-
Wisdome – Besöksnäring, arkitektur, vetenskap och lärande i skön förening
Måndagen den 21 februari togs första spadtaget för Wisdome Stockholm, Tekniska Museets nya upplevelsearena för vetenskap i 3D. Det var en namnkunnig samling bakom spadarna, alltifrån kulturminister Jeanette Gustafsdotter, Christer Fuglesang astronaut tillika ordförande för museet och museichefen till representanter för de stiftelser och företag som bidragit till förverkligandet. Dessa var bland andra Peter Poker Wallenberg, Gerteric Lindqvist (NIBE) och Per Lyrvall (Stora Enso). Redan nästa år kan den spektakulära träkonstruktionen välkomna nyfikna besökare i alla åldrar till hisnande upplevelse av visualiserad vetenskap och forskning.
Wisdome Stockholm är den största satsningen Tekniska gjort sedan museet öppnade på Djurgården. På innergården växer nu Wisdome Stockholm fram. På utsidan en spektakulär träbyggnad som tänjer på gränserna för vad som är tekniskt möjligt. På insidan världsledande teknik som tar dig längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit.
Världsledande visualiseringsteknik
Mittpunkten är den klotformade domen av trä. Här inne omsluts besökaren helt av 3D-projektioner i 360 grader – runt om och ovanför. Med världsledande visualiseringsteknik skapas möjligheter för helt nya upplevelser av teknik och vetenskap. Enorma datamängder kan bearbetas och återskapas i form av lättbegripliga och tydliga samband och modeller. Här blir rymden ett interaktivt äventyr där besökaren själv bestämmer vart resan bär. På samma sätt blir det möjligt att upptäcka den senaste forskningen inom mikrokosmos, klimat och digitala superkrafter.
Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar och sätter material och konstruktion på prov. Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter – helt utan pelare. Det innebär ca 20 kilometer LVL-trä som levereras av Stora Enso och sedan böjs och anpassas med en exakt precision.
Att bygga i trä ger nya möjligheter i form av minskade transporter, tystare byggen och en behagligare miljö. Men framför allt är det mer klimatsmart – och därför spelar trämaterialet en viktig roll för att utveckla framtidens hållbara byggande. Wisdome Stockholm blir ett utmanande referensobjekt som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att konstruera i trä.
Världen är komplex, och vi gör den begriplig
I Wisdome Stockholm förvandlas svåra utmaningar och komplexa sammanhang till hisnande upplevelser. Spjutspetsteknik inom visualisering gör det möjligt att ge nya perspektiv på viktiga frågor och gör det komplicerade lättare och roligare att förstå. Wisdome Stockholm är en mötesplats för akademi, skola, näringsliv och nyfikna museibesökare i alla åldrar.
“Idag saknas platser där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, platser som engagerar barn och unga i sin egen och vår gemensamma framtid och som ger nya perspektiv på de utmaningar vi står inför. Vi ska skapa en sådan plats.” Peter Skogh, museidirektör, Tekniska museet
En nationell satsning
Wisdome har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skalas det nu upp och blir en nationell satsning.
Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett tiotal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.
I samband med första spadtaget berättade Peter Wallenberg från stiftelsen att han varit på Visualiseringscenter C i Norrköping flera gånger i samband med projektet och sa att ”det är det roligaste som finns! Ni måste åka dit!” (eller till Wisdome då när det är klart nästa år…)
Samarbeten och finansiering
Satsningen finansieras med Stora Enso som huvudpartner samt NIBE som hållbarhetspartner och Ericsson som huvudpartner till Tekniska. Genomförandet är möjligt tack vare stöd från Wallenbergstiftelserna, Erling-Perssons Stiftelse, Stora fonden och Fritz Öst fond för elektroteknik.
Värt att nämna ur ett besöksnäringsperspektiv är också att NIBE och deras grundare/ägare/koncernchef Gerteric Lindqvist även satsar stort i ett liknande besöksmål, Vetenskapshuset, i hemorten Markaryd. Det ska också väcka intresse för vetenskap, teknik och hållbarhet hos unga.
Wisdome Stockholm, en upplevelsearena för omslutande visualiseringar av vetenskap.
- Byggstart: 2022
- Beräknad öppning: 2023
- Antal sittplatser i domen: 100
- Yta: 1 325 m2
- Storlek på domen: 21,6 m i diameter, höjd 12,2 m
- Arkitekt: Elding Oscarsson
- Konstruktör: Blumer Lehmann
- Träleverantör och huvudpartner: Stora Enso
- Text: Tekniska museet/Jakob Norrby
- Foto: Tekniska museet
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen
SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
-
Två länder på en resa: Gränslandet – där Norge och Sverige möts
Gränslandet är området där Norge och Sverige smälter samman. Här är tips på unika boenden och upplevelser där.
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det åtta kryssningsanlöp under säsongen.
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024” för sina målgruppsanpassade AI-guider.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Mest under Destination, Boende samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
Snart tar bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Samtidigt ser Visit Sweden att intresset för bastu och kallbad växer.
-
Jämtland Härjedalen Turism fyller 30 år – så startade föreningen
Jämtland Härjedalen Turism fyller 30 år som organisation. Men hur startade föreningen? Det går JHT igenom i den här artikeln.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige
Nu lanseras en ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige för att underlätta arbetet med att kommunicera om l...
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
En ny produkt som inte enbart berör Sweden by Bike och alla cykelturister, utan även besöksnärin...
-
-
Gästbloggare
-