-
Roslagskommunerna säger upp sina avtal med Visit Roslagen
Visit Roslagen AB har varit upphandlat destinationsbolag av Roslagskommunerna i olika konstellationer sedan bolaget bilades 2013. Nu har dock kommunerna i Österåker, Norrtälje och Östhammar beslutat att inte förlänga sina avtal.
Kommunerna väljer att inte marknadsföra sig under Visit Roslagen
Den senaste upphandlingen gjordes inför 2022 av Österåker kommun, Norrtälje kommun och Östhammar kommun tillsammans. De tog fram en gemensam destinationsstrategi: Roslagens destinationsstrategi – Vision 20230 och bildade Roslagens destinationsråd. Även den här gången blev Visit Roslagen AB upphandlat destinationsbolag för 2 år. Med option att förlänga avtalet med 1+1 år. Avtalet kom dock med nya förutsättningar och med en betydligt lägre finansieringsgrad.
Under hösten 2023 informerades bolaget om att kommunerna ville utnyttja optionen att förlänga avtalet med 1 + 1 år på nuvarande ersättningsnivå. Den 27 oktober 2023 meddelade dock Norrtälje och Österåker att de inte har för avsikt att förlänga avtalet som löper ut den sista januari 2024. Östhammar, vars uppdrag löper lite annorlunda har inte heller för avsikt att förlänga avtalet. Det avtalet löper ut den 30 juni 2024.
”Det känns oväntat och tråkigt att kommunerna väljer att inte utnyttja sin option att förlänga avtalet med Visit Roslagen de två ytterligare åren som det gavs möjlighet till.” Säger Jörgen Eriksson, VD på Visit Roslagen. ”Vi upplever just nu en oerhört positiv atmosfär med näringen och har inlett ett flertal spännande projekt över hela Roslagen med alltifrån gårdsbutiker, matkonstnärer, restauranger, boenden, hotell- och konferensanläggningar, aktivitetsbolag mfl. Helt enkelt allt som finns inom besöksnäringen och här har verkligen Roslagen ett fantastiskt utbud. Vi bekymrar oss också över att man inte förstår värdet av att marknadsföra sig under ett destinationsvarumärke. Vilket Roslagen är ett fantastiskt exempel på.”
Oroliga för hur stödet till besöksnäringen kommer fungera
Det innebär att Visit Roslagen fr.o.m. dessa datum inte har i uppdrag från kommunerna att marknadsföra destinationen, tillhandahålla turistinformation, sälja biljetter eller att driva roslagen.se, turistbyråerna i Norrtälje och Öregrund eller destinationsutvecklingen i Roslagen.
”Vi har informerats om att det inte inletts någon ny upphandlingsprocess av ett destinationsbolag, utan att kommunerna i nuläget avser att själva driva nämnda funktionet. Vilket gör oss något oroliga för hur stödet till besöksnäringen i närtid kommer att fungera.” Fortsätter Jörgen Eriksson.
Visit Roslagens mål är enligt bolagets affärsplan att ytterligare öka Roslagens attraktionskraft och omsättning med och mellan företagen. Samt att Roslagen ska bli en hållbar destination värd att besöka, året runt. Syftet med bolaget är att hjälpa besöksnäringens aktörer att utveckla sina affärer. Detta kommer inte att förändras.
Visit Roslagen kommer att förlita sig på annan finansiering
Uppdraget som upphandlat destinationsbolag har stått för lite drygt hälften av Visit Roslagens intäkter under många år. Med nya förutsättningar måste bolagets affärsmodell göras om. Likt många andra destinationsbolag kommer Visit Roslagen att behöva förlita sig på finansiering på andra sätt. Från framför allt destinationens näringsliv i form av medlemsavgifter, egna arrangemang men också från regionala och nationella bidrag samt projektfinansiering.
Ett av målen för Visit Roslagen har varit att inom ett par år bli oberoende av kommunal finansiering. Detta i syfte att tillsammans med besöksnäringen bli en stark gemensam röst som tillsammans på egna villkor kan växla upp arbetet med att göra destinationen till en av Sveriges mest kända, öka intäkterna till besöksnäringen och bidra till destinationsutvecklingen.
Nu blir bolaget av med det kommunala uppdragsarvodet tidigare än vad bolaget hade räknat med. Vilket innebär mindre gynsamma förutsättningar än den gradvisa övergången som hade varit till gagn för destinationen, dess aktörer och destinationsbolaget.
Resultatet av uppsägningen kommer tiden att utvisa
Jörgen Eriksson är dock övertygad om att denna plötsliga förändring ändå kommer att stärka bolaget och arbetet för destinationsutvecklingen.
”Vi kommer kunna fokusera fullt ut på vår verksamhet och våra partners. Det är vi tillsammans med Roslagens aktörer som är besöksnäringen, som har kunskapen och de bästa förutsättningarna för att lyfta och utveckla destinationen.”
”De som anser att besöksnäringen är viktig i Roslagskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar och som vill vara med och marknadsföra Roslagen tillsammans med oss kommer att bidra till att ge besökaren bästa möjliga upplevelse av vår rOslagbara plats på jorden. En attraktiv destination skapar dessutom livskvalitet för de som bor här och lönsamhet för kommunernas näringsliv.”
”Resultatet av kommunernas uppsägning av Visit Roslagen som upphandlat destinationsbolag kommer tiden att utvisa men är beroende av bolagets och näringens engagemang men också vilken service kommunerna på egen hand klarar av att erbjuda företagen, innevånarna och besökarna i Roslagen. Omsättningen från besöksnäringen i Roslagen (över 16 miljarder år 2020) är så väsentlig för våra skatteintäkter att den också måste satsas på.”
Läs mer om Roslagen på Turismnytt här.
- Text: Visit Roslagen
- Foto: Visit Roslagen
-
Accessibility Business lanserar databas med tillgänglighetsinformation
Databasen från Accessibility Business täcker turistattraktionerna i de nordiska huvudstäderna. Med länkar till tillgänglighetsinformation.
-
Fånga framtiden 2024 med Kairos Future
Allt om vad som är på gång hos Kairos Future 2024 - flera spännande projekt, rapporter och föreläsningar
-
Knäckebröd från Skedvi Bröd i Dalarna får EU-märkning
Skedvi Bröd får en skyddad geografisk beteckning från EU. Deras knäckebröd kan sälla sig till produkter som Serranoskinka och Gruyèreost.
-
Stockholms nya kongresscenter blir granne med Arlanda
Arlandastad Group tar initiativ till ett kongresscenter. Den nya byggnaden kommer vara sammanlänkad med Scandinavian XPO.
-
Anna Österlund blir ny VD för Placebrander
Från den 1 januari 2024 blir Anna Österlund VD för Placebrander. Hon efterträder grundaren Helena Nordström.
-
Årets Guldpalmfinalister främjar besöksnäringen i Trelleborg
Visit Trelleborg delar varje år ut Guldpalmen till en besöksnäringsaktör som gör destinationen till en bättre plats.
-
Upplev sagolika och vintriga julmarknader runt om i Sverige
Att gå på julmarknader och handla när snöflingorna virvlar hör vintern till. Här har Turismnytt samlat en del av vad som erbjuds.
-
Annika Torstenson är Vrak – Museum of Wrecks marknadsutvecklare
Från den 20 november arbetar Annika Torstenson på Vrak – Museum of Wrecks. Hon har en bred erfarenhet från besöksnäringen.
-
Helsingborg delar andraplatsen när Dublin vinner European Capital of Smart Tourism 2024
Helsingborg var en av sex städer i final. Utmärkelsen ges till den stad som visar ett engagemang för att forma framtiden för hållbar turism.
-
Att lyssna lagom bidrog till framgångssagan för Äventyrsgruvan
Äventyrsgruvan är en guldgruva för Dalarna. Framgången är skapad av hårt jobb, lokala samarbeten, och att lyssna lagom på andra.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Boende, Eveneman...
-
Turistrådet Västsverige bjöd in till Turistrådsdagen 2023
Ett fantastiskt år för besöksnäringen i Västsverige Turistrådet Västsveriges VD Fredrik Lindén hälsade alla 400 a...
-
Värmlands Besöksnäringsdagar 2023 – 21 talare gav nya insikter
Årets tema för Värmlands Besöksnäringsdagar tog avstamp i den nya besöksnäringsstrategin från Visit Värml...
-
Byt Versailles mot Stockholm – Hotels.com lanserar reseguiden Dupes of Scandi
Till följd av extremväder i södra Europa, stigande kostnader och sociala medie trender, har Hotels.com sett nya r...
-
-
Gästbloggare
-