-
Det bästa julbordet till sjöss
Många passar på att ta en kortare kryssning för att ta paus i julstressen och äta julbord. Men vilket rederi har det bästa julbordet?
Det vet Tidningen Allt om Resor – som har smakat och korat vinnarna.
Eckerölinjen – billigast
För 280 kronor kan resenären få både busstransfer, julbord och resa hos Eckerölinjen.Resan tar 4,5 timmar tur och retur och går mellan Grisslehamn och Åland.
I fartygsrestaurangen Bornholm serveras ett klassiskt svenskt julbord med julskinka, inlagd sill, Janssons frestelse, lutfisk och köttbullar. Men det finns också finska delikatesser som morots- och kålrotslåda. På dessertbordet hittar man glöggkokta päron, knäck och kanelmandlar.
Rederiet tar sina råvaror från lokala producenter i Roslagen och på Åland så långt det är möjligt.
Birka Cruises – julshow
Birkas gäster kan njuta av nio sorters sill, lax, strömming, skinka, lutfisk, lammkorv och Janssons. Varje år presenteras nyheter och i år bjuds det på vargtasspaté och kanelfläsk. På dessertbordet finns ostkaka med hjortronsås, ris á la malta och tiramisu med pepparkakssmak. På godisbordet står bland annat knäck, ischoklad och brända mandlar.Före och efter julbordet bjuds det på julshow med gästartister.
Birka Cruises går mellan Stockholm och Mariehamn under en 22 timmars kryssning.
Kryssning: 22 timmar utan stopp med avgång klockan 18 från Stockholm. Julbordet serveras dagligen till 22 december.
Priset för kryssning och julbord är från 425 kronor.
Viking Line – prisbelönt kock
Serverar julbord med inslag från Sverige och Finland signerat den prisbelönte kocken Michael Björklund. Det är fokus på traditionella rätter som inlagd strömming och julfisk. Från Finland kommer olika lådor med potatislådan i spetsen.Kryssningarna går från Stockholm till Åland, Åbo eller Helsingfors med restider på 11 timmar-40 timmar. Priserna ligger från 311 kronor och uppåt.
TallinkSilja – blandade matinslag
Rederiet serverar ett julbord med inslag från Sverige, Finland och Estland. Traditionella rätter som julskinka, sillar, strömmingar och laxar, Janssons, köttbullar och julkorv serveras. Men också svampsallad, blinier och rökt siklöja. För vegetarianer finns tofu, linser och avokado.Kryssningarna utgår från Stockholm till Åland, Åbo, Helsingfors , Tallinn och Riga. Resorna tar mellan 11 och 40 timmar.
Priserna börjar från 288 kronor.
Stena Line – Santa Line
Rederiet Stena Line döper varje år om sig till Santa Line.
Här är julbordet i mindre fokus än hos rederierna i Stockholm.
På julbordet hittar man traditionella rätter som sill, skinka och köttbullar.
Kryssningarna går från Göteborg till Frederikshavn och Kiel, Trelleborg–Sassnitz och Karlskrona–Gdynia.
På turen till Frederikshavn ingår en middagsshos på partyturen.
Priserna börjar på 428 kronor.
Läs också artiklarna:
Rederi fortsätter att kryssa till Höga kusten
Källa: Allt om resor
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Anders Jansson
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg i Västsverige med fem nyskapande konstupplevelser i form av tre nya...
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan 24–29 juni i Norrköping! Dags att ...
-
-
Gästbloggare
-