-
Projekten som ska stärka Gotlands besöksnäring
På Gotland ska man göra en storsatsning för att skapa ett hållbart näringsliv och skapa nya arbetstillfällen. Nu är det klart vilka projekt som ska stärka Gotlands besöksnäring.
Satsningen heter Hållbara Gotland och är en långsiktig satsning. Totalt fördelas 100 miljoner kronor och nu står det klart att besöksnäringen får ta del av kakan.
Stor potential inom Gotlands besöksnäring
Besöksnäringen är en viktig näring för Gotland men samtidigt är konkurrensen om turisterna stor. För att nå målen som är uppsatta så behöver man inte bara svenska turister utan också kunna locka fler internationella besökare. Potentialen finns för både affärsutveckling och tillväxt för besöksnäringsföretagen men för det behövs ökad finansiering och en ökad samverkan mellan alla aktörer och myndigheter.
Gotlands besöksnäring står inför en hel del utmaningar som till exempel hur man nyttjar det rika natur- och kulturarv som finns och att öka möjligheten för kryssningsfartyg att lägga till i Visby.
Just nu pågår bygget av en kryssningskaj i Visby och fler rederier börjar få upp ögonen för Gotland som destination. Flera projekt som blivit godkända för stöd har blivit det med grund i att förstärka nyttan av den nya kryssningskajen.
De projekten får finansiering
Tillväxtverket har presenterat vilka projekt inom besöksnäringen som får finansiering inom satsningen för Hållbara Gotland. Insatserna i Hållbara Gotland är framtagna utifrån de insatser som lyfts fram i regeringsuppdraget.
De utvalda projekten är:
- Regional besöksnäringsstrategi – Region Gotland
- En hållbar kompetensförsörjning och auktorisation av guider på Gotland – Gotlands Museum AB
- Besöksnod Norr – Bungemuseet AB
- Cruise Gotland – Gotlands Förenade Besöksnäring
- Kulturarvsinkubator – Riksantikvarieämbetet
- Hållbara besök – mellan kartan och besökarens upplevelse
- I Tjelvars fotspår
- Företagsstöd inom Hållbara Gotland
”-De utvalda projekten har alla mycket goda förutsättningar att stärka gotländska företags innovations- och utvecklingskraft”, säger Johanna Mikaelsson, uppdragsansvarig på Tillväxtverket.
Projektet Regional besöksnäringsstrategi
Projektet kommer att drivas av Region Gotland. Syftet är att ta fram och implementera en gemensam strategi för besöksnäringen på Gotland. Strategin ska peka ut en samlad riktning för hur Gotland kan bli ett internationellt och nationellt besöksmål i världsklass och ge förutsättningar för ett sammanhållet utvecklingsarbete.
Projektet En hållbar kompetensförsörjning och auktorisation av guider på Gotland
Projektet kommer att drivas av Gotlands Museum AB. Projektet syftar till att stärka Gotland som besöksmål för nationella och internationella gäster genom att auktorisera gotländska guider enligt Sveguides standard. Projektet ska ta fram och en utbildningsplan och genomföra en pilotomgång av utbildningen. Målet är att samtliga guider på Gotland som ett resultat av projektet ska vara auktoriserade och att Gotland kan möta förväntningar från nya kryssningsbesökare.
Projektet besöksnod Norr
Projektägare är Bungemuseet AB.
Projekt Besöksnod Norr syftar till att ta fram en förstudie som beskriver ett fysiskt koncept för en besöksnod på norra delen av ön med ett omgivande nätverk av besöksmål och verksamheter. Målet är att förstudien ska resultera i ett genomförandeprojekt med finansiering i Landsbygdsprogrammet.
Projektet Cruise Gotland
Projektet drivs av Gotlands Förenade Besöksnäring.
Projektet Cruise Gotland syftar till att stärka samverkan kring och samsynen på Gotland som kryssningsdestination. Insatserna inom projektet ska öka besöksnäringens förmåga att möta de förväntningar som finns på en kryssningsdestination från nationella och internationella gäster.
Inom projektet ska man även etablera ett nätverk för samsyn och samverkan om hur besöksnäringen och det gotländska näringslivet gemensamt kan erbjuda ett utbud av upplevelser för dagsbesökande kryssningsgäster.
Projektet medfinansieras av Copenhagen Malmö Port och Region Gotland.
Projektet Kulturarvsinkubator – Riksantikvarieämbetet
Projektet syftar till att etablera en nationell kulturarvsinkubator på Gotland vilken ska ge företag inom kulturarvsområdet stöd för innovation och ökat entreprenörskap. Vidare ska projektet stärka samverkan mellan offentliga och privata kulturarvsaktörer samt akademin.
Genomförandet sker i olika faser. Steg ett är att etablera kulturarvsinkubatorn med en fungerande affärsmodell och verksamhetsplan, attrahera entreprenörer och kommunicera verksamheten gentemot externa målgrupper. Kulturarvsinkubatorn ska sedan driva det operativa arbetet med att främja innovation och företagande inom kulturarvsområdet. Detta genom redan etablerade modeller för innovations- och företagsutveckling som exempelvis lean startup. Slutligen ska projektet stödja företagen att lansera sina lösningar och sprida resultaten av projektet.
Projektet Hållbara besök – mellan kartan och besökarens upplevelse
Drivs av Uppsala Universitet.
Projektet Hållbara besök, mellan kartan och besökarens upplevelse, ska genom mobildata kartlägga och analysera kryssningsturister och andra besökare på Gotlands rörelsemönster. Syftet är att främja en hållbar destinationsutveckling av Gotland.
Projektet utgår från kunskapscentret Hållbara besök som drivs av Uppsala Universitet på Campus Gotland. Tanken är att projektet också ska bidra till att stärka samverkan mellan Uppsala Universitet, Region Gotland och besöksnäringen på ön.
Projektet I Tjelvars fotspår
Projektet I Tjelvars fotspår – hållbar och upplevelsebaserad kultur och naturturism på Gotlands landsbygd – bygger vidare på ett forskningsprojekt som Uppsala Universitet genomfört med fokus på kulturlandskapets utveckling vid fornlämningsmiljöer på Gotlands landsbygd. Tanken är att denna forskning ska ligga till grund för utvecklingen av två besöksmål kring Tjelvars grav och bildstens- och husgrundskomplexet vid Butte Änge på norra och mellersta Gotland.
Projektet ska, genom samverkan med besöksnäringen på Gotland, Gotlands museum och regionala och lokala näringslivsaktörer, bidra till forskningsbaserad utveckling av utomhusmuseum, vandringsleder och digitala visualisering kring besöksmålen. Syftet är att stärka besöksnäringen på den gotländska landsbygden. Detta genom att möjliggöra för företagande och verksamhet kring två nya besöksmål samt att överföra kunskap om kulturarvsförmedling från akademin till näringslivet.
Projektet Företagsstöd inom Hållbara Gotland
Drivs av Region Gotland.
Syftet med Företagsstöd inom Hållbara Gotland är att öka tillgången till kapital för små och medelstora företag. Därmed kan det bidra till hållbar förnyelse och utveckling av det gotländska näringslivet. Vidare ska företagsstöden stärka den långsiktiga konkurrenskraften för de små och medelstora företagen.
Totalt har 10 miljoner kronor avsatts till företagsstöd inom insatsområdet. Företagsstöden administreras av Region Gotland.
Vill du läsa fler nyheter från Tillväxtverket? Klicka här!
Källa: Tillväxtverket
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Tillväxtverket
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
-
Gästbloggare
-