-
Fadi Touma – från Syrien till kock för Nobelbanketten
Fadi Touma är till vardags kökschef på Engsholms Slott men i samband Nobelbanketten var hans arbetsplats i Stadshusets bankettkök. Då var han en av 44 utvalda kockar som lagade årets Nobelmeny.
Fadi kom som flykting från Syrien 2014 och kom in i restaurangbranschen via ett jobb som diskare. När köket behövde assistans hoppade Fadi in. Han lärde sig fort och avancerade till köksbiträde och kock. Och nio år efter ankomsten till Sverige står han sida vid sida med årets Nobelkock och lagar mat till festernas fest!
Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria
Fadi Touma, 30 år, kom till Engsholms Slott 2020 och han har nu delat köksansvar tillsammans med kollegan Greger.
”Fadi sökte en tjänst inom servis hos oss men vi insåg snart att han passar mycket bättre i vårt kök.” Berättar Kerstin Johansson, VD och delägare Engsholms Slott. ”Idag jobbar Fadi med delat ansvar som kökschef på Engsholms Slott. Driv och ödmjukhet kännetecknar Fadi. Han är verkligen beviset för att det går att lyckas i vår bransch. Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria!”
Nobel – det största man kan vara med om
Varje år väljs ett 40-tal kockar ut för att tillsammans med årets Nobelkock och Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson laga årets Nobelmeny. Fadi blev en av de utvalda i år. Arbetet i bankettköket börjar fyra dagar innan Nobelbanketten äger rum.
”När möjligheten att få jobba för Nobelbanketten kom kändes det overkligt. Det var en fantastisk upplevelse att få vara delaktig.” Berättar Fadi Touma. ”Det känns stort att fått vara med om detta efter min korta karriär inom köksyrket. Jag utbildade mig för bara fyra år sedan. Även om passionen och kärleken för gastronomi har funnits länge.”
”Att få möjligheten att arbeta med Nobel är det största jag varit med om i min karriär. Jag är så glad och har utvecklats och lärt mig mycket. Teamet i köket under Nobelveckan var enastående. Alla bidrog med väldigt bra energi som gjorde att vi lyckades med den stora leveransen. Att få uppleva gastronomi på denna nivå var mäktigt. Den omfattande planeringen och logistiken är något jag tar med mig från veckan i bankettköket.” Säger Fadi.
Tillbaka på Engsholms Slott
Fadi var framförallt delaktig i förrätten under Nobel och tar med sig inspiration från den och övriga rätter tillbaka till köket på Engsholms Slott. Flera tekniker jobbar man redan med, som att lägga in grönsaker från de egna odlingarna när det är säsong.
Med start den 27 december serveras Slottets 4-rätters meny där fokus ligger på rätter med så närproducerade råvaror som möjligt. Maten på Engsholms Slott lagas alltid med omtanke och kärlek till både gästerna och miljön.
- Text: Engsholms Slott
- Foto: Engsholms Slott
-
Skidindustrin går samman i historisk allians – Global Sustainability Ski Alliance
Den 7 maj lanserades Global Sustainability Ski Alliance. SkiStar och sju andra skidaktörer från Europa och Nya Zeeland är medlemmar.
-
Vy flygbussarna lanserar Sveriges första kommersiella elbusslinje till Arlanda
Som första kommersiella aktör i Sverige har Vy flygbussarna lanserat en elbusslinje mellan Cityterminalen och Arlanda flygplats.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Mest under Destination, Boende samt Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Countryside Hotels – ny ordförande och reseprofil i styrelsen
Ledarskapet på Countryside Hotels förstärks med Malin Västerteg som ny ordförande och Lottie Knutson som ny styrelsemedlem.
-
Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april
Totalt minskade logiintäkterna för hotellmarknaden under april med 9 procent enligt Visita. ”Påskeffekter” påverkade resultatet.
-
Strömma – Våren spirar på historiska Birka
Våren är här, och det är dags att upptäcka Birka. Strömmas turbåtar tar besökare till ön som bjuder in till upptäcktsfärder och evenemang.
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled som bjuder på fina upplevelser genom...
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det totalt åtta kr...
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024”. ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Stöd/Ins...
-
-
Gästbloggare
-