-
Nytt inlägg från Andrea: Inte smart att vara bäst – gör upp med flosklerna
Samsyn kring mål och nuläge viktigt
I arbetet med vision, mål och strategier vimlar det av fallgropar. Handen på hjärtat, har ni lagt fast er vision, kanske workshoppat fram verksamhetens värdeord? Möjligen bestämt att utbilda personalen i diskrimineringsgrunderna och de 17 hållbarhetsmålen som en åtgärd att nå önskat läge?
Det är bra. Vi behöver alla en ledstång för våra organisationer, en samsyn i verksamheten kring både mål och nuläge. Denna samsyn är grunden för medarbetares och kunders engagemang.
Mitt tips är att våga släppa formuleringar ”vara bäst på…” eller ”vi ska bli världsbäst i…”. Om du vill ha kollegor och ambassadörer för verksamheten handlar det inte om att vara världsbäst utan mer om att driva utveckling tillsammans med andra, att finna sitt syfte. Försök att formulera på vilket sätt er verksamhet bidrar till det gemensamma. Våga bjuda in till visioner, där flera spelare kan vara med och bidra. Försök finna former för samskapande. (Inspireras här av Simon Sinek om värdet av ett gemensamt why https://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA&ab_channel=TEDxTalks)
Floskler vanliga i strategiska dokument
”Svensk floskelordbok” gavs nyligen ut av Fredrik Kullberg som menar att det är svårt att förstå innebörden i ord som innovation, flexibilitet, transformationsresa. (Svt 220628.) Alltså helt vanliga ord i strategiska dokument på både verksamhets-, kommunal- och nationell nivå.
Mats Alvesson professor i organisationsforskning vid Lunds universitet varnade redan år 2012 för Funktionell dumhet. Han tyckte att vi bör se upp med etablerade floskler som ”hållbar utveckling”, ”världsklass” och ”innovation”.
Ja, det dunkelt skrivna ofta är det dunkelt tänkta. Så vad kan vi göra åt dessa dimridåer? Fundera på om det räcker att själva arbetsgruppen förstår vad som ska göras, eller om det finns ett värde i att texten går att begripa också för en utomstående. När ni gjort årets strategijobb och fått ner alla orden i en verksamhetsplan eller ett strategidokument, hur nöjd är du på en skala?
- För det första: Var tydlig, rak och begriplig. Ta på dig Sherlock Holmes-brillorna och bestäm dig för att våga vägra flosklerna.
- För det andra: När ni formulerar ett strategiskt dokument fundera på om det verkligen går att begripa vad som står?
- För det tredje: Läs igenom igen och markera varje floskel. Formulera sedan om. Om inte du begriper, hur ska då andra förstå?
Vi behöver förstå varandras mål, ambitioner och visioner
Besöksnäringen är ett konglomerat av verksamheter som kuggar i varandra för en nöjd kund-upplevelse. Vi är alla medberoende. Kommunens tjänstemän vill underlätta för entreprenörerna som vill leverera kundupplevelsen för kunder vars pengar stärker skattekronan som gör politikerna glada över att få in medel att fördela. För att vi alla ska kunna göra ett gott jobb behöver vi förstå varandras mål, ambitioner och visioner.
Nästa gång ni strategiarbetar: Var kritisk, köp inte allt. Bli inte ett får i en flock. Ansvaret att ropa Kejsaren är naken bär vi alla.
På en rak fråga skulle jag säga att begriplighet är mitt why. Men åh, vänta nu, går det ens att förstå eller blev det bara ännu en floskel?
Läs mer om Andrea och titta hennes övriga blogginlägg
- Text: Andrea Hartmann Jovell
- Foto: Pixabay
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen
SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
-
Två länder på en resa: Gränslandet – där Norge och Sverige möts
Gränslandet är området där Norge och Sverige smälter samman. Här är tips på unika boenden och upplevelser där.
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det åtta kryssningsanlöp under säsongen.
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024” för sina målgruppsanpassade AI-guider.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Mest under Destination, Boende samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
Snart tar bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Samtidigt ser Visit Sweden att intresset för bastu och kallbad växer.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige
Nu lanseras en ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige för att underlätta arbetet med att kommunicera om l...
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
En ny produkt som inte enbart berör Sweden by Bike och alla cykelturister, utan även besöksnärin...
-
-
Gästbloggare
-