biogas motsvarande den egna resans förbrukning. Detta minskar utsläppen med 90 procent per passagerare eller fraktenhet.
”Både konsumenter och företagskunder förväntar sig ett ansvarsfullt agerande från vår sida och de är även själva beredda att delta i skyddandet av Östersjöns känsliga skärgårdsnatur. Antalet resor med biobränsle ökade med 500 procent direkt när vi lyfte fram alternativet tydligare i vårt bokningssystem.”
Tillgången av förnybara bränslen är knapp – viktigt att skapa efterfrågan
Normalt används flytande naturgas (LNG) på Åbo-linjen, och även det har betydligt lägre kväveoxidutsläpp än det tunga brännolja som traditionellt används på fartyg. Varken LNG eller LBG (flytande biogas) genererar i praktiken några hälsofarliga svavel- eller partikelutsläpp.
Viking Lines biogas levereras av Gasum, som producerar den från livsmedels- och jordbruksavfall. Biogasen framställs i Europa, och ursprunget för varje gasparti är noggrant dokumenterat.
”Vi har redan tidigare kört Viking Grace med biogas på Åbo-rutten och resenärerna och fraktkunderna på Viking Glory och Viking Grace ges alltså redan nu i samband med sina resebokningar en möjlighet att köpa biogas motsvarande den egna resans förbrukning och därmed minska utsläppen för sin resa med upp till 90 procent. Nu kör vi för första gången under en hel vecka enbart med biogas, vilket är enastående. Tillgången av förnybara bränslen är fortfarande knapp, och priset för dessa är minst dubbelt så högt jämfört med LNG. Det är viktigt att skapa efterfrågan för att utbudet ska öka och priset sjunka.” Säger Dani Lindberg.
De gröna korridorerna är koldioxidneutrala transportleder
Viking Line är med och utvecklar en grön korridor till havs mellan Åbo och Stockholm samt Helsingfors och Tallinn. De gröna korridorerna är transportleder där både frakt och passagerare transporteras koldioxidneutralt.
Läs mer om Viking Lines hållbarhetsarbete här.
Minskningen av utsläpp inom sjöfarten styrs bland annat av EU:s Fit for 55-program för en grön övergång och utsläppshandelssystemet. Samt den internationella sjöfartsorganisationen IMO:s strategi för växthusgasutsläpp.
Här kan ni läsa mer om Viking Line på Turismnytt.
- Text: Viking Line Sverige
- Foto: Viking Line Sverige
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-