-
Vilka är husbilsgästerna vid Hornborgasjön? Insikter som formar vägen mot en resilient plats
Under 2023 tog Visit Hornborgasjön initiativet att en gång för alla ta reda på vilka de tusentals husbilsgästerna är som varje år besöker sjön under transäsongen. Jag, Anna Martinez, fick äran att ta mig an uppdraget.
En djupare insikt och förståelse för platsens dynamik
För att verkligen förstå gästerna valde jag att bo i husbil vid Trandansen under flera dagar och helger våren 2023. Det resulterade i fantastiska möten – 68 stycken för att vara exakt – och en omfattande förståelse för vilka gästerna är.
Att själv bo på platsen gav mig inte bara en djupare insikt i vilka som besöker området, utan också en förståelse för platsens dynamik, både framför och bakom kulisserna, dag som natt.
Det blev ett fint samarbete mellan Visit Hornborgasjön och Länsstyrelsen, som driver naturreservatet Hornborgasjön. Nu finns en klarare bild av vem husbilsgästen är och hur vi kan förbättra deras upplevelse. Samtidigt som vi gynnar både naturen och lokalbefolkningen.
Resultat från undersökningen
Vad visade undersökningen under Trandansen 2023? Den genomsnittliga husbilsgästen reser i par och stannar en natt vid Trandansen. Majoriteten besöker endast Trandansen och Naturum innan de lämnar Skaraborg. Många har med sig egen mat istället för att handla lokalt eller äta på restauranger. Runt en tredjedel av besökarna har hund med sig, och det är ungefär lika vanligt att gästerna står på en ställplats som att de fricampar.
Återvinning visade sig engagera husbilsgästerna. Hälften av dem vill sortera sitt avfall om faciliteter finns tillgängliga där de övernattar. Trånga utrymmen i husbilar gör att många inte återvinner ifall det inte finns den möjligheten där de övernattar då åker allt i brännbart.
En tredjedel av besökarna visade sig också vara villiga att bidra ekonomiskt till miljöprojekt, vilket har gett en intressant möjlighet att vidareutveckla.
Åtgärder för framtiden – återvinningskärl och tydlig information
Efter undersökningen fick jag förtroendet att fortsätta mitt arbete i år 2024. För att implementera några av de förbättringsförslag jag kom fram till. Ett av de första stegen var att ta bort den stora containern för blandat avfall och istället uppmuntra besökarna att använda de återvinningskärl som finns på plats. Länsstyrelsen satte också upp en stor, tydlig informationstavla vid parkeringen som förklarar vilka faciliteter som finns och hur man bäst parkerar sin husbil.
Ett annat problem som kom upp efter dialog med hembygdsföreningens café vid Trandansen var att många fordon parkerade längs vägen framför hembygdsföreningens kafé, vilket skapade framkomlighetsproblem. Efter dialog med Länsstyrelsen är det nu tydligt skyltat att parkering där inte är tillåten. Det har blivit väldigt uppskattat av hembygdsgårdensmedlemmar.
Åtgärder för framtiden – matkasse, foodtruck och ”tranmugg”
För att stötta lokala företag testade vi även ett koncept där husbilsgäster kunde beställa matkassar från en närliggande gårdsbutik som levererades direkt till Trandansen. Tyvärr blev inte försäljningen så framgångsrik som vi hoppades. Men vi ska utvärdera detta inför 2025 och se hur vi kan göra det enklare för besökarna att handla lokala produkter.
För att ge större möjlighet att bidra ekonomiskt till platsen öppnade vi även upp för en lokal foodtruck att stå på Trandansen och sälja lokalproducerad mat. Detta gav husbilsgästerna och övriga gäster en chans att njuta av närodlade produkter. Samtidigt som de kunde stödja det lokala näringslivet.
En framgångsrik åtgärd var också introduktionen av en ”tranmugg”. En återanvändbar mugg som gäster kunde köpa och därmed få gratis kaffe under sitt besök. Detta blev en stor succé och minskade användningen av engångsmuggar.
Bygga resiliens genom samverkan – gäster, företag och lokalbefolkning
Miljöfond
Eftersom behovet av finansiering för miljöprojekt är större än någonsin, har vi tillsammans med Länsstyrelsen börjat undersöka möjligheten att skapa en ”miljöfond”. Fonden skulle ge både besökare och företag en chans att bidra ekonomiskt. Där pengarna sedan går till lokala miljöprojekt runt sjön.
Vår ambition är att kunna lansera detta i samband med Visit Hornborgasjöns 10-årsjubileum 2025.
Stärka dialogen med lokalbefolkningen
En viktig del i arbetet har varit att fånga upp lokalbefolkningens syn på den ökande mängden husbilar. Under Broddetorpbygdeföreningens årsmöte presenterade vi resultaten från husbilsundersökningen. I slutet av 2024 ska vi dela ut en enkät för att samla in åsikter från de som bor i området.
Vi överväger dessutom att rekrytera lokala ambassadörer som kan vara en länk mellan besöksnäringen och lokalbefolkningen. På så sätt bidrar det till en långsiktig och positiv utveckling.
Skapat en Code of Conduct
Redan innan besökarna anländer vill vi nå dem med information på vår hemsida om hur vi tillsammans kan ta hand om den fantastiska plats som Hornborgasjön är. Vi har skapat en ”code of conduct” där vi ger tips på hur man kan vara en medveten gäst. Vi uppmuntrar till att handla lokalt, välja ställplatser, återvinna och ta hand om platsen som om det vore ens eget hem.
Dessutom har vi sammanställt 15 fantastiska tips på resmål runt Hornborgasjön. Med platser som erbjuder guidade turer, caféer, lokala butiker och andra aktiviteter som hjälper besökare att bidra ekonomiskt till området.
Summering
Genom att själv leva som husbilsgäst på plats har jag fått en ovärderlig insikt i både besökarnas och lokalbefolkningens behov. Denna kunskap har varit avgörande för att utveckla specifika åtgärder som stärker platsens hållbarhet. Det är genom samarbete mellan nya och gamla aktörer, med förståelse, kommunikation och genuin kunskap, som vi kan skapa de bästa förutsättningarna för en resilient plats.
Vill ni veta mer om undersökningen eller har frågor? Kontakta mig gärna på [email protected].
Här kan ni läsa mer om Hornborgasjön på Turismnytt.
- Text: Anna Martinez
- Foto: Anna Martinez
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
Mest om Mat&Dryck, Konstateranden, beslut och rapporter samt Museer och utställningar
-
Junior VM i ishockey i Göteborg vinner Gyllene Hjulet
JVM i ishockey 2024, det första stora ishockeyevenemanget som hållbarhetscertifierades, utsågs till årets hållbara event i Gyllene Hjulet.
-
Gröna Lund premiär för Pumpen, Gnuttarna, Redhead-chips och Boba Tea
Den 26 april slog Gröna Lund upp portarna för sitt 142:a år – ett år som bjuder på en mängd roliga nyheter.
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som fördjupar förståelsen för dryckens roll i svensk historia.
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år besökte Turismnytt en klass från YH Akademin inom programmet Gastronomiledare framtidens mat och protein.
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år var Turismnytt och besökte YH Akademins klass Gastronomiledare framtidens mat och ...
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som aktiverar alla sinnen, väcker minnen o...
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Beläget vid Brunnsviken i Hagaparken tar en ny destination form, Hagastrand. Här möts nordisk tr...
-
-
Gästbloggare
-