-
Flygskatten har bidragit till kraftigt minskat inrikesresande med flyg
Transportstyrelsen sänker sin höstprognos över flygtrafiken jämfört med vad myndigheten beräknade i våras. Anledningen är att antalet resenärer som reser från svenska flygplatser förväntas öka med 1,3% 2018 och 2,3% under år 2019. Det är en lägre passagerartillväxt än prognosen i våras indikerade.
”Att vi ändrar prognosen beror framförallt på att Konjunkturinstitutet nu gör en annan bedömning av den ekonomiska utvecklingen jämfört med vad de trodde i våras. Men också beroende på att passagerarökningen hittills i år varit lägre än väntat.” Säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.
Två gånger om året tar Transportstyrelsen fram prognoser över antal passagerare samt starter och landningar med flyg för de kommande sju åren. Det är bland annat prognoser som används som underlag för Transportstyrelsens avgiftssättning
Flygskatten påverkar prognosen
Flygskatten som infördes den 1 april har påverkat delar av flygsektorn redan, men den väntas påverka den svenska besöksnäringen också. Flygskatten kommer sannolikt även fortsättningsvis att påverka efterfrågan på inrikes flygresor. Flygskatten plus NextJets konkurs, vilken har lett till ett minskat utbud av inrikesresor i hela Sverige, är tänkbara förklaringar till att passagerarbortfallet 2018 ser ut att landa på 500 000 passagerare. Även andra kapacitetsbrister som inte kunnat lösas enkelt bidrar.
I höstens prognos, som sträcker sig fram till 2024, förutspås en årlig genomsnittlig tillväxt på 3,2%. Nästan hela ökningen kommer att vara i utrikestrafiken då den väntas öka kraftigt medan inrikestrafiken minskar. Trots att passagerartillväxten väntas bli lägre för 2018 och 2019, så väntas tillväxten bli något högre på längre sikt.
Läs mer om flygskattens påverkan på BRA
- Text: Isa Mörk
- Foto: Transportstyrelsen
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av entreprenören Pontus Frithiof, tar ett stort kliv i sitt hållbarhetsarbete genom lanseringen av ett Matmanifest.
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna minskade. Det visar statistik från Visita.
-
Swedish Lapland – ny flyglinje mellan Zürich och Luleå
Schweiziska flygbolaget Edelweiss etablerar en ny flyglinje från Zürich till Luleå Airport under vintersäsongen 2025/2026.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Mest om Destination, Hållbarhet/Tillgänglighet, Rapporter och Stöd/Utmärkelser/Initiativ
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne är vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av föreningen Svenska Cykelstäder.
-
Fjällcykling på fyra fjäll – ett resultat av samverkan
Två destinationer, fyra anläggningar och sex företag i Härjedalen har med hjälp av samverkan skapat ett unikt paket.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen
2 svar till “Flygskatten har bidragit till kraftigt minskat inrikesresande med flyg”
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter drygt två decennier som en samlande kraft för besöksnäring och regional utveckling i Sörmland, har styrelse...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-
Jag tror inte att det är flygskatten i sig som påverkat (den är ju nästan försumbar), utan mer att det nu börjar gå upp för de flesta att flyg inte är så miljövänligt och att många nu med sina privata val också vill göra skillnad. Iofs är det säkert så att diskussionen kring flygskatten hjälpt till med att sätta fokus på detta.
Visst är det så, Magnus, att diskussionen kring flygskatten sätter fokus på flygets miljöpåverkan och får folk att tänka till och tänka mer klimatsmart. Problemet är hur verktyget, flygskatten, är konstruerat. Som det fungerar nu gör den flygbiljetten något dyrare för resenären men eftersom flygbolagen inte kan kompensera sig fullt ut genom biljettbiljettpriset får de sämre ekonomiska muskler att snabbt ställa om till miljövänligare plan och bränslen. Ganska okonstruktivt med andra ord. Dessutom får det andra negativa hållbarhetseffekter som att orter och regioner i exempelvis Norrland får ännu svårare att överleva och blomstra. Bäst för alla på medellång och lång sikt, kanske även på kort sikt, vore nog ett styrmedel som snabbt hjälper fram utvecklingen av biodrivmedel och elflyg så att vi får fortsätta flyga, men utan att påverka miljön negativt.