onsdag 14 maj 2025
Turismnytt
  • Tipsa oss
  • Annonsera
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Träffa oss
  • Hem
  • Nyheter
    • Aktivitetsbolag
    • Boende
    • Destinationer
    • Handel
    • Konferens & events
    • Mat och Dryck
    • Rese-/turistbyrå
    • Researrangör-/återförsälj.
    • Buss-flyg-rederi-tåg-mc
  • Destinationsutveckling
  • Karriär
    • Aktuella utbildningar
    • Lediga tjänster
    • På nytt jobb
    • Utbildningsnyheter
  • Marknadskollen
    • Bloggar
    • Debatt
    • Evenemang
    • Finansiering
    • Filmer / Podcasts
    • Hållbarhet
    • Intervjuer turismprofiler
    • Marknadsföring
    • Pågående byggprojekt
    • Pågående turismprojekt
    • Radiointervjuer
    • Rapporter
    • Trendspaning
    • Statistik
    • Aktuellt från Stua
  • Hitta leverantör
    • Destinationsutveckling
    • Försäkringar
    • Hotelltjänster
    • IT
    • Juridik
    • Köp och sälj verksamheter
    • Lokaler
    • Marknadsföring
    • Mat och dryck
    • Miljö och hållbarhet
    • Personal
    • Organisationer och föreningar
    • Säkerhet
    • Underhållning
    • Utbildningstjänster
    • Verksamhetsutveckling
    • Övrigt
    • För dig som är leverantör!
    • Till dig som vill sälja mer!
  • Bloggar
  • Annonsera
  • Logga in
  • Senaste nytt:
    • Vy flygbussarna lanserar Sveriges första kommersiella elbusslinje till Arlanda
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
    • Countryside Hotels – ny ordförande och reseprofil i styrelsen
    • Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april
  • Platsannonser:
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
    • Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 7 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 6 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 3 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
    • Göteborg & Co söker Kommunikationsstrateg med pressansvar
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 51 -24
  • RSS
  • Prenumerera på nyhetsbrevet
  • De nio finalisterna i den hållbara tävlingen Circular Gastronomy Challenge 2024 har valts ut av juryn.
    2024-11-30 16:36

    Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge

    Efter nogsamt studerande av en mängd inspirerande, målinriktade och cirkulärt hållbara idéer har juryn efter många timmars överläggningar vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024. Vinnarna koras den 27 januari 2025.

    Två tydliga trendvindar blåser i årets finalistfält

    Juryn presenterade den 26 november nio finalister till innovationspriset Circular Gastronomy Challenge 2024.

    I år uppgick de totala antalet nominerade idéer till 36. De har kommit in från hela Sverige, extra många från den västra sidan. Idéerna rör olika områden inom restaurangbranschen och sträcker sig från nytt restauranglinne av uttjänta textilier, till metangasreducerande ko-foder för bättre biffar.

    Två tydliga trendvindar blåser i årets finalistfält. Den ena är att ta tillvara och förädla sådant som redan finns – som att göra läsk på kompost, allsidiga matingredienser av slängd citrus, och att förvandla matsvinn till exklusiva köksprodukter med hjälp av jäst. Den andra trenden är initiativ som får oss att äta mer hållbar sjömat – som att skapa marina kolonilotter åt alla, småskaliga mussel- och ostronodlingar, och en metod för att ta tillvara mycket mer av den fisk som fångas.

    Vill bidra till ett sundare matsystem i samhället

    Circular Gastronomy Challenge är ett innovationspris som uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt i restaurangbranschen. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger och dess leverantörer till utveckling i cirkulär ekonomi. Målet är att öka takten på omställningen och bidra till gastronomisk mångfald och ett sundare matsystem.

    ”Restauranger kommunicerar sällan att de arbetar cirkulärt. Men fler och fler ställen skapar cirkulära flöden på arbetsplatsen. Vi vill lyfta fram de bästa exemplen, så att andra kan ta efter.” Säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.

    Pristagarna får tillgång till innovationsstöd och kommunikation

    Vinnarna i Circular Gastronomy Challenge utses i december och presenteras vid en prisceremoni i Stockholm den 27 januari 2025. Pristagarna får tillgång till innovationsstöd, kontakter och kommunikation för att förverkliga sina idéer under 2025.

    Kriterier för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska vara relevant för Sveriges restauranger, kunna bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta samt ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger, och även andra delar av matsystemet.

    De nio finalisterna till Circular Gastronomy Challenge 2024

    Juryn har valt ut de nio idéer den bedömer bäst motsvarar kriterierna. Finalisterna presenteras, utan inbördes rangordning nedan.

    Spill Collection
    – Monica Carlsson, PM & Vänner och Camilla Guzmán, Fem2Design.

    Högkvalitativa men utslitna lakan, dukar och kockrockar blir till nya dukar, förkläden och servetter. De färgas med kaffesump, morotsblast, lökskal och annat spill från restaurangköket. Att på ett tydligt cirkulärt sätt lösa problemet med textilavfall inom hotell- och restaurangbranschen är idén bakom Spill.

    Kompostläsk
    – Ludvig Brydolf, Törst Beverages.

    Köks-, berednings- och serveringssvinn från konferensanläggningar och hotell sorteras och tas till en samarbetspartner som omvandlar det till dryck. Som sedan återförs till anläggningen det kom ifrån – och där serveras till exempelvis frukost eller i aperitifen. Besöksnäring och livsmedelsindustri i en sluten cirkel.

    Stigfjordens Andelsodlingar
    – Niklas Wennberg, Havsodlat.

    Sverige har 100 000 sjöar och mer än 400 mil kust. Ändå importeras idag 90 procent av den odlade blå mat vi äter. Intresset för privata trädgårdsodlingar har boomat. Nu är det dags för både privatpersoner och krögare att ta klivet ut i vattnet. Med småskalig tillsammansodling av musslor och ostron.

    Waste is only failure of imagination
    – Arash Johnsson Sabet, Simply no waste.

    Citrusskal och andra värdefulla ingredienser från juiceindustrins sidoströmmar tillvaratas och omvandlas till smakförstärkare, förtjockningsmedel och färgämnen för kockar, bagare, bartendrar och glassproducenter att ersätta syntetiska tillsatser med. Växtbaserat, gluten- och äggfritt.

    Dryckesgårdars lilla självhjälpsbok
    – Diego Vegas Skoglund, Östersken.

    Kunskap hämtad ur verkliga, framgångsrika exempel samlad på ett ställe kan ge fler dryckesgårdar bättre förutsättningar att starta och överleva. På sina produkter och som besöksdestinationer. Mer och bättre vin, cider och fruktvin kan produceras på svenskodlad och vild råvara och nå ut till såväl restauranger som privatkonsumenter.

    Koji Copenhagen
    – Robert Engel, Koji Copenhagen.

    Mer umami, mindre svinn. Överblivet bröd och annat som annars skulle hamnat i restaurangkökets soptunna tas tillvara, koji-fermenteras och används i produkter som berikar samma (eller andra) köks framtida innovativa rätter. Med ambitionen att också sprida läran om koji vidare till hemmaköken.

    Lome
    – Cora Taylor, Volta Greentech.

    Ett fodertillskott för mjölk- och köttkor som gör att mängden metangas inom jordbruket minskar. Tillgängliggörandet av ett klimatvänligt och högkvalitativt kött för såväl restaurangnäringen som dagligvaruhandeln har förutsättningar att drastiskt minska växthusgasutsläppen i (och utanför) Sverige.

    Marina Kolonilotter
    – Maria Bodin, Cool Blue Future.

    Genom att förenkla och uppdatera lagstiftningen kring odling vid egna bryggor eller som kolonilotter i havet, möjliggörs skapandet av såväl icke kommersiella som kommersiella småskaliga tillsammansodlingar av alger, blåmusslor och ostron. Starkt fokus på kunskapsutbyte, och tillgång till nära sjömat både hemma och på restaurang.

    Aquafood
    – Oliver Östensen, Aquafood.

    Av den fisk som landas i Sverige blir det livsmedel av endast 17 procent. Genom att med en energisnål, proteinbevarande kall process ta fram en helt ny, benfri fiskfärs, samt fiskolja och kollagenpulver, kan den procentsatsen höjas avsevärt. Förutom på restaurang kan produkterna göra gott i offentliga miljöer där hållbar och fet fisk är efterfrågad.

    En gedigen jury av hållbarhetsexperter och kockar

    Juryn består av hållbarhetsexperter och kockar med fokus på cirkulär ekonomi och gastronomi:

    ◆ Per Styregård – juryns ordförande, skribent på DI Weekend och ICON magazine.
    ◆ Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert.
    ◆ Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018.
    ◆ Johan Gottberg – kock, konsult och grundare av Restauranglabbet och K-märkt, Årets hållbara kock 2014.
    ◆ Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation.
    ◆ Anna Henning Moberg – verksamhetschef vid Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel.
    ◆ Jens Thulin – medgrundare av Mylla Mat och nötköttsbonde på Vismarlövsgården.
    ◆ Erica-Dawn Egan, hållbarhetsstrateg på KTH Kungliga Tekniska högskolan och verkställande direktör för KTH FOOD Centre för hållbara och hälsosamma livsmedelssystem.
    ◆ Elvira Molin – projektledare och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

    Juryn har även tillgång till rådgivning från andra experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och andra områden, allt beroende på idéernas karaktär.

    Innovationsprogrammet Circular Gastronomy Challenge drivs av Circular Gastronomy i samarbete med Vasakronan, Martin & Servera, Göteborg & Co och Västsverige samt representanter från näringsliv, akademi och organisationer.

    • Text: Circular Gastronomy Scandinavia AB
    • Foto: Cecilia Kusoffsky/circulargastronomy.se
    Tweet
  • Vy flygbussarna tar ett nytt kliv i sin långa tradition av hållbarhetsarbete och lanserar en elbusslinje mellan Stockholm Cityterminalen och Arlanda flygplats.
    2025-05-13 18:19

    Vy flygbussarna lanserar Sveriges första kommersiella elbusslinje till Arlanda

    Som första kommersiella aktör i Sverige har Vy flygbussarna lanserat en elbusslinje mellan Cityterminalen och Arlanda flygplats.

  • Pam's pool deck -besöksnäring
    2025-05-12 05:38

    Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25

    Mest under Destination, Boende samt Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ

  • Malin Västerteg, ny ordförande i styrelsen för Countryside Hotels.
    2025-05-11 19:20

    Countryside Hotels – ny ordförande och reseprofil i styrelsen

    Ledarskapet på Countryside Hotels förstärks med Malin Västerteg som ny ordförande och Lottie Knutson som ny styrelsemedlem.

  • Hotell Eggers i Göteborg. Visitas statistik visar en nedgång för hotellmarknaden under april.
    2025-05-11 18:43

    Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april

    Totalt minskade logiintäkterna för hotellmarknaden under april med 9 procent enligt Visita. ”Påskeffekter” påverkade resultatet.

  • Åk med Strömma och upplev den magiska och historiska vårkänslan på Birka.
    2025-05-11 18:15

    Strömma – Våren spirar på historiska Birka

    Våren är här, och det är dags att upptäcka Birka. Strömmas turbåtar tar besökare till ön som bjuder in till upptäcktsfärder och evenemang.

  • Personalen på Moder
    2025-05-10 10:42

    Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!

    Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform

  • Destination Jönköping nylanserar nu sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap för besöksnäringen att använda.
    2025-05-09 17:01

    Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap

    Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.

  • Caroline Cederblad, Maud Olofsson, Madeleine Brehmer. Systrarna vann Visitas årliga utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen".
    2025-05-09 16:17

    Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen

    Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.

  • Louis Monville, projektledare för cykelleder på Västkuststiftelsen, är redo att inviga Sjuhäradsrundan med en cykeltur runt den.
    2025-05-09 15:59

    Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige

    Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.

  • SJ arbetar för att sätta in fler avgångar och snabbtåg mellan Stockholm och Åre. SkiStar möter därmed gästens behov bättre.
    2025-05-07 14:44

    SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen

    SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.

  • Veckans profil

    Teres Gärdin, VD Jämtland Härjedalen Turism

    Teres Gärdin

    VD för Jämtland Härjedalen Turism

    Efter fem år på posten berättar Teres hur hon jobbar, vad som är viktigt för destinationen och var hon får sin energi

  • Nyheter från Tillväxtverket

    • Tillväxtverket

  • Aktuellt från Visit Sweden

    • Senaste nyhetsbrevet, 29 april

    • Film att använda: Så bidrar globala gäster till din affär

    • Delta på Swedish Workshop Storbritannien 2025

    • Digitala föreläsningar om den globala resenären

  • Händelser i branschen

    • Svenska Resebranschföreningens vårmöte
      2025-05-13
      • Stockholm
    • Besöksnäringsforum – Destination Eskilstuna
      2025-05-22
      • Eskilstuna
      • form.apsis.one
    • Almedalsveckan 23-27 juni
      2025-06-23
      • Visby
      • www.almedalsveckan.info/
    • Svensk mountainbikekonferens – Platsutveckling med cykling som medel 1-2 september
      2025-09-01
      • Järvsö
      • cykelframjandet.se/svensk-mountainbike-konferens/
    • Besöksnäringsforum – Region Västerbotten Turism 1-2 oktober
      2025-10-01
      • Lycksele
    • BarCamp – Nätverket Hållbar Besöksnäring 6-7 oktober (save the date)
      2025-10-06
      • Skaraborg
    • Turismdag – JHT (save the date)
      2025-10-16
      • Jämtland
    • Stockholm Beer & Whisky Festival, 24-25 oktober
      2025-10-24
      • Stockholm (Nacka Strand)
      • stockholmbeer.se/om-massan/
    • Visit Smålandsdagen – Save the date
      2025-11-06
      • Växjö
    Visa fler
  • Mest lästa artiklar

    • 2025-05-05 00:06

      Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu

      I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...

    • 2025-05-05 03:39

      Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25

      Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...

    • 2025-05-07 12:25

      Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten

      De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det totalt åtta kr...

    • 2025-05-09 15:59

      Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige

      Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled som bjuder på fina upplevelser genom...

  • Gästbloggare

    • Marcus_Eldh

      Marcus Eldh

      Bloggar om naturturism och turismutveckling

      Jag har funderat mycket på vad det är som gör att vissa paket blir succé och andra blir liggande på en undangömd del av hemsidan....

    • Marcus Ståhl augusti 2021

      Marcus Ståhl

      Bloggar om marknadsföring, digitalisering och kommunikation

      Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen som språngbräda ...

    • Andrea Hartmann Jovell bloggar om svensk besöksnäring

      Andrea Hartmann Jovell

      Bloggar om utmaningar och framgångsfaktorer för svensk besöksnäring

      Besöksnäringen lyfts ofta fram som tillväxtmotor. Många är de kommuner och regioner som stångas med att formulera tillväxtstrategier för jus...

    • Bianca Brandon-Cox

      Bianca Brandon-Cox

      Bloggar om måltidsturism, trender och hållbara måltidskoncept

      Trenderna 2025 visar på en stark efterfrågan på autenticitet, hållbarhet och innovation. Genom att satsa på hyperlokala smaker, förstklassig...


  • Annonsera
  • Tipsa oss om nyheter

Kontakt

    • Telefon:
    • 070-9779252
    • E-post:
    • [email protected]
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera hos oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Copyright 2025 Turismnytt i Sverige AB
×

Jag vill ta del av nyhetsbrevet