-
Helena Görtz
Turismutvecklare, Lunds Turistbyrå
Hur arbetar ni i Lund med destinationsutveckling?
Vi har valt att skapa projektet Visit Lund, som ägs av Lunds Näringsliv och Turism.Alla aktörer inom besöksnäringen är välkomna att bli partners. Syftet är att tillsammans arbeta för en övergripande målsättning och att skapa samverkan mellan olika aktörer inom besöksnäringen och mötesindustrin i Lund. Vi vill naturligtvis också att samarbetet leder till ökad kännedom om Lunds utbud och därmed ökat antal turister och kongressdeltagare.
Under 2017 kommer vi bland annat att satsa på utbildning för besöksnäringen på temat digital synlighet och exportmognad. Vi har aktivt arbetat för att vara transparenta med våra partners under de tre år som projektet har varit igång. Samtidigt har vi har testat olika arbetssätt, både för att kunna involvera så många som möjligt men även för att få en bra framdrift.
Vilka arbetar med projektet?
Tillsammans med sju representanter från våra partners, så sitter jag och en person från Lund Convention Bureau i en visionsgrupp som fungerar ungefär som en styrelse. Min kollega från Lund Convention Bureau och jag administrerar projektet, parallellt med övriga arbetsuppgifter. Beroende på hur mycket respektive uppgift eller kampanj kräver tar vi hjälp av övriga kollegor. Det finns också en grupp som arbetar extra med att utveckla mötesindustrin som leds av Lund Convention Bureau med partners.Under tidigare år har vi även tagit hjälp av externa konsulter för vissa projekt. Det har då framförallt handlat om att hjälpa oss sätta digitala mål och utveckla våra digitala kanaler.
Har det varit svårt att finansiera arbetet med destinationsutveckling?
Alla företag som vill delta i projektet får gå in med en summa baserat på deras verksamhetsstorlek. Lunds kommun skjuter in en större summa också, då det är relativt låga belopp som besöksnäringen går in med. Vi har känt att det är bättre att vi skapar en positiv vi-känsla och får med så många som möjligt. Totalt har vi en årsbudget på cirka 500.000-600.000 kronor.Vad har projektet hittills betytt för företagen i besöksnäringen?
Vi känner att projektet har gett oss en större enighet i kommunen. Alla i besöksnäringen har lärt känna varandra bättre och ser inte varandra enbart som konkurrenter, utan har blivit bättre på att samarbeta och dela med sig av sin kunskap. Det har också fått alla att lyfta blicken från sin egen verksamhet och jobba i ett lite större perspektiv.Vad har projektet betytt för Lunds kommun?
För oss i kommunen har projektet blivit en viktig kanal, där vi kan förmedla den utveckling som just nu sker i svensk besöksnäring. Vi kan på ett bättre sätt stödja vår lokala näring för att nå de nationella målen.Vill du läsa fler intervjuer med profiler inom svensk besöksnäring? Läs de här.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Visit Lund
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen
SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
-
Två länder på en resa: Gränslandet – där Norge och Sverige möts
Gränslandet är området där Norge och Sverige smälter samman. Här är tips på unika boenden och upplevelser där.
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det åtta kryssningsanlöp under säsongen.
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024” för sina målgruppsanpassade AI-guider.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Mest under Destination, Boende samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
Snart tar bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Samtidigt ser Visit Sweden att intresset för bastu och kallbad växer.
-
Jämtland Härjedalen Turism fyller 30 år – så startade föreningen
Jämtland Härjedalen Turism fyller 30 år som organisation. Men hur startade föreningen? Det går JHT igenom i den här artikeln.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige
Nu lanseras en ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige för att underlätta arbetet med att kommunicera om l...
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
En ny produkt som inte enbart berör Sweden by Bike och alla cykelturister, utan även besöksnärin...
-
-
Gästbloggare
-