onsdag 30 juli 2025
Turismnytt
  • Tipsa oss
  • Annonsera
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Träffa oss
  • Hem
  • Nyheter
    • Aktivitetsbolag
    • Boende
    • Destinationer
    • Handel
    • Konferens & events
    • Mat och Dryck
    • Rese-/turistbyrå
    • Researrangör-/återförsälj.
    • Buss-flyg-rederi-tåg-mc
  • Destinationsutveckling
  • Karriär
    • Aktuella utbildningar
    • Lediga tjänster
    • På nytt jobb
    • Utbildningsnyheter
  • Marknadskollen
    • Bloggar
    • Debatt
    • Evenemang
    • Finansiering
    • Filmer / Podcasts
    • Hållbarhet
    • Intervjuer turismprofiler
    • Marknadsföring
    • Pågående byggprojekt
    • Pågående turismprojekt
    • Radiointervjuer
    • Rapporter
    • Trendspaning
    • Statistik
    • Aktuellt från Stua
  • Hitta leverantör
    • Destinationsutveckling
    • Försäkringar
    • Hotelltjänster
    • IT
    • Juridik
    • Köp och sälj verksamheter
    • Lokaler
    • Marknadsföring
    • Mat och dryck
    • Miljö och hållbarhet
    • Personal
    • Organisationer och föreningar
    • Säkerhet
    • Underhållning
    • Utbildningstjänster
    • Verksamhetsutveckling
    • Övrigt
    • För dig som är leverantör!
    • Till dig som vill sälja mer!
  • Bloggar
  • Annonsera
  • Logga in
  • Senaste nytt:
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 30 -25
    • Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 5
    • Västerås Cityfestival: ”Det bästa året hittills”
    • Vår Gård inviger Bistron & Köket – svensk‑fransk bistrokultur
  • Platsannonser:
    • Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
    • Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
    • Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 7 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 6 2025
  • RSS
  • Prenumerera på nyhetsbrevet
  • Här är hela det svenska landslaget som representerade Sverige på Grüne Woche. Med landsbygdsminister Peter Kullgren i mitten.
    2025-01-31 22:03

    Grüne Woche – ett stort intresse för de svenska utställarna

    Nyligen avslutades Grüne Woche, den stora mat- och jordbruksmässan, i Berlin där Sverige återigen fanns på plats med en representationsmonter i Jordbruksverkets regi.

    De svenska smakerna fick uppmärksamhet

    Under den 10 dagar långa mässan fick de 19 svenska livsmedels- och måltidsturismföretagen besök inte bara av 310 000 nyfikna tyska besökare. Utan även av statsminister Ulf Kristersson och landsbygdsminister Peter Kullgren. Liksom tidigare år fick de svenska smakerna uppmärksamhet i både traditionella och sociala medier.

    Ett fyrverkeri av intryck och en uppsjö av smakupplevelser lockade i år 13 procent fler besökare. Som trots tuffare ekonomiskt läge spenderade i snitt 160 euro på sin kulinariska vandring genom mässhallarna.

    Hampaglass, blå näringar och älgkorv

    Årets svenska utställare spände brett över olika livsmedel och drycker med både typiska svenska smaker och nytänk genom innovativt användande av råvaror. Till exempel Mossagården vars glass bygger på det näringsrika hampafröet. Ängabackens Björksoda på ren björksav. Samt OmiOpi som producerar produkter på rosenkvitten vilket är ett smakrikt och hållbart alternativ till citrusfrukter.

    Blå näringar lockade till extra intresse. Möja Fisk, en fiskrestaurang i Stockholms skärgård som visar upp sin destination ihop med ett innovativt havsknäcke med alger som en av huvudingredienserna, bjöds in att hålla föredrag på mässans scen. Prinsens Sill och Sallader deltog under Grüne Woche med produkter som kommer från hållbara fiskbestånd i Nordsjön.

    Petersborgs Gård medverkade på mässan tillsammans med Österlens Kött & Vilt Brösarp. Tillsammans erbjöd de älgkorv med senap. Gemensamt representerar de två företagen även Matrundan Österlen som arrangeras varje vår.

    Tunnbrödchips från Jämtland

    En producent som är väl etablerad i Sverige och ser sig om efter nya marknader att växa på är jämtländska Goda AB med sitt varumärke Mörsjö deli.

    ”För oss är det värdefullt att kunna testa våra smaker och få direkt feedback från konsumenter på vår produkt. Vi har jobbat systematiskt under hösten, bland annat med stöd från EEN (Enterprise Europe Network), och använder Grüne Woche som en språngbräda som vi kan bygga vidare vårt exportarbete på.” Säger Anna Godevärn, VD och delägare på Goda AB.

    Under höstens förarbete knöts kontakt med en tysk distributör och under pågående mässa lanserades Mörsjö delis tunnbrödchips och dipmix i deras webshop. Produkterna finns direkt efter mässan även att köpa i fysisk butik hos en nordtysk delikatessbutikkedja.

    Grüne Woche – ett stort intresse för de svenska utställarna

    Sverige som en kulinarisk destination

    För den matintresserade turisten har Sverige mycket som lockar. Kända för traditioner, hållbarhet och innovation erbjuder svenska livsmedelsproducenter och destinationer lokalproducerade och nytänkande matupplevelser.

    Visit Trollhättan Vänersborg har medverkat på Grüne Woche vid upprepade tillfällen. De märker tydliga effekter med fler tyska turister i regionen.

    ”För destination Trollhättan/Vänersborg är Grüne Woche ett riktigt bra tillfälle att visa upp alla våra unika styrkor. Där vi får möjlighet till personliga möten och samtal med framtida turister. Vår destination attraherar många tyska turister idag men potentialen är mycket större. Här får vi en möjlighet att utveckla den ihop med våra lokala aktörer inom besöksnäringen.” Säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

    På årets mässa hade man med en hel uppstoppad älg, en riktig publikmagnet i montern. Drygt 15 000 personer hann under de tio dagarna fotografera sig med älgen.

    Win-win situation för Sverige

    Målet med Jordbruksverkets monter på Grüne Woche är att främja en långsiktig efterfrågan på svenska produkter och måltidsupplevelser. Vilket kan bidra till utveckling av landsbygden och en ökad livsmedelsproduktion i Sverige.

    ”Det är en win-win-situation där de deltagande företagen får draghjälp i form av den gemensamma svenska plattformen för att visa upp sina erbjudanden för en köpstark och matintresserad publik. Samtidigt stärks Sveriges varumärke som måltidsdestination när vi fysiskt kan visa upp vårt budskap om tradition och innovation genom de utvalda livsmedelsproducenternas medverkan. Att både statsministern och landsbygdsministern besöker montern är en uppskattad markering till de småskaliga producenterna om den viktiga roll de spelar i Sveriges livsmedelsförsörjning.” Säger Camilla Bender Larson, uppdragsledare på Jordbruksverket.

    Effekterna från Grüne Woche märks

    Exempel på företag som jobbar med både produktion och besöksverksamhet är flera av hantverksbryggarna som medverkade. Förutom värdefulla inspel från en ölkunnig och nyfiken publik om vilka smaker som fungerar bra i Tyskland, märks effekterna från Grüne Woche även i form av ökat antal tyska besök på ölprovningar och i restaurangverksamheterna hemma i Sverige.

    Göteborgs Nya bryggeri, Smögenbryggar’n, The Pine Ridge Brewery, Bustad Brewing Co, Kvarnagårdens Bryggeri och Fjällbryggarna deltog på Grüne Woche 2025. Dessutom var Lanthandeln Sonarp på plats under varumärket Ängabackens Björksoda.

    Läs mer om mässan Grüne Woche på Turismnytt här.

    Grüne Woche – ett stort intresse för de svenska utställarna

    • Text: Jordbruksverket
    • Foto: Bernhard Ludewig/Jordbruksverket
    Tweet
  • Sommar 2025 - Besöksnäring Hermanö
    2025-07-28 04:47

    Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 30 -25

    Mest om Destination, Tåg och Konstateranden/beslut/rapporter

  • Almedalsveckan 2025 - Mikael Genberg om stugan på månen
    2025-07-28 01:35

    Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 5

    Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 5

  • Västerås Cityfestival 2025. Torsdag den 26 juni under Jireels konsert.
    2025-07-27 16:04

    Västerås Cityfestival: ”Det bästa året hittills”

    Årets Västerås Cityfestival blev en milstolpe. Med rekord i biljettförsäljning är den nu större än någonsin.

  • Bistron & köket - Vår Gårds nyrenoverade restaurang.
    2025-07-24 21:06

    Vår Gård inviger Bistron & Köket – svensk‑fransk bistrokultur

    Vår Gård i Saltsjöbaden fortsätter att utveckla sitt gastronomiska utbud med öppnandet av restaurangen Bistron & Köket,

  • Parkera bilen och låna en fatbike istället, bo klimatsmart i en Zero cabin eller hälsa på fåren som bekämpar invasiv jätteloka. Det är några exempel på hur boenden som är anslutna till Svenska Turistföreningen gör det lättare att turista mer hållbart i hela landet.
    2025-07-24 18:00

    Svenska Turistföreningen lovar hållbar turism från Ystad till Råneå

    Svenska Turistföreningen gör det lättare att turista hållbart. Boendena välkomnar gäster att uppleva natur- och kultur utan att tynga jorden.

  • En AI-genererad skiss av hur Svenska Musikmuseet i Västervik kan komma att se ut.
    2025-07-24 17:19

    Svenska Musikmuseet i Västervik kan bli verklighet redan 2027

    I januari startades ett finansieringsprojekt - Svenska Musikmuseet i Västervik. Ett halvår in är över hälften säkrad, vilket bådar gott för en invigning 2027.

  • Låna till semestern?
    2025-07-24 01:55

    Allt fler svenskar lånar till semestern – så kan du undvika fallgroparna

    Trots höga levnadskostnader ökar svenskarnas resande – och fler än tidigare tar lån för att kunna åka iväg. Enligt en färsk undersökning från YouGov uppger 11 % av svenska resenärer att de finansierar...

  • Bad under sommaren är omåttligt populärt. En ny undersökning från Momondo visar också att nakenbad inte alls är så ovanligt som man kan tro.
    2025-07-23 13:31

    Nästan var tredje svensk har testat nakenbad – Momondo listar stränder

    Nakenbad är långt ifrån en udda företeelse. Momondo listar några av Sveriges mest uppskattade nakenbad.

  • Tutankhamon – The Immersive Exhibition passerar 10 000 besökare i Norrköping.
    2025-07-23 12:56

    Tutankhamon – The Immersive Exhibition passerar 10 000 besökare i Norrköping

    Utställningen har lockat besökare från hela landet till Norrköping. Det visar på ett intresse för historia och destinationens kulturvärde.

  • Sverige växer som en populär campingdestination i Europa. Trenden syns tydligt under sommaren.
    2025-07-23 12:02

    Sverige växer som campingdestination i Europa – stark internationell trend

    Sverige stärker sin position som en populär campingdestination i Europa. Enligt Svensk Camping ser bokningsläget bättre ut än förra året.

  • Veckans profil

    Madelaine Pettersson, Spritmuseum

    Madelaine Pettersson

    Spritmuseums kommersiella chef

    Om produktutveckling och att skapa ett levande museum

  • Nyheter från Tillväxtverket

    • Tillväxtverket

  • Aktuellt från Visit Sweden

    • Senaste nyhetsbrevet, 26 juni

    • Film att använda: Så bidrar globala gäster till din affär

    • Vill du locka fler svenska gäster i sommar? 5 konkreta tips!

    • Digitala föreläsningar om den globala resenären

  • Händelser i branschen

    • Järvsö Sustainable Tourism Summit 27-29 augusti
      2025-08-27
      • Järvsö
      • jarvsosummit.com/
    • Svensk mountainbikekonferens – Platsutveckling med cykling som medel 1-2 september
      2025-09-01
      • Järvsö
      • cykelframjandet.se/svensk-mountainbike-konferens/
    • Kulturarvsdagen, 12–14 september
      2025-09-12
      • Hela Sverige
      • kulturarvsdagen-2025-kulturarv-och-bebyggelse-en-hyllning-till-vart-byggda-arv-56602
    • Besöksnäringsforum – Region Västerbotten Turism 1-2 oktober
      2025-10-01
      • Lycksele
    • BarCamp – Nätverket Hållbar Besöksnäring 6-7 oktober (save the date)
      2025-10-06
      • Skaraborg
    • Turismdag – JHT (save the date)
      2025-10-16
      • Jämtland
    • Stockholm Beer & Whisky Festival, 24-25 oktober
      2025-10-24
      • Stockholm (Nacka Strand)
      • stockholmbeer.se/om-massan/
    • Visit Smålandsdagen – Save the date
      2025-11-06
      • Växjö
    • Besöksnäringen på agendan (SKR) – Save the date
      2025-12-03
      • Stockholm
    Visa fler
  • Mest lästa artiklar

    • 2025-07-21 03:37

      Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 4

      Som ni såg i del 1 – https://www.turismnytt.se/turismnytts-sammanfattning-av-almedalsveckan-2025-del-1/ , 2...

    • 2025-07-21 05:24

      Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 -25

      Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Konsta...

    • 2025-07-23 13:31

      Nästan var tredje svensk har testat nakenbad – Momondo listar stränder

      Nakenbad är långt ifrån en udda företeelse i Sverige. En ny undersökning från hotell- och resesöksajten M...

    • 2025-07-23 12:02

      Sverige växer som campingdestination i Europa – stark internationell trend

      Sverige stärker sin position som en populär sommar och campingdestination bland europeiska turister. Enligt en fä...

  • Gästbloggare

    • Marcus_Eldh

      Marcus Eldh

      Bloggar om naturturism och turismutveckling

      Jag har funderat mycket på vad det är som gör att vissa paket blir succé och andra blir liggande på en undangömd del av hemsidan....

    • Marcus Ståhl augusti 2021

      Marcus Ståhl

      Bloggar om marknadsföring, digitalisering och kommunikation

      Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen som språngbräda ...

    • Andrea Hartmann Jovell bloggar om svensk besöksnäring

      Andrea Hartmann Jovell

      Bloggar om utmaningar och framgångsfaktorer för svensk besöksnäring

      Besöksnäringen lyfts ofta fram som tillväxtmotor. Många är de kommuner och regioner som stångas med att formulera tillväxtstrategier för jus...

    • Bianca Brandon-Cox

      Bianca Brandon-Cox

      Bloggar om måltidsturism, trender och hållbara måltidskoncept

      Trenderna 2025 visar på en stark efterfrågan på autenticitet, hållbarhet och innovation. Genom att satsa på hyperlokala smaker, förstklassig...


  • Annonsera
  • Tipsa oss om nyheter

Kontakt

    • Telefon:
    • 070-9779252
    • E-post:
    • [email protected]
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera hos oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Copyright 2025 Turismnytt i Sverige AB
×

Jag vill ta del av nyhetsbrevet