-
Här är regionernas vinnare i Mathantverk 2016
Tävlingen Mathantverk 2016, som arrangeras av Gastronomiska samtal, har utsett de regionala vinnarna.
Bohuslän
Tångkrydda från Grebbestad.
Linnea Sjögren och Jonas Pettersson driver Catxalot, som från början var ett dyk- och kajakföretag. Då var tång en bisyssla, idag är det tvärtom.
Juryns motivering: ”Bohus Furikake är en innovativ produkt som höjer det kulinariska i det egna köket och på exklusiva restauranger. Produkt och tillverkning ligger rätt i tid med stor miljömässig hänsyn. Produkten lyfter fram de unika regionala/lokala naturresurserna där produktutveckling och storytelling går hand i hand. Stor marknadspotential för en unik produkt.”Dalsland
Ekopops, äkta pinnglass.
I nära samarbete med Artisan glass utvecklades en vinnande pinnglass till Gunnebo Kaffehus och Krog.
Juryns motivering: ”Ecopops är en klassiker gjord på råvaror med höga KRAV och vars smakkombination är hämtad i trädgården. Där smak, färg och struktur attraherar alla åldrar och förenar nytta med nöje. Marknadspotentialen ökar ytterligare tack vare den ärliga förpackningen som uppskattas av både öga och miljö.”Gotland
Ramslöksgremolatan.
Henrik Westerlund från Restaurang Rosengården och Tomas Pettersson från Stenhuse Gård.
Juryns motivering ”En lättanvänd produkt vars doft och smak fick hela juryn på fall. En ekologisk gremolata med en tydlig regional koppling som fyller ett hål i marknaden.”Gästrikeland
Nordic Wagyu-burgare med Martin Sonefors från Reco Meat som förädlare, Patrik Eriksson från Hambrunge Säteri, uppfödare och Malin Eriksson som jobbat med förpackningen.
Juryns motivering: ”En enkel, publik, men ändå lyxig produkt med hög kvalitet, att äta med gott samvete – och samtidigt oerhört god”!Halland
Morpekorven, en färskkorv som innehåller griskött, persilja, timjan och soltorkade tomater.
Laget bakom Morpekorven består av Jeanette Högberg från Gårdsbutik Thuresson samt Sven Isaksson och Mats-Ola Rosgardt från Morpegrisen.
Juryns motivering: ”Av gris, kryddor och tomat har ni skapat en produkt med en regional förankring, som kompletterar och utvecklar en befintlig marknad.”Hälsingland
Hälsinge Boost, en energibar av hemkokt messmörskola och göbb, alltså rörost, torkad till en nötig konsistens.
Juryns motivering: ”En naturlig produkt med rötter i Hälsinglands fäbodar, rätt i tiden – på språng”!Närke
Vildsvinsbröd.
I laget har Gunnar och Ellinor Persson från Råberga Ekoprodukter odlat och valt ut vetet. Rågen kommer från Anders Östlund på Källsprångs Gård medan Martin Holmberg från Bergslagsdelikatesser har förädlat vildsvinet.
Juryns motivering: ”Lokal Ekologiskt surdegsbröd har samlat många olika producenter i länet och tillsammans med dem skapat ett innovativt bröd, hantverksmässigt bakat av äldre spannmålssorter i smaklig kombination med rökt vildsvin. Det lokala brödet jäser bra av surdeg, samarbete och entreprenörskap.”Sörmland
Skogskorv.
Laget bakom består av tre företag, Högtorps Gård, Vrena Viltslakteri och Mälarchark. Fotograf Jonas Hammar.
Juryns motivering: ”I denna produkt möts smaker från den sörmländska skogens Flora och Fauna. Flera generationers charkuterihantverk parat med kemistens kunskapsregister och en passionerad viltförädling ger här en gedigen, välbalanserad produkt med stort användningsområde. Teamet bakom produkten besitter både nätverk o kanaler för att göra denna kökets ”vardagsvara” till en sörmländsk storsäljare.”Värmland
Aronia Ginger Lemonade av Solbacka Källa och Skogsmat.
Juryns motivering: ”Med strävhet, elegans och fyllighet tar denna dryck en naturlig plats både vid minglet och på det dukade bordet”.Västerbotten
Souvasburgaren.
Renägaren Anders Skum från Fjällvilt Ammarnäs och kocken Jan Diehl.
Juryns motivering: ”100 % Västerbotten. Produkt i tiden både för konsument och restaurang. Med rätta tillbehör komplett snabbmat eller gourmetmiddag.”Västmanland
Ett mustigt, välbakat Blågrova bröd.
Innovatörerna Markus Johannisson och Nicolai Vrbanc på Skeppshandelns Stenugnsbageri har samarbetat med Ingvar Pettersson som levererat det ekologiska mjölet från Stora Hällsta Kvarn.
Juryns motivering: ”Blågrova har en klar regional förankring i ett omsorgsfullt val av råvaror. Produkten känns genuin och tillverkad med ett gediget hantverkskunnande med respekt för hantverket och råvarorna. Blågrova har en potential att nå ut på marknaden och med sina breda kvalitéer som bröd passar det till dagens alla måltider”.Källa: Gastronomiska Samtal
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Gastronomiska samtal
-
Vem blir årets världsmästare i flugkastning?
Den 19-25 augusti arrangerar Svenska Castingförbundet VM i flugkastning på evenemangsstranden i Åhus/Kristianstad.
-
Halmstad först i världen med “Non Silent Retreat” – inspirerat av Gyllene Tiders låtskatt
Med Gyllene Tider-febern på topp på grund av filmen "Sommartider" lanserar Halmstad världens första "Non Silent Retreat".
-
Intresset för att kombinera camping och cykling ökar rejält
I Sverige finns det mängder av cykelleder och bikeparks som är grannar med campingplatser. Camping cykelentusiaster har tagit fasta på detta.
-
SJ – högre rörelseresultat och fortsatt förbättringsarbete
Nytillkomna och befintliga trafikavtal samt ökade biljettintäkter bidrog till högre rörelseresultat för tågbolaget SJ i andra kvartalet.
-
Regeringen tar ytterligare steg för att minska företagens regelbörda
Den 18 juli fick 11 myndigheter i uppdrag av Regeringen att arbeta för enklare regelverk. Syftet är att minska företagens regelbörda.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 2024
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Naturvårdsverket – dagsturer allt populärare i sommarfjällen
En ny undersökning från Naturvårdsverket fjällsäkerhetsråd visar att dagsturer blir populärare i de svenska sommarfjällen.
-
Nytt företagssamarbete vill locka besökare till Granö i sommar
I sommar har en grupp företagare gått samman och skapat konceptet En härlig dag i Granö för att locka besökare till den fina byn.
-
Innovativ och kostnadseffektiv personalutveckling i servicebranschen
I en tid där personalutveckling är avgörande för framgång, erbjuder appen ServiceHub en lösning som stärker medarbetare och branschen.
-
Elite Hotels förvärvar Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping
Elite Hotels of Sweden är glada att meddela att man har förvärvat bolaget Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping AB.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 2024
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring denna nyhetsmagra sommarvecka. Den här gången är det mest un...
-
Liseberg bygger upp Oceana igen – beräknas stå klart 2026
Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 17 juli fattade Lisebergs styrelse beslut om att Liseberg v...
-
Innovativ och kostnadseffektiv personalutveckling i servicebranschen
I en bransch som ofta brottas med låg lönsamhet och höga driftskostnader är investeringar i personalutveckling in...
-
Nytt företagssamarbete vill locka besökare till Granö i sommar
Granö i Västerbotten borde checka alla boxar när det gäller en bortglömd ort utan sommarturism i Norrlands inland...
-
-
Gästbloggare
-