-
Debatt: Naturen är en del av vår infrastruktur, men vem ska stå för notan?
Bara i Jämtland Härjedalen finns det ca 4 000 km vandringsleder. Leder som vi som bor här gärna använder, men som också är en stor reseanledning för besökare. Lederna och naturen nyttjas som aldrig förr, och så ser det ut i hela Sverige. Vår svenska natur har blivit kärnresurs i den växande besöksnäringen. Samt en viktig del i den attraktivitet som lockar vid inflyttning och näringstillväxt.
Men underhållet för naturen kostar pengar. En slitageskuld byggs upp i och med det ökade intresset. Vem ska stå för den notan? Vi behöver agera, annars riskerar vi att låta den kommande generationen ta över skulden.
Underhåll av naturen kostar pengar, resurser som inte finns
Jag vill i min roll som länsturistchef för Jämtland Härjedalen, men kanske än mer som människa, göra allt som går för att också kommande generationer ska få uppleva och njuta av vår storslagna natur.
Tyvärr känner jag osäkerhet och tvivel när jag ser hur vi bygger upp en slitageskuld som kommande generationer riskerar att få ta över, om vi inte inser allvaret. Redan idag är situationen så allvarlig att tillträde till vissa delar av vår natur helt förbjudits, eller temporärt stängts av. Då naturen inte fått tid för återhämtning. Det så viktiga underhållet har helt enkelt inte funnits på plats. Underhåll kostar pengar, resurser som inte finns. Eftersom både besökare och det offentliga betraktar naturen som en fri tillgång.
Allemansrätten – en rättighet men även en skyldighet
Ett skäl till detta är den så laddade allemansrätten, en rättighet men lika mycket en allemansskyldighet. Vi ska vara stolta över allemansrätten, som blev en grundlagsskyddad rätt 1994. Vi ska värna om den och bevara den.
Allemansrätten skrevs i samband med den så kallade Fritidsutredning som genomfördes 1940 med syfte att ge tätortsbefolkningen bättre möjligheter att komma ut i naturen. Inte visste lagstiftaren då att vi många år senare skulle nyttja naturen på alla de sätt som vi gör idag. Det går inte att komma ifrån att såväl lagstiftning som ekonomiska resurser måste hanteras på nationell och politisk nivå. Med omsorg om både naturvärden, medborgerliga rättigheter och besöksnäring.
Hur ska vi lösa skulden och se till att den inte kommer tillbaka?
Drömscenariot vore om Sverige likt Grekland eller Nya Zeeland tillsatte en turistminister i näringsdepartementet, och gav denna basnäring digniteten den förtjänar. Den drömmen lär kvarstå.
Hur ska vi systematiskt och med fokus på hållbar tillväxt lösa slitageskulden och se till att den inte kommer tillbaka? Med eller utan turistminister så är det regeringen som äger den frågan.
Det självklara första steget är en bred parlamentarisk utredning där direktiven bör omfatta en föreslagen modell för finansiell ansvarsfördelning utifrån en moderniserad allemansrätt anpassad efter dagens nyttjande. Förhoppningsvis följs detta sedan av ansvarsfulla budgetförslag och annan lagstiftning.
Vår natur kan inte vänta på oss – vi behöver agera
Att inte göra något är inget alternativ. Vi kan helt enkelt inte fortsätta bygga upp en slitageskuld för kommande generationer att betala. Och det brådskar – vår natur kan inte vänta.
Läs mer om Jämtland Härjedalen på Turismnytt här.
- Text: Teres Gärdin/Jämtland Härjedalen Turism
- Foto: Jämtland Härjedalen Turism
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen
SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
-
Två länder på en resa: Gränslandet – där Norge och Sverige möts
Gränslandet är området där Norge och Sverige smälter samman. Här är tips på unika boenden och upplevelser där.
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det åtta kryssningsanlöp under säsongen.
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024” för sina målgruppsanpassade AI-guider.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Mest under Destination, Boende samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
Snart tar bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Samtidigt ser Visit Sweden att intresset för bastu och kallbad växer.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige
Nu lanseras en ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige för att underlätta arbetet med att kommunicera om l...
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
En ny produkt som inte enbart berör Sweden by Bike och alla cykelturister, utan även besöksnärin...
-
-
Gästbloggare
-