-
Nytt inlägg från Andrea: Inte smart att vara bäst – gör upp med flosklerna
Samsyn kring mål och nuläge viktigt
I arbetet med vision, mål och strategier vimlar det av fallgropar. Handen på hjärtat, har ni lagt fast er vision, kanske workshoppat fram verksamhetens värdeord? Möjligen bestämt att utbilda personalen i diskrimineringsgrunderna och de 17 hållbarhetsmålen som en åtgärd att nå önskat läge?
Det är bra. Vi behöver alla en ledstång för våra organisationer, en samsyn i verksamheten kring både mål och nuläge. Denna samsyn är grunden för medarbetares och kunders engagemang.
Mitt tips är att våga släppa formuleringar ”vara bäst på…” eller ”vi ska bli världsbäst i…”. Om du vill ha kollegor och ambassadörer för verksamheten handlar det inte om att vara världsbäst utan mer om att driva utveckling tillsammans med andra, att finna sitt syfte. Försök att formulera på vilket sätt er verksamhet bidrar till det gemensamma. Våga bjuda in till visioner, där flera spelare kan vara med och bidra. Försök finna former för samskapande. (Inspireras här av Simon Sinek om värdet av ett gemensamt why https://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA&ab_channel=TEDxTalks)
Floskler vanliga i strategiska dokument
”Svensk floskelordbok” gavs nyligen ut av Fredrik Kullberg som menar att det är svårt att förstå innebörden i ord som innovation, flexibilitet, transformationsresa. (Svt 220628.) Alltså helt vanliga ord i strategiska dokument på både verksamhets-, kommunal- och nationell nivå.
Mats Alvesson professor i organisationsforskning vid Lunds universitet varnade redan år 2012 för Funktionell dumhet. Han tyckte att vi bör se upp med etablerade floskler som ”hållbar utveckling”, ”världsklass” och ”innovation”.
Ja, det dunkelt skrivna ofta är det dunkelt tänkta. Så vad kan vi göra åt dessa dimridåer? Fundera på om det räcker att själva arbetsgruppen förstår vad som ska göras, eller om det finns ett värde i att texten går att begripa också för en utomstående. När ni gjort årets strategijobb och fått ner alla orden i en verksamhetsplan eller ett strategidokument, hur nöjd är du på en skala?
- För det första: Var tydlig, rak och begriplig. Ta på dig Sherlock Holmes-brillorna och bestäm dig för att våga vägra flosklerna.
- För det andra: När ni formulerar ett strategiskt dokument fundera på om det verkligen går att begripa vad som står?
- För det tredje: Läs igenom igen och markera varje floskel. Formulera sedan om. Om inte du begriper, hur ska då andra förstå?
Vi behöver förstå varandras mål, ambitioner och visioner
Besöksnäringen är ett konglomerat av verksamheter som kuggar i varandra för en nöjd kund-upplevelse. Vi är alla medberoende. Kommunens tjänstemän vill underlätta för entreprenörerna som vill leverera kundupplevelsen för kunder vars pengar stärker skattekronan som gör politikerna glada över att få in medel att fördela. För att vi alla ska kunna göra ett gott jobb behöver vi förstå varandras mål, ambitioner och visioner.
Nästa gång ni strategiarbetar: Var kritisk, köp inte allt. Bli inte ett får i en flock. Ansvaret att ropa Kejsaren är naken bär vi alla.
På en rak fråga skulle jag säga att begriplighet är mitt why. Men åh, vänta nu, går det ens att förstå eller blev det bara ännu en floskel?
Läs mer om Andrea och titta hennes övriga blogginlägg
- Text: Andrea Hartmann Jovell
- Foto: Pixabay
-
Visita – minskad efterfrågan på hotellrum i november
I november minskade efterfrågan på hotellrum i Sverige för andra månaden i rad. Detta visar statistik från Visita.
-
Skräckloppet i Kalmar går igen nästa år – förstärker upplevelsen
I år var det premiär för Skräckloppet, en omtyckt höstnyhet i Kalmar. Nu är det klart att det läskiga loppet kommer tillbaka 2025.
-
Svenska Regionala Flygplatser: Flyg mera! Men med biobränsle
På nytt uppmärksammas flyget i SVT och Svenska Regionala Flygplatser kommenterar det. Ett ökat flygande behövs, men med biobränsle.
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
I april 2023 spelade delar av jubileumsorganisationen för Sala 400 år in en film nere på 155 met...
-
-
Gästbloggare
-