-
Roslagskommunerna säger upp sina avtal med Visit Roslagen
Visit Roslagen AB har varit upphandlat destinationsbolag av Roslagskommunerna i olika konstellationer sedan bolaget bilades 2013. Nu har dock kommunerna i Österåker, Norrtälje och Östhammar beslutat att inte förlänga sina avtal.
Kommunerna väljer att inte marknadsföra sig under Visit Roslagen
Den senaste upphandlingen gjordes inför 2022 av Österåker kommun, Norrtälje kommun och Östhammar kommun tillsammans. De tog fram en gemensam destinationsstrategi: Roslagens destinationsstrategi – Vision 20230 och bildade Roslagens destinationsråd. Även den här gången blev Visit Roslagen AB upphandlat destinationsbolag för 2 år. Med option att förlänga avtalet med 1+1 år. Avtalet kom dock med nya förutsättningar och med en betydligt lägre finansieringsgrad.
Under hösten 2023 informerades bolaget om att kommunerna ville utnyttja optionen att förlänga avtalet med 1 + 1 år på nuvarande ersättningsnivå. Den 27 oktober 2023 meddelade dock Norrtälje och Österåker att de inte har för avsikt att förlänga avtalet som löper ut den sista januari 2024. Östhammar, vars uppdrag löper lite annorlunda har inte heller för avsikt att förlänga avtalet. Det avtalet löper ut den 30 juni 2024.
”Det känns oväntat och tråkigt att kommunerna väljer att inte utnyttja sin option att förlänga avtalet med Visit Roslagen de två ytterligare åren som det gavs möjlighet till.” Säger Jörgen Eriksson, VD på Visit Roslagen. ”Vi upplever just nu en oerhört positiv atmosfär med näringen och har inlett ett flertal spännande projekt över hela Roslagen med alltifrån gårdsbutiker, matkonstnärer, restauranger, boenden, hotell- och konferensanläggningar, aktivitetsbolag mfl. Helt enkelt allt som finns inom besöksnäringen och här har verkligen Roslagen ett fantastiskt utbud. Vi bekymrar oss också över att man inte förstår värdet av att marknadsföra sig under ett destinationsvarumärke. Vilket Roslagen är ett fantastiskt exempel på.”
Oroliga för hur stödet till besöksnäringen kommer fungera
Det innebär att Visit Roslagen fr.o.m. dessa datum inte har i uppdrag från kommunerna att marknadsföra destinationen, tillhandahålla turistinformation, sälja biljetter eller att driva roslagen.se, turistbyråerna i Norrtälje och Öregrund eller destinationsutvecklingen i Roslagen.
”Vi har informerats om att det inte inletts någon ny upphandlingsprocess av ett destinationsbolag, utan att kommunerna i nuläget avser att själva driva nämnda funktionet. Vilket gör oss något oroliga för hur stödet till besöksnäringen i närtid kommer att fungera.” Fortsätter Jörgen Eriksson.
Visit Roslagens mål är enligt bolagets affärsplan att ytterligare öka Roslagens attraktionskraft och omsättning med och mellan företagen. Samt att Roslagen ska bli en hållbar destination värd att besöka, året runt. Syftet med bolaget är att hjälpa besöksnäringens aktörer att utveckla sina affärer. Detta kommer inte att förändras.
Visit Roslagen kommer att förlita sig på annan finansiering
Uppdraget som upphandlat destinationsbolag har stått för lite drygt hälften av Visit Roslagens intäkter under många år. Med nya förutsättningar måste bolagets affärsmodell göras om. Likt många andra destinationsbolag kommer Visit Roslagen att behöva förlita sig på finansiering på andra sätt. Från framför allt destinationens näringsliv i form av medlemsavgifter, egna arrangemang men också från regionala och nationella bidrag samt projektfinansiering.
Ett av målen för Visit Roslagen har varit att inom ett par år bli oberoende av kommunal finansiering. Detta i syfte att tillsammans med besöksnäringen bli en stark gemensam röst som tillsammans på egna villkor kan växla upp arbetet med att göra destinationen till en av Sveriges mest kända, öka intäkterna till besöksnäringen och bidra till destinationsutvecklingen.
Nu blir bolaget av med det kommunala uppdragsarvodet tidigare än vad bolaget hade räknat med. Vilket innebär mindre gynsamma förutsättningar än den gradvisa övergången som hade varit till gagn för destinationen, dess aktörer och destinationsbolaget.
Resultatet av uppsägningen kommer tiden att utvisa
Jörgen Eriksson är dock övertygad om att denna plötsliga förändring ändå kommer att stärka bolaget och arbetet för destinationsutvecklingen.
”Vi kommer kunna fokusera fullt ut på vår verksamhet och våra partners. Det är vi tillsammans med Roslagens aktörer som är besöksnäringen, som har kunskapen och de bästa förutsättningarna för att lyfta och utveckla destinationen.”
”De som anser att besöksnäringen är viktig i Roslagskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar och som vill vara med och marknadsföra Roslagen tillsammans med oss kommer att bidra till att ge besökaren bästa möjliga upplevelse av vår rOslagbara plats på jorden. En attraktiv destination skapar dessutom livskvalitet för de som bor här och lönsamhet för kommunernas näringsliv.”
”Resultatet av kommunernas uppsägning av Visit Roslagen som upphandlat destinationsbolag kommer tiden att utvisa men är beroende av bolagets och näringens engagemang men också vilken service kommunerna på egen hand klarar av att erbjuda företagen, innevånarna och besökarna i Roslagen. Omsättningen från besöksnäringen i Roslagen (över 16 miljarder år 2020) är så väsentlig för våra skatteintäkter att den också måste satsas på.”
Läs mer om Roslagen på Turismnytt här.
- Text: Visit Roslagen
- Foto: Visit Roslagen
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen
SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
-
Två länder på en resa: Gränslandet – där Norge och Sverige möts
Gränslandet är området där Norge och Sverige smälter samman. Här är tips på unika boenden och upplevelser där.
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det åtta kryssningsanlöp under säsongen.
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024” för sina målgruppsanpassade AI-guider.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Mest under Destination, Boende samt Konstateranden, beslut och rapporter
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
Snart tar bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Samtidigt ser Visit Sweden att intresset för bastu och kallbad växer.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige
Nu lanseras en ny kommunikationsstrategi för nationen Sverige för att underlätta arbetet med att kommunicera om l...
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
En ny produkt som inte enbart berör Sweden by Bike och alla cykelturister, utan även besöksnärin...
-
-
Gästbloggare
-