-
Turistrådet hjälper den västsvenska besöksnäringen att behålla anställda
Turistrådet Västsverige har tagit fram flera kraftfulla riktade insatser till besöksnäringen i regionen.
Den största satsningen är ett utbildningspaket som ger besöksnäringsföretagen möjlighet att behålla personal och sätta dem i utbildning (webbaserad) under åtta veckor där Turistrådet, tillsammans med Västra Götalandsregionen, står för hela kostnaden.
Man har också inrättat två företagslotsar som kan hjälpa företagen med alla frågor kring stöd och bidrag genom regeringens olika paket. Dessutom delar man ut stöd till de lokala turistorganisationerna så att de kan betala tillbaka medlemsavgifter till företagen för att lätta på den ekonomiska bördan.
Nedan kan ni läsa hela pressmeddelandet från Turistrådet Västsverige.
Turistrådet hjälper den västsvenska besöksnäringen att behålla anställda
Som ett sätt att hjälpa den västsvenska besöksnäringen genom coronakrisen startar Turistrådet Västsverige den 14 april en åtta veckor lång webbaserad utbildning där deltagarna får 70% av lönekostnaderna finansierade under utbildningstiden. Utbildningen ska bidra till att företagen utvecklas och förbereda dem för tiden efter pandemin.
Satsningen omfattar drygt 10 miljoner kronor, och finansieras av Turistrådet Västsverige och regionuvecklingsnämnden inom Västra Götalandsregionen. Utbildningen riktar sig till privata besöksnäringsföretag med max 20 anställda, och inbjudningar har redan gått ut till berörda företag.
”Vi arbetar vanligtvis med marknadsföring och utveckling av Västsverige som destination. Nu har vi med anledning av coronakrisen ställt om hela verksamheten till att fungera som krisstöd för våra fantastiska besöksnäringsföretagare som går igenom ett riktigt stålbad just nu. Den här utbildningen ska hjälpa dem att kunna behålla personal och vara förberedda för bättre tider när det väl vänder.” Säger Fredrik Lindén, VD för Turistrådet Västsverige.
Hoppas kunna bidra till utveckling
På programmet, som består av en kombination av självstudier och webbaserade föreläsningar står bland annat hållbarhet, värdskap, marknadsföring och digitalisering. Turistrådet erbjuder cirka 200 utbildningsplatser, och fördelar en betald plats per företag.
”Turistrådet Västsverige är vårt helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Denna långsiktiga satsning innebär att det nu finns resurser som kan riktas till en krisinriktad verksamhet. Tillsammans med de medel som Västra Götalandsregionen förfogar över hoppas vi kunna lindra effekterna något och samtidigt bidra till kompetensutveckling och företagsutveckling på lång sikt.” Säger Helena Starfelt, näringlivschef Västra Götalandsregionen.
Verksamhetsstöd och specialwebbplats
Förutom den webbaserade utbildningen stöttar Turistrådet också med fler åtgärder. De har valt att lägga ca 3 miljoner av sin budget för 2020 på att erbjuda verksamhetsstöd till lokala turistorganisationer. Detta för att de skall kunna återbetala årets medlemsavgifter till besöksnäringsföretagen.
Turistrådet har också inrättat två så kallade företagslotsar som hjälper företagen att ta del av de stöd som staten erbjuder och byggt en speciell webbplats med corona-relaterad information avsedd för besöksnäringsföretagen
Du hittar den speciella hemsidan här.
- Text: Turistrådet Västsverige
- Foto: Henrik Trygg
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
-
Gästbloggare
-