-
Museernas förslag till besöksnäringsutredningen
Sveriges Museer, en del av den svenska museivärlden, har lämnat in sitt förslag till besöksnäringsutredningen. Detta är förslaget från museivärlden
- Använd museernas och kulturarvets fulla värde och potential i besöksnäringspolitiken
- Skapa strukturer där museerna ses som självklara aktörer i besöksnäringen utifrån det besöksvärde de faktiskt har – attraktiva mötesplatser för alla generationer, långsiktigt hållbara och viktiga för att stärka bilden av Sverige
- Utveckla metoden för att beräkna museernas värde genom förbättrad statistik
- Utveckla affärsmodeller som ger museerna större del av den samhällsekonomiska effekten och modeller för privat-offentlig samverkan för produktutveckling
- Stöd digitaliseringsprocesser: som främjar tillgänglighet och därmed stärker även det fysiska besöksmålets attraktionsvärde och öppnar för nya besöksupplevelser
- Museerna är dessutom stadiga konstanter till skillnad från exempelvis events. De finns på platsen med sina regelbundna öppettider, ofta året om. De levererar jämn kvalitet och förnyar sitt utbud.
- Men i fördelningen av den samhällsekonomiska effekten får museerna inte tillbaka medel för att utveckla sitt attraktionsvärde. De tas för givna.
Mats Persson, Generalsekreterare Sveriges museerFakta om svenska museer
Svenska museer tar varje år emot 26,5 miljoner besökare och är en reseanledning (enligt Myndigheten för Kulturanalys). Enligt SIFO besöker 75% av alla svenskar mellan 18-65 år ett museum på semestern.
I Sverige finns många olika slags museum, både statliga och privatägda. Enligt Kulturanalys finns det cirka 1.700 små museum i landet.
Så är det att driva ett museum
Men att driva ett museum kostar mycket pengar. Man måste ha regelbundna öppettider året om vilket bland annat ger upphov till betydande personalkostnader.
Ett museum har till uppgift att erbjuda kunskapsdrivna upplevelser och måste därför ha anställd expertis inom varje område.Det är också viktigt att ha bra samarbeten med andra aktörer i besöksnäringen. Men många museer har valt att arbeta utan samarbeten – där arbetar Sveriges museer med att museerna skall få en starkare position inom näringen. Det handlar inte bara om marknadsföring utan också om logistik, värdskap och paketering på plats på destinationerna där museerna är en del. Därför måste man utveckla affärsmodeller för innovationsrika samarbeten mellan museer så att även offentliga museer kan samverka med extern part för att ta fram produkter som stärker resmålen och ta del av resultatet som genereras.
Idag är det nödvändigt att arbeta med digitaliseringen för alla inom museivärlden. Stora delar av museernas samlingar, 30%, är redan digitaliserade.
Ny museilag från den 1 augusti 2017
Den 1 augusti 2017 fick Sverige en ny lag – museilagen.
I museilagen kan man läsa om att ett museum ska ”bidra till samhället och dess utveckling genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning”.I lagen skärps de offentliga museernas roll som kunskapsinstitutioner. Museer skall vara tillgänglig för alla och anpassad till användarnas förutsättningar.
Läs fler artiklar om museer i Sverige.
Källa: Sveriges museer
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Sveriges Museer
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
-
Gästbloggare
-