-
Så gick det för den svenska besöksnäringen 2016
Under måndagen presenterades hur det gick för den svenska besöksnäringen 2016.
Det var ett 30-tal personer på plats i Västerås när Tillväxtverket presenterade årsbokslutet för turismen 2016.
Näringsministern gav sin bild av besöksnäringen
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg berättade om varför regeringen tycker att besöksnäringen är viktig för Sverige.Han menade på att besöksnäringen rör många olika sektorer i samhället, skapar arbetstillfällen och driver den ekonomiska utvecklingen framåt. Därför tillsatte man en utredning om besöksnäringen som leds av Britt Bohlin och som blir klar i
november 2017.Detta har och vill regeringen satsa pengar på
De senaste åren har regeringen satsat många miljoner kronor på besöksnäringen och man hoppas på att kunna fortsätta med det.Här är några av satsningarna:
- att via bland annat Visit Sweden satsa pengar på att marknadsföra Sverige i utlandet gentemot till exempel Indien och Kina. I dessa båda länder växer medelklassen i samhället fort och människor vill resa. ”- Om man driver internationella besökare att besöka Sverige så leder det till att också kvalitén inom besöksnäringen ökar”, säger Damberg.
- att marknadsföra Sverige som en mat- och designdestination.
- öka destinationsutvecklingsarbetet ute i regionerna.
- att förenkla för företagarna. Ett exempel är ett projekt som pågår tillsammans med SKL där man försöker hitta digitaliseringslösningar inom restaurangbranschen.
- man har lagt in möten och evenemang i exportstrategin.
- ”Team Sweden” är är en grupp som arbetar med att ta fram förslag på exportstrategier. Här representeras besöksnäringen av ett flertal personer från olika företag och organisationer. Gruppen har precis lämnat sitt förslag till hur branschen kan förbättra sin marknadsföring, hur man kan förlänga säsongen för en verksamhet med mera.
Det är viktigt att alla fortsätter att arbeta med fokus på målet – att fördubbla turismomsättningen – tycker näringsministern.
Men utmaningarna är många
För att kunna fördubbla turismomsättningen måste man anta flera utmaningar enligt näringsministern:- skapa fler arbetstillfällen
- utveckla besöksnäringen på ett hållbart sätt så man inte förstör för invånarna. Det är viktigt att invånarna ser nyttan.
Enligt Tillväxtverkets chef för företag, Tim Brooks, är en stor utmaning att skapa förutsättningar för större vinstmarginaler för små företag. En annan utmaning är att aktörer samverkar och genomför gemensamma utvecklingsprocesser. Besöksnäringen är viktig för regional tillväxt i hela Sverige. Men det krävs att människors kompetens, erfarenheter och entreprenörskap tas om hand och att det skapas fler innovativa lösningar som kan skapa livskraftiga företag. Enligt Tillväxtverket behövs det också mer kunskap om globala trender och internationella besökares behov för att hävda sig i konkurrensen med andra länder.
Turismens årsbokslut 2016
Under 2016 omsatte besöksnäringen i Sverige 296 miljarder kronor och tar en andel om 2,7% av Sveriges ekonomi. Drivkraften var till stor del ett resultat av utländsk konsumtion.Turisterna spenderade sina pengar på:
- varuinköp, 85 miljarder kronor
- resor och transporter
- boende
- restaurangbesök
Det man kan konstatera är att boende, restaurang, varuhandel och kultur ökar mest samtidigt som turister lägger mindre och mindre pengar på resor och transporter.
Boende på hotell, stugbyar och vandrarhem ökade med 78%. Det är främst utomeuropeiska turister som ökar när det gäller övernattningar. Här ser man att privatresenärerna fortsätter att öka mer än affärsresenärerna.
Sverige har enligt Tillväxtverket goda möjligheter att locka både svenskar och utländska besökare genom attraktiva resmål och anläggningar samt kultur och natur.
Antalet arbetstillfällen inom branschen var under 2016 169.000 (+11.000). Jobben ökade mest inom kultur, sport, nöjen men allra mest inom restaurangsektorn.
Så tog man fram årsbokslutet för 2016
Många är vi som undrar hur Tillväxtverket gjorde för att ta fram statistik för turismåret 2016.Sofi Sjöberg berättar att man använder sig av TSA- Turistsatellitkonto.
Med metoden så mäts turismens effekter på ekonomi, export och sysselsättning i Sverige genom så kallade satellitkontoberäkningar, där den del av konsumtionen som härrör från turism från de olika branscherna i nationalräkenskaperna samlas. Satellitkontot mäter värdet av såväl svenska som utländska resenärers direkta konsumtion av svenska varor och tjänster. Metoden för satellitkontoberäkningar, Tourism Satellite Account (TSA) är en internationellt vedertagen metod som har arbetats fram av UNWTO i samarbete med OECD och näringens organisationer. I Sverige görs beräkningarna på Tillväxtverkets uppdrag av Nationalräkenskaperna på Statistiska centralbyrån (SCB).Inkvarteringsstatistiken levereras av SCB. Den bygger på att anläggningarna runt om i Sverige anger hur många gäster som man har haft och om de var turister eller affärsresenärer. Svårigheten för anläggningarna är att de flesta bokningarna idag ofta kommer från en tredjeparts bokningskanal och då är det svårt att avgöra om gästen är affärsresenär eller turist.
Man använder sig också av resevalutastatistik i bytesbalansen som tas fram sv SCB på uppdrag av Riksbanken varje år.
Man samlar också in gästhamnsstatistik från Riksföreningen Gästhamnar Sverige. Här kan man utläsa båtnätter och övernattningar längs de svenska kusterna. Men också statistik om ägandet av fritidshus i Sverige.
Men hur gick det för besöksnäringen på regional nivå?
Tillväxtverkets turismanalytiker, Sofi Sjöberg, talade om att man i framtiden vill ta fram årsbokslut för turismen på regional nivå – något som inte finns idag.I årsbokslutet för 2016 kan man läsa att Gotlands län är det län som ökade mest i antal övernattningar, följt av Gävleborgs län. Störst i absoluta tal för övernattningar var Stockholm följt av Skåne.
Regioner arbetar tillsammans kring turismanalys
Även om det inte finns något årsbokslut inom besöksnäringen på regional nivå så pågår arbete runt om i landet.Karin Södergren, Region Uppsala, berättade att det finns ett regionalt forum för turismanalys där regioner i mellan Sverige finns representerade. Hon berättade också att det har kommit en ny rapport för besöksnäringens utveckling där man kan läsa om utveckling, trender och regionala effekter. Hon uppmuntrar andra regioner att ta kontakt.
Så mäter man gästupplevelser i Västmanland
Hur mäter man egentligen gästupplevelser? Går det att mäta?Ja, säger Angelika Wernersson, som arbetar som rådgivare inom kvalité och hållbar utveckling, på turismfunktionen vid Region Västmanland.
Region Västmanland använder sig av en metod som heter Swedish Welcome. Här arbetar auktoriserade rådgivare med att besöka olika företag inom besöksnäringen. Företagen får en rapport där det framgår konkreta förslag på hur man kan förbättra gästupplevelsen.
Att bara förlita sig på omdömen från gäster som de publicerar på bland annat Trip Advisor kan slå fel, enligt Angelika.
Källa: Tillväxtverket
- Text: Maria Lindqvist
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna och mytomspunna platsen Tosseber...
-
-
Gästbloggare
-