-
Grüne Woche – ett stort intresse för de svenska utställarna
Nyligen avslutades Grüne Woche, den stora mat- och jordbruksmässan, i Berlin där Sverige återigen fanns på plats med en representationsmonter i Jordbruksverkets regi.
De svenska smakerna fick uppmärksamhet
Under den 10 dagar långa mässan fick de 19 svenska livsmedels- och måltidsturismföretagen besök inte bara av 310 000 nyfikna tyska besökare. Utan även av statsminister Ulf Kristersson och landsbygdsminister Peter Kullgren. Liksom tidigare år fick de svenska smakerna uppmärksamhet i både traditionella och sociala medier.
Ett fyrverkeri av intryck och en uppsjö av smakupplevelser lockade i år 13 procent fler besökare. Som trots tuffare ekonomiskt läge spenderade i snitt 160 euro på sin kulinariska vandring genom mässhallarna.
Hampaglass, blå näringar och älgkorv
Årets svenska utställare spände brett över olika livsmedel och drycker med både typiska svenska smaker och nytänk genom innovativt användande av råvaror. Till exempel Mossagården vars glass bygger på det näringsrika hampafröet. Ängabackens Björksoda på ren björksav. Samt OmiOpi som producerar produkter på rosenkvitten vilket är ett smakrikt och hållbart alternativ till citrusfrukter.
Blå näringar lockade till extra intresse. Möja Fisk, en fiskrestaurang i Stockholms skärgård som visar upp sin destination ihop med ett innovativt havsknäcke med alger som en av huvudingredienserna, bjöds in att hålla föredrag på mässans scen. Prinsens Sill och Sallader deltog under Grüne Woche med produkter som kommer från hållbara fiskbestånd i Nordsjön.
Petersborgs Gård medverkade på mässan tillsammans med Österlens Kött & Vilt Brösarp. Tillsammans erbjöd de älgkorv med senap. Gemensamt representerar de två företagen även Matrundan Österlen som arrangeras varje vår.
Tunnbrödchips från Jämtland
En producent som är väl etablerad i Sverige och ser sig om efter nya marknader att växa på är jämtländska Goda AB med sitt varumärke Mörsjö deli.
”För oss är det värdefullt att kunna testa våra smaker och få direkt feedback från konsumenter på vår produkt. Vi har jobbat systematiskt under hösten, bland annat med stöd från EEN (Enterprise Europe Network), och använder Grüne Woche som en språngbräda som vi kan bygga vidare vårt exportarbete på.” Säger Anna Godevärn, VD och delägare på Goda AB.
Under höstens förarbete knöts kontakt med en tysk distributör och under pågående mässa lanserades Mörsjö delis tunnbrödchips och dipmix i deras webshop. Produkterna finns direkt efter mässan även att köpa i fysisk butik hos en nordtysk delikatessbutikkedja.
Sverige som en kulinarisk destination
För den matintresserade turisten har Sverige mycket som lockar. Kända för traditioner, hållbarhet och innovation erbjuder svenska livsmedelsproducenter och destinationer lokalproducerade och nytänkande matupplevelser.
Visit Trollhättan Vänersborg har medverkat på Grüne Woche vid upprepade tillfällen. De märker tydliga effekter med fler tyska turister i regionen.
”För destination Trollhättan/Vänersborg är Grüne Woche ett riktigt bra tillfälle att visa upp alla våra unika styrkor. Där vi får möjlighet till personliga möten och samtal med framtida turister. Vår destination attraherar många tyska turister idag men potentialen är mycket större. Här får vi en möjlighet att utveckla den ihop med våra lokala aktörer inom besöksnäringen.” Säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.
På årets mässa hade man med en hel uppstoppad älg, en riktig publikmagnet i montern. Drygt 15 000 personer hann under de tio dagarna fotografera sig med älgen.
Win-win situation för Sverige
Målet med Jordbruksverkets monter på Grüne Woche är att främja en långsiktig efterfrågan på svenska produkter och måltidsupplevelser. Vilket kan bidra till utveckling av landsbygden och en ökad livsmedelsproduktion i Sverige.
”Det är en win-win-situation där de deltagande företagen får draghjälp i form av den gemensamma svenska plattformen för att visa upp sina erbjudanden för en köpstark och matintresserad publik. Samtidigt stärks Sveriges varumärke som måltidsdestination när vi fysiskt kan visa upp vårt budskap om tradition och innovation genom de utvalda livsmedelsproducenternas medverkan. Att både statsministern och landsbygdsministern besöker montern är en uppskattad markering till de småskaliga producenterna om den viktiga roll de spelar i Sveriges livsmedelsförsörjning.” Säger Camilla Bender Larson, uppdragsledare på Jordbruksverket.
Effekterna från Grüne Woche märks
Exempel på företag som jobbar med både produktion och besöksverksamhet är flera av hantverksbryggarna som medverkade. Förutom värdefulla inspel från en ölkunnig och nyfiken publik om vilka smaker som fungerar bra i Tyskland, märks effekterna från Grüne Woche även i form av ökat antal tyska besök på ölprovningar och i restaurangverksamheterna hemma i Sverige.
Göteborgs Nya bryggeri, Smögenbryggar’n, The Pine Ridge Brewery, Bustad Brewing Co, Kvarnagårdens Bryggeri och Fjällbryggarna deltog på Grüne Woche 2025. Dessutom var Lanthandeln Sonarp på plats under varumärket Ängabackens Björksoda.
Läs mer om mässan Grüne Woche på Turismnytt här.
- Text: Jordbruksverket
- Foto: Bernhard Ludewig/Jordbruksverket
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 30 -25
Mest om Destination, Tåg och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 5
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 5
-
Västerås Cityfestival: ”Det bästa året hittills”
Årets Västerås Cityfestival blev en milstolpe. Med rekord i biljettförsäljning är den nu större än någonsin.
-
Vår Gård inviger Bistron & Köket – svensk‑fransk bistrokultur
Vår Gård i Saltsjöbaden fortsätter att utveckla sitt gastronomiska utbud med öppnandet av restaurangen Bistron & Köket,
-
Svenska Turistföreningen lovar hållbar turism från Ystad till Råneå
Svenska Turistföreningen gör det lättare att turista hållbart. Boendena välkomnar gäster att uppleva natur- och kultur utan att tynga jorden.
-
Svenska Musikmuseet i Västervik kan bli verklighet redan 2027
I januari startades ett finansieringsprojekt - Svenska Musikmuseet i Västervik. Ett halvår in är över hälften säkrad, vilket bådar gott för en invigning 2027.
-
Allt fler svenskar lånar till semestern – så kan du undvika fallgroparna
Trots höga levnadskostnader ökar svenskarnas resande – och fler än tidigare tar lån för att kunna åka iväg. Enligt en färsk undersökning från YouGov uppger 11 % av svenska resenärer att de finansierar...
-
Nästan var tredje svensk har testat nakenbad – Momondo listar stränder
Nakenbad är långt ifrån en udda företeelse. Momondo listar några av Sveriges mest uppskattade nakenbad.
-
Tutankhamon – The Immersive Exhibition passerar 10 000 besökare i Norrköping
Utställningen har lockat besökare från hela landet till Norrköping. Det visar på ett intresse för historia och destinationens kulturvärde.
-
Sverige växer som campingdestination i Europa – stark internationell trend
Sverige stärker sin position som en populär campingdestination i Europa. Enligt Svensk Camping ser bokningsläget bättre ut än förra året.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 4
Som ni såg i del 1 – https://www.turismnytt.se/turismnytts-sammanfattning-av-almedalsveckan-2025-del-1/ , 2...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Konsta...
-
Nästan var tredje svensk har testat nakenbad – Momondo listar stränder
Nakenbad är långt ifrån en udda företeelse i Sverige. En ny undersökning från hotell- och resesöksajten M...
-
Sverige växer som campingdestination i Europa – stark internationell trend
Sverige stärker sin position som en populär sommar och campingdestination bland europeiska turister. Enligt en fä...
-
-
Gästbloggare
-