-
Här är regionernas vinnare i Mathantverk 2016
Tävlingen Mathantverk 2016, som arrangeras av Gastronomiska samtal, har utsett de regionala vinnarna.
Bohuslän
Tångkrydda från Grebbestad.
Linnea Sjögren och Jonas Pettersson driver Catxalot, som från början var ett dyk- och kajakföretag. Då var tång en bisyssla, idag är det tvärtom.
Juryns motivering: ”Bohus Furikake är en innovativ produkt som höjer det kulinariska i det egna köket och på exklusiva restauranger. Produkt och tillverkning ligger rätt i tid med stor miljömässig hänsyn. Produkten lyfter fram de unika regionala/lokala naturresurserna där produktutveckling och storytelling går hand i hand. Stor marknadspotential för en unik produkt.”Dalsland
Ekopops, äkta pinnglass.
I nära samarbete med Artisan glass utvecklades en vinnande pinnglass till Gunnebo Kaffehus och Krog.
Juryns motivering: ”Ecopops är en klassiker gjord på råvaror med höga KRAV och vars smakkombination är hämtad i trädgården. Där smak, färg och struktur attraherar alla åldrar och förenar nytta med nöje. Marknadspotentialen ökar ytterligare tack vare den ärliga förpackningen som uppskattas av både öga och miljö.”Gotland
Ramslöksgremolatan.
Henrik Westerlund från Restaurang Rosengården och Tomas Pettersson från Stenhuse Gård.
Juryns motivering ”En lättanvänd produkt vars doft och smak fick hela juryn på fall. En ekologisk gremolata med en tydlig regional koppling som fyller ett hål i marknaden.”Gästrikeland
Nordic Wagyu-burgare med Martin Sonefors från Reco Meat som förädlare, Patrik Eriksson från Hambrunge Säteri, uppfödare och Malin Eriksson som jobbat med förpackningen.
Juryns motivering: ”En enkel, publik, men ändå lyxig produkt med hög kvalitet, att äta med gott samvete – och samtidigt oerhört god”!Halland
Morpekorven, en färskkorv som innehåller griskött, persilja, timjan och soltorkade tomater.
Laget bakom Morpekorven består av Jeanette Högberg från Gårdsbutik Thuresson samt Sven Isaksson och Mats-Ola Rosgardt från Morpegrisen.
Juryns motivering: ”Av gris, kryddor och tomat har ni skapat en produkt med en regional förankring, som kompletterar och utvecklar en befintlig marknad.”Hälsingland
Hälsinge Boost, en energibar av hemkokt messmörskola och göbb, alltså rörost, torkad till en nötig konsistens.
Juryns motivering: ”En naturlig produkt med rötter i Hälsinglands fäbodar, rätt i tiden – på språng”!Närke
Vildsvinsbröd.
I laget har Gunnar och Ellinor Persson från Råberga Ekoprodukter odlat och valt ut vetet. Rågen kommer från Anders Östlund på Källsprångs Gård medan Martin Holmberg från Bergslagsdelikatesser har förädlat vildsvinet.
Juryns motivering: ”Lokal Ekologiskt surdegsbröd har samlat många olika producenter i länet och tillsammans med dem skapat ett innovativt bröd, hantverksmässigt bakat av äldre spannmålssorter i smaklig kombination med rökt vildsvin. Det lokala brödet jäser bra av surdeg, samarbete och entreprenörskap.”Sörmland
Skogskorv.
Laget bakom består av tre företag, Högtorps Gård, Vrena Viltslakteri och Mälarchark. Fotograf Jonas Hammar.
Juryns motivering: ”I denna produkt möts smaker från den sörmländska skogens Flora och Fauna. Flera generationers charkuterihantverk parat med kemistens kunskapsregister och en passionerad viltförädling ger här en gedigen, välbalanserad produkt med stort användningsområde. Teamet bakom produkten besitter både nätverk o kanaler för att göra denna kökets ”vardagsvara” till en sörmländsk storsäljare.”Värmland
Aronia Ginger Lemonade av Solbacka Källa och Skogsmat.
Juryns motivering: ”Med strävhet, elegans och fyllighet tar denna dryck en naturlig plats både vid minglet och på det dukade bordet”.Västerbotten
Souvasburgaren.
Renägaren Anders Skum från Fjällvilt Ammarnäs och kocken Jan Diehl.
Juryns motivering: ”100 % Västerbotten. Produkt i tiden både för konsument och restaurang. Med rätta tillbehör komplett snabbmat eller gourmetmiddag.”Västmanland
Ett mustigt, välbakat Blågrova bröd.
Innovatörerna Markus Johannisson och Nicolai Vrbanc på Skeppshandelns Stenugnsbageri har samarbetat med Ingvar Pettersson som levererat det ekologiska mjölet från Stora Hällsta Kvarn.
Juryns motivering: ”Blågrova har en klar regional förankring i ett omsorgsfullt val av råvaror. Produkten känns genuin och tillverkad med ett gediget hantverkskunnande med respekt för hantverket och råvarorna. Blågrova har en potential att nå ut på marknaden och med sina breda kvalitéer som bröd passar det till dagens alla måltider”.Källa: Gastronomiska Samtal
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Gastronomiska samtal
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 -24
Mest under Destination, Boende och Evenemang.
-
Placebranders Day 2024 forum för platsutvecklare/-marknadsförare
Samlar över 200 platsutvecklare och platsmarknadsförare för att ge de bästa verktygen, tipsen och den senaste kunskapen
-
Furuviksparken slår säsongsrekord och presenterar Halloweennyheter
Det har varit en framgångsrik sommar i Furuviksparken; den mest besökta säsongen i parkens historia. Nu väntar Halloween runt hörnet.
-
Då öppnar Maryhill Estate – ESS Group 13:e destination
Förvärvet av tidigare Örenäs Slott gjordes 2019 och nu är det dags för Maryhill Estate att få visa upp hela sin upplevelse.
-
Trelleborg förstärker sin position på Skåneleden med ny etapp
Skåneleden erbjuder olika vandringsupplevelser. Den nya etappen adderar en dimension genom att knyta samman Trelleborg med Skurup och Ystad.
-
SkiStar presenterar vinterns nyheter – fokus på skidupplevelsen och hållbarhet
SkiStar presenterar inför vintern en rad nyheter som stärker skidupplevelsen och hållbarhetsarbetet på samtliga destinationer.
-
Tre öars led – vandra från ö till ö på den nya leden i Värmland
Omgiven av glittrande Vänern öppnar nu Värmland ännu en kvalitetssäkrad Hiking Värmlands-led för året – Tre öars led.
-
Göteborg bjuder älskare av hårdrock på högtidsstunder i höst
Göteborg är en stad med starka rötter i hårdrock och metal. Denna höst bjuder på ett imponerande utbud av konserter.
-
Höstens stora återkomst – Postmuseum nyöppnar 19 oktober
Efter en omfattande renovering av den historiska byggnaden i Gamla stan öppnar Postmuseum åter sina dörrar i höst.
-
Skövde satsar på Welcome House för nyinflyttade och besökare
Welcome House Skövde är mötesplatsen där nyinflyttade, besökare, invånare och nyfikna får tips, vägledning och kontakter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Boende, Eveneman...
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – augusti 2024
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och ...
-
Nu har Villa Foresta på Lidingö fått nytt liv
Ikoniska Villa Foresta på Lidingö har öppnat upp igen med ett helt nytt designkoncept. En ny des...
-
Ugly Lawns och Werket vann Placebrander of the Year 2024
Region Gotland och Castellum är årets vinnare av det prestigefyllda priset Placebrander of the Year. Det stod kla...
-
-
Gästbloggare
-