-
Visita inleder informationskampanj för att skapa trygga besök i sommar
Vid en pressträff på torsdagsmorgonen meddelade näringsminister Ibrahim Baylan, Folkhälsomyndighetens Generaldirektör Johan Carlsson, Visitas VD Jonas Siljhammar och HRFs ordförande Malin Ackholt att man gemensamt har tagit fram riktlinjer för hur besöksnäringsföretag skall skapa förutsättningar för att minimera smittspridning i sommar.
Visita och HRF har tagit fram material om råd och riktlinjer som skapar trygga förhållanden på boendeanläggningar, restauranger, caféer och andra besöksnäringsföretag. Det skall vara säkert för besökare och gäster men också för personalen.
Johan Carlsson poängterade att det är viktigt att hålla avstånd och hålla antalet kontakter nere samt att hålla god handhygien även under semestern och på resa. God folkhälsa i ett vidare perspektiv är också viktigt och där spelar besöksnäring och friluftsliv en viktig roll. Han tryckte också på att information är det allra viktigaste och att den därför måste finnas överallt och vara lätt tillgänglig. Väldigt många vill semestra ansvarsfullt, göra rätt och följa råd och rekommendationer.
Han sa också att den som har några som helst symptom skall hålla sig undan andra människor, inte resa, inte gå omkring på en campingplats eller gå på restaurang. Det är den fysiska närheten som sprider smitta inte att man flyttar sig i landet
Såhär skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande
Från och med på lördag 13 juni tillåts inrikes resor som genomförs av symtomfria personer. Ett viktigt villkor är att de regioner som tar emot resande kan klara sin hälso- och sjukvård. Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att stödja samordningen av regionernas hälso- och sjukvårdsresurser under sommaren. Regeringen kommer därutöver att uppdra åt länsstyrelserna att noga följa efterlevnaden av gällande rekommendationer över landet.
Läget är fortsatt allvarligt. Vi har en utbredd smittspridning i landet och läget i vården är ansträngt. Som tidigare meddelats bedömer Folkhälsomyndigheten att begränsningen av de allmänna sammankomsterna och de offentliga tillställningarna behöver vara kvar. Det gäller även reglerna mot trängsel på restauranger, besöksförbudet på äldreboenden och de skarpa rekommendationerna till personer över 70 år.
Däremot gör man bedömningen att inrikes resor som genomförs av symtomfria personer kan tillåtas om varje person som reser tar tydligt personligt ansvar och håller avstånd. Den fysiska distanseringen måste upprätthållas under sommaren. Resan får inte innebära att den fysiska distanseringen försämras.
Det ska inte råda något tvivel om vilka försiktighetsåtgärder som måste vidtas. Besöksnäringen och svenska folket har ett stort ansvar framför sig för att det här ska fungera. Om smittspridningen ökar någonstans i landet kan nya restriktioner komma att införas.
Regeringen har tagit fram en tillfällig lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Syftet är att göra tillsynsprocessen mer effektiv, genom att förflytta ansvaret för beslut från smittskyddsläkaren till kommunen. Länsstyrelserna ska ge kommunerna stöd, råd och vägledning. Länsstyrelserna får också ett uppdrag av regeringen att se till att de rekommendationer som gäller efterlevs.
Branschorganisationen Visita har tillsammans med Hotell- och restaurangfacket och Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer för hotell, restauranger och campingplatser. Att dessa riktlinjer följs av företag och av besökare är en förutsättning för att besöksnäringen ska kunna fortsätta bedriva sina verksamheter. Vidare håller utökad information för fastboende och turister på olika språk på att tas fram.
Visitas pressmeddelande om kampanjen
Kampanjen består av tre broschyrer med åtgärder mot smittspridning på restauranger, hotell och campingplatser. Målsättningen med materialet är att underlätta för företag inom besöksnäringen att hålla öppet och skapa trygga förhållanden för gäster och personal. I materialet ingår även en dekal ”Safe to visit” att sättas upp på hotell, restauranger och campingar för att visa gäster att företaget följer myndigheternas och Visitas riktlinjer för minskad smittspridning. Materialet, som nu skickas ut till Visitas medlemsföretag, har tagits fram i dialog med Folkhälsomyndigheten och Hotell- och restaurangfacket.
– Vi vill underlätta för hotell, restauranger och campingar att hålla öppet och bidra till att gäster och personal kan känna sig trygga hos våra medlemmar i sommar. Företagen inom besöksnäringen vill ta ansvar och bidra till minskad smittspridning i samhället, säger Jonas Siljhammar, VD på Visita.
-Beslutet att lätta på reserestriktionerna har skapat hopp för företagen inom besöksnäringen men krisen är långt ifrån över. Hotell och konferensanläggningar står tomma, restaurangernas intäkter har störtdykt och oron är stor inför sommaren. Vi välkomnar de stödåtgärder som kommit från regeringen men åtgärderna behöver förlängas för att undvika ytterligare konkurser och arbetslöshet inom besöksnäringen, avslutar Jonas Siljhammar.
För information om Visitas informationskampanj ”Safe to visit”: https://visita.se/visitas-arbete-under-coronakrisen-covid-19/
- Text: Turismnytt/Näringsdepartementet/Visita
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Yrkeshögskolekursen Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning har nu fått ett positivt besl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där världens första hydrauliska kran en gång uppfanns, växer nu något helt nytt fram. I den gamla industribyggnad...
-
-
Gästbloggare
-