-
Restaurangen som går mot strömmen
I Vemdalen öppnar nu en ny restaurang som valt att gå mot strömmen. Den nya restaurangen heter Bräjks Matbar.
”-Vår placering tillsammans med ett hållbarhetstänk från grunden särskiljer oss från de andra aktörerna här”, säger Pernilla Johansson och Joel Sjelin, ägarna till restaurangen.
Utsikt och tillgänglighet
Restaurangen ligger högst upp i skidbacken, dit man också kan ta sig till med bil, blev klar till de första skidåkarna tog sina första skidsvängar i år.
Bräjks Matbar är en klassisk backrestaurang i en rustik miljö som erbjuder sina gäster fika, lunch, afterski-mat och á la carte. Restaurangen är öppen 12 timmar per dag under vinterhalvåret med fokus på början av december till slutet av april.
Hållbarhet i fokus
Förutom på god mat så ligger fokus för restaurangägarna på hållbarhetstänket.
”- Redan när vi började bygga gjorde vi miljömedvetna val. Sedan kommer vi satsa på ekologiska viner tillsammans med lokalproducerad och kravmärkt mat. Visionen är svensk husmanskost gjord på bra råvaror med egen rök, långkok och inga halvfabrikat”, säger Pernilla.
Tog vara på möjligheten
Entreprenörerna Joel Sjelin och Pernilla Johansson tog vara på möjligheten när den dök upp:
”- Jag blev erbjuden den här tomten 2014 och kände att det var dags att göra något eget. Sedan dess har planerna varit igång”, säger Joel Sjelin.
”- Bräjks har från första stund känts som en klockren idé. Joel har jobbat länge som restaurang- och personalchef och jag har tidigare arrenderat en restaurangverksamhet. Men det här blir första gången vi bygger något gemensamt från grunden”, säger Pernilla Johansson
Finansiär dök upp
En av finansiärerna till Bräjks Matbar är Norrlandsfonden. Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg med tillväxtambitioner. De erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion.
Men utmaningar finns
Vemdalen är Sveriges tredje största skidområde och har haft en kraftig expansion de senaste fem åren. Men att starta nya företag där är inte lätt. Som för många företag så är det svårt att hitta kompetent personal.
”- Vår största utmaning är att hitta kompetent personal. Duktiga kockar är det ont om idag”, konstaterar Joel och fortsätter:
”- Vårt läge är en av de faktorer som särskiljer oss från andra. Restaurangerna på området ligger antingen vid foten av backen eller i toppen dit man bara tar sig på skidor. Dagtid har vi ett optimalt läge mitt i backen men vi ligger ändå så pass långt ned att man kan ta sig hit med bil. Det ska bli väldigt spännande att se hur vi tas emot av gästerna”.
Entreprenörerna med lång branscherfarenhet
Joel är uppvuxen i Vemdalen och har jobbat på orten sedan 2005. Han gick en hotell- och restaurang i gymnasiet och arbetade sedan som diskare, servitör, kock och restaurangchef.
Pernilla växte upp i Göteborg och har en lång erfarenhet från branschen – både i Sverige och utomlands. Efter 6-7 år som säsongsarbetare i Vemdalen flyttar hon dit.
Men företagen vågar ändå
”- Hela destination Vemdalen är i ett expansivt läge och inte minst Björnrike står inför en mycket intressant tid med stora förändringar i området närmaste åren. Pernilla och Joel är unga och hungriga företagare som satsar lite annorlunda – något som vi på Norrlandsfonden verkligen gillar. Inriktning mot en ekologisk och närproducerad meny är även det helt rätt utifrån vår hållbarhetspolicy”, säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden.
Källa: Norrlandsfonden
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Bräjks Matbar
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
-
Gästbloggare
-