-
Här är regionernas vinnare i Mathantverk 2016
Tävlingen Mathantverk 2016, som arrangeras av Gastronomiska samtal, har utsett de regionala vinnarna.
Bohuslän
Tångkrydda från Grebbestad.
Linnea Sjögren och Jonas Pettersson driver Catxalot, som från början var ett dyk- och kajakföretag. Då var tång en bisyssla, idag är det tvärtom.
Juryns motivering: ”Bohus Furikake är en innovativ produkt som höjer det kulinariska i det egna köket och på exklusiva restauranger. Produkt och tillverkning ligger rätt i tid med stor miljömässig hänsyn. Produkten lyfter fram de unika regionala/lokala naturresurserna där produktutveckling och storytelling går hand i hand. Stor marknadspotential för en unik produkt.”Dalsland
Ekopops, äkta pinnglass.
I nära samarbete med Artisan glass utvecklades en vinnande pinnglass till Gunnebo Kaffehus och Krog.
Juryns motivering: ”Ecopops är en klassiker gjord på råvaror med höga KRAV och vars smakkombination är hämtad i trädgården. Där smak, färg och struktur attraherar alla åldrar och förenar nytta med nöje. Marknadspotentialen ökar ytterligare tack vare den ärliga förpackningen som uppskattas av både öga och miljö.”Gotland
Ramslöksgremolatan.
Henrik Westerlund från Restaurang Rosengården och Tomas Pettersson från Stenhuse Gård.
Juryns motivering ”En lättanvänd produkt vars doft och smak fick hela juryn på fall. En ekologisk gremolata med en tydlig regional koppling som fyller ett hål i marknaden.”Gästrikeland
Nordic Wagyu-burgare med Martin Sonefors från Reco Meat som förädlare, Patrik Eriksson från Hambrunge Säteri, uppfödare och Malin Eriksson som jobbat med förpackningen.
Juryns motivering: ”En enkel, publik, men ändå lyxig produkt med hög kvalitet, att äta med gott samvete – och samtidigt oerhört god”!Halland
Morpekorven, en färskkorv som innehåller griskött, persilja, timjan och soltorkade tomater.
Laget bakom Morpekorven består av Jeanette Högberg från Gårdsbutik Thuresson samt Sven Isaksson och Mats-Ola Rosgardt från Morpegrisen.
Juryns motivering: ”Av gris, kryddor och tomat har ni skapat en produkt med en regional förankring, som kompletterar och utvecklar en befintlig marknad.”Hälsingland
Hälsinge Boost, en energibar av hemkokt messmörskola och göbb, alltså rörost, torkad till en nötig konsistens.
Juryns motivering: ”En naturlig produkt med rötter i Hälsinglands fäbodar, rätt i tiden – på språng”!Närke
Vildsvinsbröd.
I laget har Gunnar och Ellinor Persson från Råberga Ekoprodukter odlat och valt ut vetet. Rågen kommer från Anders Östlund på Källsprångs Gård medan Martin Holmberg från Bergslagsdelikatesser har förädlat vildsvinet.
Juryns motivering: ”Lokal Ekologiskt surdegsbröd har samlat många olika producenter i länet och tillsammans med dem skapat ett innovativt bröd, hantverksmässigt bakat av äldre spannmålssorter i smaklig kombination med rökt vildsvin. Det lokala brödet jäser bra av surdeg, samarbete och entreprenörskap.”Sörmland
Skogskorv.
Laget bakom består av tre företag, Högtorps Gård, Vrena Viltslakteri och Mälarchark. Fotograf Jonas Hammar.
Juryns motivering: ”I denna produkt möts smaker från den sörmländska skogens Flora och Fauna. Flera generationers charkuterihantverk parat med kemistens kunskapsregister och en passionerad viltförädling ger här en gedigen, välbalanserad produkt med stort användningsområde. Teamet bakom produkten besitter både nätverk o kanaler för att göra denna kökets ”vardagsvara” till en sörmländsk storsäljare.”Värmland
Aronia Ginger Lemonade av Solbacka Källa och Skogsmat.
Juryns motivering: ”Med strävhet, elegans och fyllighet tar denna dryck en naturlig plats både vid minglet och på det dukade bordet”.Västerbotten
Souvasburgaren.
Renägaren Anders Skum från Fjällvilt Ammarnäs och kocken Jan Diehl.
Juryns motivering: ”100 % Västerbotten. Produkt i tiden både för konsument och restaurang. Med rätta tillbehör komplett snabbmat eller gourmetmiddag.”Västmanland
Ett mustigt, välbakat Blågrova bröd.
Innovatörerna Markus Johannisson och Nicolai Vrbanc på Skeppshandelns Stenugnsbageri har samarbetat med Ingvar Pettersson som levererat det ekologiska mjölet från Stora Hällsta Kvarn.
Juryns motivering: ”Blågrova har en klar regional förankring i ett omsorgsfullt val av råvaror. Produkten känns genuin och tillverkad med ett gediget hantverkskunnande med respekt för hantverket och råvarorna. Blågrova har en potential att nå ut på marknaden och med sina breda kvalitéer som bröd passar det till dagens alla måltider”.Källa: Gastronomiska Samtal
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Gastronomiska samtal
-
SM-veckan vinter återvänder till Skövde 2027
Efter att Riksidrottsförbundet och SVT har utvärderat städer är det nu klart att Skövde kommer stå värd för SM-veckan vinter 2027.
-
Stockholm får en ny sommarpärla: ”Badholmen Sju Veckor”
I sommar får Stockholms skärgård nytt liv. Under sju veckor förvandlas Badholmen till en beach club där musik, mat och människor möts.
-
Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
När höstmörkret sänker sig förvandlas Gröna Lund, Kolmården och Furuvik till halloweenvärldar. Nu öppnar nöjesparkerna sina rekryteringar.
-
Svenska Taxiförbundet – konkurrensbegränsning gynnar inte Kalmar
Svenska Taxiförbundet ser en konkurrensbegränsning i Kalmars upphandling av skolskjuts. Mindre taxiföretag riskeras att slås ut.
-
En rekordökning av gästnätter i Härnösand under året
Turismen i Härnösand visar stark tillväxt. Under årets fem första månader har gästnätter ökat med 49,4 procent jämfört med i fjol.
-
Helsingborg blir värdstad för World Choir Games 2026
Sommaren 2026 står Helsingborg i centrum för världens största internationella körfestival - World Choir Games.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för resebranschens aktörer. Regeringen har beslutat o...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun – där näringslivsenheten och kommunikationsenheten samarbet...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang oc...
-
-
Gästbloggare
-