-
STF ansöker om ny markupplåtelse i Jämtland/Härjedalen
Nu ansöker Svenska Turistföreningen, STF, om ett nytt arrendeavtal i västra Jämtlandsfjällen och delar av Härjedalen.
STF kommer att fortsätta erbjuda sovplatser för fjällvandrare och skidåkare men de kommer att förändra matutbudet, minska antalet bäddar, ändra öppettiderna samt avveckla en stugplats. Det här gör de för att minska störning för renarna och bidra till en hållbar utveckling av området.
”Vi byggde den första fjällstugan i Jämtlandsfjällen för över 130 år sedan. Nu tar vi ansvar genom att ta ett steg tillbaka från de senaste årens utveckling för att kunna möjliggöra ett hållbart friluftsliv i minst 130 år till.” Säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen.
Tidsperspektivet gav föreningen en knuff i rätt riktning
STF, en förening med 228 000 medlemmar har som ändamål att främja och vara drivande inom hållbar turism och ett hållbart friluftsliv. Genom att ta ansvar och anpassa sin verksamhet vill de säkra det rörliga friluftslivets tillgång till fjällen på ett sätt som är hållbart på lång sikt.
I samförstånd med berörda samebyar skickar STF nu in en ny ansökan till Länsstyrelsen Jämtlands län om markarrende för STF:s egendrivna fjällstationer och fjällstugor i Jämtland och delar av Härjedalen. Ansökan gällande de två stugor som ligger i Rogenområdet i Härjedalen kommer att skickas in i en separat ansökan senare i höst.
”Dialogen med samebyarna har varit väldigt lärorik, ibland svår, men framförallt viktig. Utan en bra och konstruktiv dialog hade vi aldrig nått fram till det vi nu presenterar. Om STF menar allvar med en hållbar utveckling behöver vi ta de här stegen förr eller senare. Nu blev det förr och det är jag både glad och stolt över. Det tydliga tidsperspektivet vi haft att förhålla oss till gav oss en välbehövlig knuff i rätt riktning och det känns väldigt skönt att vi i samförstånd med samebyarna nu kan skicka in en ny ansökan till Länsstyrelsen.” Fortsätter Maria Ros Hjelm.
Foto: Anette AnderssonVill skapa förutsättningar för en bra samverkan på fjället
I Jämtland är det en unik situation som inte går att jämföra med övriga fjällkedjan. Det är ett spindelnät av leder som går kors och tvärs över fjället och det är svårt för renarna att få betes- och kalvningsro. Just i detta område finns inte mindre än fyra av STF:s totalt åtta egendrivna fjällstationer. Alla fyra ligger dessutom i en enda samebys renbetesområde.
STF har historiskt sett tyvärr varit dåliga på att ha de dialoger som krävs för respekt och samverkan. De har inte varit tillräckligt lyhörda för renskötselns situation. Nu ser föreningen fram emot att fortsätta sin dialog med samebyarna.
”Genom de förändringar vi nu gör vill vi skapa förutsättningar för en bra samverkan på fjället. Det här är åtgärder som vi bedömer kan bidra till minskad störning men också en hållbar utveckling för fjällmiljön. Framförallt genom att minska besökstrycket på specifika platser och dra ner på antalet transporter.” Säger Maria Ros Hjelm.
Ansökan och förändringar i avtalet
STF ansöker nu om ett nytt arrendeavtal för Jämtland och delar av Härjedalen, som föreslås träda i kraft 1 januari 2024. Stugorna Skedbro och Rogen omfattas inte av den ansökan som nu lämnas in. De förändringar som ansökan innehåller, jämfört med dagens avtal, är:
◆ Öppettiderna på STF:s fjällstationer och fjällstugor i Jämtland och Härjedalen ändras för att minska störning under särskilt känsliga perioder. Till exempel kalvningen.
De fjällstationer och fjällstugor i Jämtland och Härjedalen som ligger i områden utan farbar väg (Sylarna, Blåhammaren, Helags, Vålåstugan, Stensdalen, Anaris, Lunndörren och Fältjägaren) kommer vintertid att stänga i samband med att skoterförbudet träder i kraft i slutet av april (för närvarande 19 april) och öppnar sommartid först den 1 juli. Undantaget STF Sylarna Fjällstation som kommer att öppna den 15 juli.
◆ STF Gåsen Fjällstuga stängs och ett av husen vid stugplatsen skrivs över på Handölsdalens sameby. Detta skapar ett större område runt Bunnerfjällen där renar och framförallt deras kalvar får en chans att vara i fred.
◆ STF Blåhammaren Fjällstation stänger restaurangen och minskar ner antalet bäddar till totalt 30 (motsvarar en halvering). Butiken med enklare matvaror och självhushållsköket kommer vara kvar. Genom att stänga restaurangen minskar STF behovet av transporter och de bedömer att det blir färre tältare/dagsbesökare som söker sig till just detta område om inte restaurangen finns.
◆ STF Sylarna Fjällstation minskar antalet bäddar med 25% och senast 2028 stänger restaurangen. Självhushåll och butik kommer finnas kvar. Detta minskar behovet av transporter och föreningen bedömer att det blir färre tältare/dagsbesökare om inte samma utbud finns.
◆ STF Helags Fjällstation stänger restaurangen senast 2028. Självhushåll och butik kommer finnas kvar. Detta minskar behovet av transporter och de bedömer att det blir färre tältare/dagsbesökare om inte samma restaurangutbud finns.
Foto: Peter KnutsonFrån dialog till ansökan
Det nuvarande arrendeavtalet löper ut sista december 2023. Med anledning av detta har STF och de fyra berörda samebyarna – Handölsdalen, Tåssåsen, Mittådalen och Ruvhten sijte – fört dialog om hur de nya avtalsvillkoren kan utformas för att minska störning för renarna.
STF:s generalsekreterare, Maria Ros-Hjelm, har haft personlig dialog och flera möten med samebyarna. STF:s styrelse har haft frågan om framtida markupplåtelser som en stående punkt på sina möten under det senaste året. Målsättningen har hela tiden varit att hitta en lösning som bidrar till en hållbar utveckling av en mycket uppskattad, men också känslig, natur- och kulturmiljö.
När det gäller markupplåtelse för fjällstugorna Skedbro och Rogen i södra Härjedalen kommer en ansökan att skickas in längre fram i höst. Hur den kommer att utformas är i dagsläget inte klart. Den sameby som har sitt renbete i Rogenområdet, Ruvhten sijte, befinner sig i en ytterst utsatt situation. De har blivit av med bete både i Norge och på marker i Härjedalen och beläggs dessutom med vite varje gång deras renar går över i de tidigare betesmarkerna.
Oavsett vad så ska STF arbeta med det som de har rådighet över
När en ny ansökan skickas in är det Länsstyrelsen som fattar beslut i frågan. I beslutsprocessen ingår ett formellt samråd med samebyarna. Det är även Länsstyrelsen som äger och förvaltar de statliga vandringslederna. Stora delar av det aktuella området saknar formellt skydd i form av naturreservat eller nationalpark. Vilket innebär att det är svårare för Länsstyrelsen att reglera hur människor rör sig i området.
Antalet gästnätter på STF:s egendrivna boenden i Jämtlands/Härjedalsfjällen är cirka 50 000 per år. STF har inte rådighet över alla de faktorer som bidrar till störning av ren. Men oavsett vad andra gör eller inte gör, så ska organisationen arbeta med det som de har rådighet över.
”Vi är en stor aktör inom besöksnäringen men vi är framförallt en ideell förening som tydligt vill visa vad vi står för. Vi låter vår värderingsstyrda kompass guida oss. STF:s riksstämma har beslutat att vi ska vara drivande i den hållbara omställningen av turism och friluftsliv och de här förändringarna ligger helt i linje med det beslutet.” Avslutar Maria Ros Hjelm.
Läs mer om STF på Turismnytt här.
Foto: Anders Robertsson, turchefen.se- Text: Svenska Turistföreningen
- Foto: Anders Robertsson, turchefen.se
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen
SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
-
Två länder på en resa: Gränslandet – där Norge och Sverige möts
Gränslandet är området där Norge och Sverige smälter samman. Här är tips på unika boenden och upplevelser där.
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det åtta kryssningsanlöp under säsongen.
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024” för sina målgruppsanpassade AI-guider.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Mest under Destination, Boende samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
Snart tar bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Samtidigt ser Visit Sweden att intresset för bastu och kallbad växer.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige
Nu lanseras en ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige för att underlätta arbetet med att kommunicera om l...
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
En ny produkt som inte enbart berör Sweden by Bike och alla cykelturister, utan även besöksnärin...
-
-
Gästbloggare
-