-
Visita inleder informationskampanj för att skapa trygga besök i sommar
Vid en pressträff på torsdagsmorgonen meddelade näringsminister Ibrahim Baylan, Folkhälsomyndighetens Generaldirektör Johan Carlsson, Visitas VD Jonas Siljhammar och HRFs ordförande Malin Ackholt att man gemensamt har tagit fram riktlinjer för hur besöksnäringsföretag skall skapa förutsättningar för att minimera smittspridning i sommar.
Visita och HRF har tagit fram material om råd och riktlinjer som skapar trygga förhållanden på boendeanläggningar, restauranger, caféer och andra besöksnäringsföretag. Det skall vara säkert för besökare och gäster men också för personalen.
Johan Carlsson poängterade att det är viktigt att hålla avstånd och hålla antalet kontakter nere samt att hålla god handhygien även under semestern och på resa. God folkhälsa i ett vidare perspektiv är också viktigt och där spelar besöksnäring och friluftsliv en viktig roll. Han tryckte också på att information är det allra viktigaste och att den därför måste finnas överallt och vara lätt tillgänglig. Väldigt många vill semestra ansvarsfullt, göra rätt och följa råd och rekommendationer.
Han sa också att den som har några som helst symptom skall hålla sig undan andra människor, inte resa, inte gå omkring på en campingplats eller gå på restaurang. Det är den fysiska närheten som sprider smitta inte att man flyttar sig i landet
Såhär skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande
Från och med på lördag 13 juni tillåts inrikes resor som genomförs av symtomfria personer. Ett viktigt villkor är att de regioner som tar emot resande kan klara sin hälso- och sjukvård. Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att stödja samordningen av regionernas hälso- och sjukvårdsresurser under sommaren. Regeringen kommer därutöver att uppdra åt länsstyrelserna att noga följa efterlevnaden av gällande rekommendationer över landet.
Läget är fortsatt allvarligt. Vi har en utbredd smittspridning i landet och läget i vården är ansträngt. Som tidigare meddelats bedömer Folkhälsomyndigheten att begränsningen av de allmänna sammankomsterna och de offentliga tillställningarna behöver vara kvar. Det gäller även reglerna mot trängsel på restauranger, besöksförbudet på äldreboenden och de skarpa rekommendationerna till personer över 70 år.
Däremot gör man bedömningen att inrikes resor som genomförs av symtomfria personer kan tillåtas om varje person som reser tar tydligt personligt ansvar och håller avstånd. Den fysiska distanseringen måste upprätthållas under sommaren. Resan får inte innebära att den fysiska distanseringen försämras.
Det ska inte råda något tvivel om vilka försiktighetsåtgärder som måste vidtas. Besöksnäringen och svenska folket har ett stort ansvar framför sig för att det här ska fungera. Om smittspridningen ökar någonstans i landet kan nya restriktioner komma att införas.
Regeringen har tagit fram en tillfällig lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Syftet är att göra tillsynsprocessen mer effektiv, genom att förflytta ansvaret för beslut från smittskyddsläkaren till kommunen. Länsstyrelserna ska ge kommunerna stöd, råd och vägledning. Länsstyrelserna får också ett uppdrag av regeringen att se till att de rekommendationer som gäller efterlevs.
Branschorganisationen Visita har tillsammans med Hotell- och restaurangfacket och Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer för hotell, restauranger och campingplatser. Att dessa riktlinjer följs av företag och av besökare är en förutsättning för att besöksnäringen ska kunna fortsätta bedriva sina verksamheter. Vidare håller utökad information för fastboende och turister på olika språk på att tas fram.
Visitas pressmeddelande om kampanjen
Kampanjen består av tre broschyrer med åtgärder mot smittspridning på restauranger, hotell och campingplatser. Målsättningen med materialet är att underlätta för företag inom besöksnäringen att hålla öppet och skapa trygga förhållanden för gäster och personal. I materialet ingår även en dekal ”Safe to visit” att sättas upp på hotell, restauranger och campingar för att visa gäster att företaget följer myndigheternas och Visitas riktlinjer för minskad smittspridning. Materialet, som nu skickas ut till Visitas medlemsföretag, har tagits fram i dialog med Folkhälsomyndigheten och Hotell- och restaurangfacket.
– Vi vill underlätta för hotell, restauranger och campingar att hålla öppet och bidra till att gäster och personal kan känna sig trygga hos våra medlemmar i sommar. Företagen inom besöksnäringen vill ta ansvar och bidra till minskad smittspridning i samhället, säger Jonas Siljhammar, VD på Visita.
-Beslutet att lätta på reserestriktionerna har skapat hopp för företagen inom besöksnäringen men krisen är långt ifrån över. Hotell och konferensanläggningar står tomma, restaurangernas intäkter har störtdykt och oron är stor inför sommaren. Vi välkomnar de stödåtgärder som kommit från regeringen men åtgärderna behöver förlängas för att undvika ytterligare konkurser och arbetslöshet inom besöksnäringen, avslutar Jonas Siljhammar.
För information om Visitas informationskampanj ”Safe to visit”: https://visita.se/visitas-arbete-under-coronakrisen-covid-19/
- Text: Turismnytt/Näringsdepartementet/Visita
-
SAS utökar inrikestrafiken med nya linjer från januari 2025
Som ett resultat av avtalet med BRA meddelar SAS att inrikesnätet kommer att stärkas med nya destinationer och ökad kapacitet.
-
Egyptiska mumier – internationell utställning till Kalmar Slott 2025
Nästa år kommer Kalmar Slott visa en utställning om forntida Egyptens mumier. Föremålen kommer från Egyptiska museet i Florens.
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter under sommaren ligger på en stabil nivå jämfört med de senaste åren.
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och driver utvecklingen för fjällområdet. Nu söker de efter en VD.
-
Göteborg slutspurtar i Global Destination Sustainability Index 2024
Göteborg är åter bland årets topp 5-finalister för hållbarhetsrankingen Global Destination Sustainability Index.
-
Camp Ripan nominerade till Stora Turismpriset 2024
Camp Ripan kommer att representera Norrbotten i Stora Turismpriset. Det är ett innovativt och hållbart destinationshotell i Kiruna.
-
150 anmälda till Swedish Workshop Online för utländska reseföretag intresserade av Sverige
Över 150 personer från ett tiotal marknader är just nu anmälda till Swedish Workshop Online som lockar internationella reseaktörer.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 39 2024
Mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Utmärkelser
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Skåne Food Fest hyllar det närodlade, skånsk mat och dryck samt lyfte kommande gårdsförsäljning
-
Världsarvet Grimeton besökscentrum byggs om
Stiftelsen Världsarvet Grimeton har beslutat att bygga om besökscentrum vid den snart 100-årsjubilerande radiostationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen
Nu är nomineringarna till årets Stora turismpriset klara. Här möter vi verksamheter som bland an...
-
Pehr Palm blir ny VD för Visit Trelleborg
Efter en omfattande rekryteringsprocess med över 100 kandidater har styrelsen i Visit Trelleborg...
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Matfestival med skånska mat- och dryckesproducenter och panelsamtal om gårdsförsäljning Den för...
-
Bröderna Olsson vinner Värmlands Turismpris 2024
Visit Värmland är stolta över att kunna utse Bröderna Olsson som årets vinnare av Värmlands Turi...
-
-
Gästbloggare
-