-
Gröna Lund: Olyckan i Jetline – det vet vi idag
Den 13 december närvarade Gröna Lund på Statens haverikommissions haverisammanträde. På mötet informerades nöjesparken om utredningen rörande olyckan i Jetline och hur arbetet fortskrider. Händelseförloppet är i stort klarlagt men orsakerna till olyckan analyseras fortfarande. Haverikommissionens slutrapport förväntas presenteras i maj/juni 2024.
Nedan redogör Gröna Lund för det man idag vet om olyckan.
Den 25 juni 2023 strax efter 11.30 drabbades attraktionen Jetline av en olycka med ett dödsfall och flera allvarligt skadade som följd. Olyckan utreds av både Statens haverikommission och polis/åklagare. Gröna Lund bistår utredningarna till fullo för att få reda på orsaken till olyckan så att något liknande aldrig ska kunna hända igen.
Olyckan
Den främre bärarmen på tågets första vagn har kollapsat. Bärarmen sitter på undersidan av vagnen i form av ett ok med en hjulenhet på vardera sidan. Det är hjulenheterna som håller fast tåget på rälsen.
Den främre bärarmen kollapsade. Först på höger sida i tågets färdriktning, så att hjulenheten på den sidan föll av. Sedan kollapsade bärarmen även på vänster sida, varpå hjulenheten lossnade även där. Utan framhjul har den främre vagnen färdats direkt på rälsen. Tåget har därefter gjort ett par mycket kraftiga inbromsningar när vagnens undersida träffar rälsens olika skarvar.
Vagnen spårade inte ur helt på grund av att den bakre bärarmen fortfarande var intakt med hjul som anslöt till rälsen och som därav höll kvar vagnen på banan.
Tågets kraftiga inbromsningar har i sin tur utsatt säkerhetsbyglarna för kraftiga påfrestningar varpå de har krökts. Denna kombination – att bärarmen kollapsat – kraftiga inbromsningar och byglar som krökts har medfört att tre vuxna personer fallit ur de vagnar de satt i.
Bärarmen
Bärarmen som kollapsade var ny och monterades för första gången på tåget i mars 2023. Den var beställd av Gröna Lund och tillverkades av en erfaren och etablerad svensk leverantör efter tillverkningsritningar från originaltillverkaren.
Bärarmen hade innan leverans inspekterats och godkänts i enlighet med Gröna Lunds begärda efterkontroll. I samband med montering kontrollerades bärarmen av oberoende ackrediterad expert (Dekra). Efter montering har tåget inspekterats och besiktigats av samma besiktningsföretag som funnit det utan anmärkning.
Varför bärarmen kollapsade återstår för haverikommissionen att analysera och besvara. Gröna Lund avstår därför även fortsatt i att spekulera kring frågan. Nöjesparken avvaktar slutrapporten.
Men det man kan konstatera är att de haft en bärarm som kollapsat och därför har de all anledning att vara självkritiska och genomlyser nu bland annat sina egna kvalitetssäkringar och leverantörsbeställningar.
Byglarna
Byglarna till Jetline är tillverkade och anpassade för den här sortens attraktion och är konstruerade för att hålla gästerna på plats under åkturen. I samband med de kraftiga inbromsningarna, orsakade av den trasiga bärarmen, kastades passagerarna framåt med stor kraft. Bygellåset har hållit för kraften vid dessa inbromsningar men byglarna har krökts av det stora och plötsliga trycket.
Byglarna är konstruerade för att klara de krafter man utsätts för under en vanlig åktur men under olyckan har de utsatts för en större kraft än de var byggda för. Hur stor belastning det varit på byglarna vid tillfället för olyckan är något som fortfarande utreds av Statens haverikommission.
Jetline
Jetline invigdes 1988 på Gröna Lund (tillverkare: Zierer). Banan är 800 meter lång och har fem olika tåg. Varje tåg består av sju vagnar, med två sittplatser i varje vagn. Tågens främre bärarmar från 1988 har suttit på samtliga tåg fram till 2022, då den främre bärarmen byttes ut på ett av tågen. Under 2023 byttes ytterligare ett tågs främre bärarm ut, den som vi numera vet kollapsade.
Inget beslut om Jetlines framtid är ännu taget. Attraktionen förblir stängd till dess att Statens haverikommission slutfört sin utredning av olyckan. Först därefter kan Gröna Lund ta ställning till om och i så fall hur och när Jetline skulle kunna öppnas igen på ett säkert sätt. Klart är dock att Jetline kommer att hållas stängd även under 2024.
Tekniskt underhåll
Jetline, tillsammans med alla andra attraktioner, inspekteras på årlig basis av oberoende ackrediterat besiktningsföretag (Dekra). Tekniskt underhåll av attraktionen sker därefter på daglig-, vecko- och månadsbasis av Gröna Lunds tekniska personal.
Om man vid kontrollerna upptäcker tekniska avvikelser så åtgärdas dessa. Om teknisk avvikelse upptäcks som kräver större åtgärder så ställs attraktionen eller vagnarna av till dess att avvikelsen är åtgärdad.
Reservdelar
När Gröna Lund beställer reservdelar till olika attraktioner gör de det både från attraktionens tillverkare och från andra leverantörer. Men det som alla delar har gemensamt är att de alltid måste tillverkas efter originaltillverkarens tillverkningsritning och de specifikationer och krav som finns angivna där.
Insikter hittills
Gröna Lund har efter olyckan inlett en genomlysning av den egna verksamheten som innefattar bland annat säkerhetsarbetet, rutiner, utbildningar, kvalitetssäkringar, leverantörsbeställningar etc.
De har identifierat följande förbättringsområden;
◆ Rapporteringssystem och dokumentation – kontroller och service har utförts enligt rutin. Men dessa har fram till nu dokumenterats både analogt och digitalt. Från och med början av 2024 kommer detta att samlas i ett gemensamt digitalt, lätt överskådligt system.
◆ Tydligare kravställning och ökad kvalitetskontroll vid leverantörsbeställningar.
◆ Ökad noggrannhet, tydlighet, insyn och kontroll av hela tillverkningskedjan vid leverantörsbeställningar.
Utredningen pågår fortfarande och orsaken till olyckan är något som haverikommissionen har kvar att analysera och besvara. Gröna Lund kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att något liknande inte ska kunna hända igen.
Drabbade
Gröna Lund står fortsatt i kontakt med de som direkt drabbades av olyckan och bistår dem efter individuella önskemål.
Fakta/Jetline
◈ Elva personer befann sig ombord på tåget vid olyckan.
◈ Tåget hade plats för 14 passagerare, men tre platser stod tomma.
◈ Vid olyckan föll tre personer ur tåget. En kvinna omkom och flera skadades.
◈ Jetline var besiktigad och godkänd av ett oberoende och ackrediterat besiktningsföretag.
◈ Jetline har varit avstängd sedan olyckan inträffade och kommer hållas stängd även under 2024.
◈ Haverikommissionens slutrapport förväntas bli klar i maj/juni 2024.Läs mer om Gröna Lund på Turismnytt här.
- Text: Gröna Lund
- Foto: Herzal Azad/Gröna Lund
-
Det är en Sverigeboom på Finnlines rutt Sverige-Finland
Finnlines noterar ett ökat intresse bland svenskar och finnar inför sommaren. Ombord märks det vissa skillnader i vad man handlar.
-
Transportföretagen – regeringen tar steg för fossilfria flygbränslen
Regeringens beslut att fram en handlingsplan för ökad tillgång på fossilfria drivmedel visar på en politisk ambitionshöjning. Det välkomnas av Transportföretagen.
-
SkiStar lanserar ny fotbollscup – Sälen Summer Games 2026
I ett unikt samarbete går SkiStar och Luxcuper och We Love Football samman för att lansera en ny fotbollscup i fjällvärlden för unga.
-
Svensk Camping – Sveriges femstjärniga campingplatser
Inför sommaren presenterar Svensk Camping de anläggningar som erhåller det högsta betyget i deras klassificering – fem stjärnor.
-
Visit Sweden – Undersökning visar att svenskar tycker om turister
Svenskars attityd till turister är mycket positiv. Det visar en attitydundersökning som Visit Sweden gjort inför sommaren.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25
Mest under Destination, Mat och dryck samt Evenemang och Museer/Utställningar
-
Ordförande Robert Pettersson om JHT:s första 30 år
30 år av samordnad turism i Jämtland Härjedalen. Ordförande för JHT, Robert Pettersson, berättar om hur saker har förändrats.
-
Team Smör från Skövde vann årets SM i utomhusmatlagning
Det blev Team Smör med Christoffer Beijbom och Astrid Alfredsson som tog hem segern i årets final av SM i utomhusmatlagning.
-
25 år som världsarv – Öland bjuder in till jubileumsår
I år är det 25 år sedan Södra Ölands odlingslandskap utnämndes till ett världsarv. Det firas med konserter, kalas och en ny vandringsled.
-
Made in Sweden! Ny utställning på Spritmuseum
Nu öppnar utställningen Made in Sweden! på Spritmuseum. För att lyfta fram människorna som sätter Sverige på dryckeskartan.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Helsingborg välkomnar gårdsförsäljning – redo att stötta näringen
Den 1 juni 2025 blir gårdsförsäljning av alkohol lagligt i Sverige. En efterlängtad möjlighet för småskaliga prod...
-
Stockholm – Pippi intar Kungsträdgården mitt i hockeyfesten
På onsdag öppnar hockeyfestzonen i Kungsträdgården, inför VM-slutspelet. Stockholms stad står värd för den stora ...
-
Debatt: SJ och flyget – måste det vara ett motsatsförhållande?
Nu har det hänt igen. SJ lanserar en kampanj där flyget framställs som ett problem. Denna gång även med en rappor...
-
Upplev farao Tutankhamon i Norrköping i sommar
Till sommaren kan besökare i Norrköping kliva rakt in i det forntida Egyptens värld. En tid av mystik, myter och ...
-
-
Gästbloggare
-