-
Dessa verksamheter fick naturbonusen
Varje år delar Naturkompaniets medlemsklubb 365 ut 1% av sina medlemmars årliga bonus till frilufts-, natur- och miljöprojekt. Man kallar det ”Naturbonusen”.
Det är medlemmarna som får ge förslag för att sedan få rösta fram projekt som man vill stödja.
För första året i år så delar man upp summan till flera projekt. Totalt ger man 1.435.126 kronor till nio olika projekt.
”- Donationer som vi vet kommer att leda till att många projekt kan genomföras och glädja både många människor, samt bidra till en bättre natur och ett rikare friluftsliv”, säger Henrik Hoffman, VD Naturkompaniet. Vi vill rikta ett stort tack till våra kundklubbsmedlemmar som gör detta möjligt.
Följande projekt tilldelas donationer
MIN STORA DAG – Organisationen riktar sig till svårt sjuka barn och unga och vill underlätta deras annars tunga vardag med gemensamma aktiviteter som kan ge livsgnista och avlastning. För donationen kommer de bland annat att arrangera två äventyrsläger.
Summa: 300 000 krSTF – Driver sedan 2001 lägerverksamheten TILLSAMMANS som samlar unga tjejer med olika etnisk, kulturell och socioekonomisk bakgrund för att de tillsammans ska få upptäcka nya platser och öka deras kunskap om natur, kultur och friluftsliv i Sverige. STF vill bevara Kungsleden för kommande generationer, bland annat genom upprustning av fjällstugor, vindskydd, bastubyggnader och utedass.
Summa: 200 000 kr + 50 000 krÄLVRÄDDARNA – Ideell miljöorganisation som bildades 1974 och som arbetar för fria älvar och älvsträckor i landet. Med pengar från Naturbonusen vill de ta bort ineffektiva dammkonstruktioner så att fisken åter kan vandra fritt.
Summa: 200 000 krNATURARVET – En stiftelse som samlar in medel för att köpa loss skyddsvärd gammelskog i Sverige, för att bevara den biologiska mångfalden och främja både friluftsliv och forskning. En särskilt aktuell satsning är Våneviks gammelskog i Oskarshamn.
Summa: 200 000 krEKOTURISMFÖRENINGEN – Vill att det moderna skogsbruket ska samsas med friluftsliv och turism. Skydd av skogen kan många gånger vara mer värt än avverkning. Bland annat vill de säkra buffertskogar kring Tivedens nationalpark.
Summa: 100 000 krSPORTFISKARNA – Många av våra vanligaste fiskarter har minskat i Sverige, gäddan är en av dem, särskilt i skärgårdsmiljöer. Sportfiskarna anlägger så kallade ”gäddfabriker”, vattenfyllda ängsmarker som fungerar som lek- och uppväxtplatser för fisken. Nu vill de anlägga ännu fler.
Summa: 100 000 krFRILUFTSFRÄMJANDET – Har startat rörelsen Skogshjältarna. Ambitionen är att alla barn oavsett social, ekonomisk och kulturell bakgrund ska få chansen att upptäcka friluftslivet. Skogshjältarna ska framför allt verka i områden där naturkopplingen inte är självklar.
Summa: 100 000 krNATURSKYDDSFÖRENINGEN – Projektet Schysst sommar vill kombinera miljö- och samhällsnytta och riktar sig i första hand till unga boende i socioekonomiskt utsatta områden. De vill visa att miljöengagemang och friluftsliv kan vara vägen till ett rikt liv.
Summa: 100 000 krUTRUSTNING Projekten som vunnit kan också söka bidrag från Naturkompaniet för friluftsutrustning som behövs för att genomföra projekten.
Summa: 85 126 krPå bilden ovan: Henrik Hoffman, VD Naturkompaniet
Källa: Naturkompaniet
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Naturkompaniet
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
-
Gästbloggare
-