-
Skapa inspirerande bilder och illustrationer med AI-verktyget Midjourney
Upptäck kraften i det bildgenererande AI-verktyget Midjourney med Bianca Brandon-Cox. Utforska hur det kan hjälpa dig att omvandla dina idéer till visionära mood boards och visuellt attraktivt marknadsföringsmaterial.
Vad är Midjourney?
Midjourney är ett AI-verktyg som hjälper användare att skapa bilder och illustrationer utifrån textbeskrivningar, så kallade ”prompts”. Det låter krångligare än vad det är i verkligheten. Du behöver inte vara programmerare för att använda verktyget.
What’s in it for me?
Som fotograf ser jag inte Midjourney som en konkurrent utan snarare som en medskapare. När jag själv saknar bilder till kursmaterial låter jag Midjourney hjälpa mig att ta fram tematiska genrebilder inom måltidsturism, digital kommunikation och turismmarknadsföring.
Hur kan du dra nytta av detta bildskapande AI-verktyg?
Midjourney kan som sagt användas i många olika sammanhang, till exempel för att skapa externt marknadsföringsmaterial men även för olika interna behov. För aktörer i besöksnäringen ser jag 7 tydliga spår där Midjourney kan hjälpa till:
1) Mood boards: Ge en känsla av den idé du vill förmedla med syfte att visa personal, investerare eller exempelvis en reklambyrå som ska producera marknadsföringsmaterial.
2) Genrebilder: Om du saknar en genrebild kan Midjourney hjälpa till med att ta fram sådana.
3) Historiska platsunika miljöer och porträtt: Gestalta och levandegör till exempel olika historiska karaktärer i en historisk miljö.
4) Presentationsbilder: Skapa grafik och bilder som gör både interna och externa presentationer lite roligare.
5) Inspiration till nya bildidéer: Du kan i Midjourney lägga in en förlaga och be den skapa bilder utifrån din egen bild, vilket kan inspirera till nya vinklar.
6) Personas-porträtt: Levandegör visuellt olika personer från de målgrupper du utgår ifrån när du produktutvecklar eller skapar marknadsföringsmaterial.
7) Visionära bilder: Illustrera ett drömtillstånd eller en framtidsvision.Bild: Billy Boman
OBS! Den starkaste USP:en och trenden för aktörer i besöksnäringen är det autentiska, personliga och platsunika. Min rekommendation är att huvudsakligen använda ”äkta” bilder men även att dra nytta av fördelarna med bildgenererande AI-verktyg.
Inspireras av ett proffsigt utförande
Något man verkligen kan inspireras av är Midjourneys sätt att jobba med förgrund och bakgrund. Det vill säga att föremål i förgrunden skapar ett djup i bilden som i detta exempel nedan där frukten ramar in tjejen och leder blicken mot mitten.
Goda exempel på användning av bildgenererande AI-verktyg
28 mars är det premiär för utställningen “Häxor” – en utställning på Kalmar Slott om häxprocesserna, den första historiska utställningen i Sverige som skapats med hjälp av AI. Det här är väldigt gott exempel relaterat till möjligheterna med bildgenererande AI-verktyg som i detta fall visualiserar och ger liv till historiska händelser. Och där det skapas en intressant spänst mellan dåtid och nutid.
Utställningen ”Häxor” visas på Kalmar Slott mellan den 28 mars och 3 november 2024. Texterna är skrivna av Cecilia Düringer, historieläraren bakom P3 Historia.
“Utställningen kommer bli spektakulär och våra besökare kommer att få kliva in i en liten by i Älvdalen en mörk sommarnatt år 1668 – precis när den första häxan går på vattnet!” Säger Erik Gullberg, utställningsdesigner och producent.
Läs mer om utställningen i en tidigare artikel på Turismnytt här.
Promptografi: Pompe Hedengren
ChatGPT-4 tillsammans med Midjourney
För att illustrera hur väl ChatGPT-4 och Midjourney kan användas tillsammans så har jag skapat mina egna “häxor”, inspirerade av Kalmar Slotts utställning.
Jag gjorde först en Googlesökning efter ett historiskt personporträtt från tiden då häxprocesser utspelades och jag fick upp denna sida https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/haxfebern-i-stockholm-1676.
Jag kopirerar sedan text från denna sida och klistrar in den i ChatGPT-4 och ger den ett uppdrag: “Kan du hjälpa mig att skapa en prompt som jag kan använda i Midjourney för att skapa ett historiskt kvinnoporträtt baserat på informationen om häxprocesserna i 1600-talets Sverige.”
Jag får då en prompttext som jag kopierar in i Midjourney och då blir resultatet så här: Create a photographic historical portrait in an old style, capturing the essence of the 17th century in Sweden. The subject is 20 year old Katarina Svensson. The setting is in the streets of Stockholm, specifically in the poorer quarters, where anxiety and skepticism about witchcraft accusations are growing among the populace. The portrait should also subtly incorporate elements that evoke the hysteria of the times, such as a faint suggestion of the mystical journey to Blåkulla or symbols of witchcraft. Aim for a composition that tells a story of innocence, fear, and the complex social dynamics of 17th-century Swedish society. The photograph should look as if it was taken using technology and techniques from that era, with sepia tones or a daguerreotype effect to enhance its historical authenticity.
Resultatet blir fyra olika porträtt.
Jag vill se fler versioner av nr 3, så trycker jag på V3 och får upp fyra varianter.
När jag är nöjd trycker jag på knappen U och siffra till exempel U4 så får jag en porträttbild bara på den bilden jag valt i en storlek som passar för digital användning (1024×1024 px eller 2048×2048 px, 72 dpi om du trycker på knappen “Upscale Subtle”). Behöver du ett ännu mer högupplöst format behöver du köpa till ytterligare ett program som till exempel Topaz här.
Det finns massor av varianter att utforska till exempel kan man zooma in och ut i bildutsnittet det vill säga komma närmare eller “backa ut” för att få med mer miljö.
Trenden Crossover och framtidens kreativa arbetstitlar
Enligt Billy Boman, Visual AI Creator and Digital Creative, är den största trenden just nu “Crossover”, det vill säga att man kombinerar traditionell fotografi och video med AI-genererade verktyg för att skapa nya visuella uttryck inom foto och video. Han berättar också att det i denna nya AI-era uppstår nya titlar som “Visual AI Storytellers”. Till exempel kan fotografer och bildkonstnärer även kallas “Promptografer” om de även skapar AI-genererade fotografier.
https://www.dn.se/kultur/annika-nordenskiold-prisas-for-sina-ai-bilder-en-magisk-konstform
Är AI-konst verklig konst?
En viktig filosofisk fråga som uppstått under AI-verktygens framfart är: Är allt som användaren producerar i Midjourney av eget värde och kan det ses som konst?
Enligt Billy Boman kan det mesta ses som “skräp” och det riktiga värdet uppstår när en människa “masserar” och regisserar en flytande intelligens. När det finns en personligt konstnärlig tanke bakom, när en människa adderar lager från egna referenser och sin egen historia, först då får det ett värde.
Upphovsrättsregler “Generic is free”
Vilka upphovsrättsregler gäller? Svaret är just nu “Generic is free”, det vill säga du har rätt att använda bilderna i kommersiellt syfte MEN även andra kan komma åt dem och du kan inte upphovsrättskydda vare sig bilder eller illustrationer (ännu). Framtiden får visa ytterligare svar på denna nya och komplicerade fråga.
Läs gärna mer om upphovsrätt här.
Vill du gå mer på djupet? Se dessa två Youtube-videos som har lite olika perspektiv och som lyfter både möjligheter och hot:
◈ AI vs Artists – The Biggest Art Heist in History
◈ Doomed To Be Replaced: Is AI Art Theft?Så här kommer du igång med Midjourney
Skapa ett konto på Discord (gratis) för att kunna använda Midjourney. Ladda sedan ner Midjourney (Basic Plan $10/mån).
Behöver du hjälp? Läs Midjourney manual och Quick Start här.
I gratisversionen av Midjourney samexisterar du med andra användare och alla ser varandras bilder i realtid. I betalversionen kan du skapa en egen server och dölja ditt innehåll.
När du skriver in /settings får du upp en meny där du kan välja mellan olika knappar bland annat kan du välja graden av kreativitet som “default” här som ni ser på bilden har jag “– style raw –s 50” vilket innebär ett lågt kreativitetsvärde. Jag vill helt enkelt få bilderna att se mer realistiska ut.
Lägre värden ger alltså ett mer autentiskt/dokumentärt resultat. Värdet kan antingen väljas här i default via /settings eller anges som en parameter i din textprompt.
• Style low motsvarar siffran 50
• Style med motsvarar siffran 100
• Style high motsvarar siffran 250
• Style very high motsvarar siffran 750
• Style RAW minskar Midjourneys estetiska påverkan på bildenStarta dialogen genom att skriva /imagine vilket ger dig möjlighet att lägga in din prompt/textbeskrivning i fältet där det står “prompt”.
Du kan ge önskemål relaterat till ljuseffekter, utseende, format med mera. Behöver du hjälp, skriv in /help. I manualen och “Parameter List” kan du lära dig fler kommandon. Du kan dock bara skriva in vad du önskar skapa för typ av bild.
Avslutningsvis
Sammanfattningsvis vill jag säga att Midjourney gör mig till en bättre bildskapare precis som ChatGPT gör mig till en bättre skribent. Verktygens förmåga att ge förslag utanför boxen gör att jag utvecklas och får nya kreativa idéer. Hoppas att detta kan vara ett hjälpverktyg även för dig!
Vill du se ännu fler inspirerande exempel? Läs då COPY MAGAZINE, världens första AI-genererade modemagasin.
Jag önskar dig varmt lycka till med Midjourney! Hör av dig om du önskar boka mig för personlig konsultation eller en föreläsning i ämnet.
Här kan du läsa mer om Bianca och hennes tidigare inlägg på Turismnytt.
- Text: Bianca Brandon-Cox
- Foto: AI/Midjourney,
-
Seniordagen – möt 30 000 potentiella kunder på en dag
Seniordagen erbjuder en möjlighet för besöksnäringens företag att delta som utställare under evenemanget i maj.
-
Visit Sweden – korta kunskapstäta digitala föreläsningar om den globala resenären
Visit Sweden erbjuder korta föreläsningar om den globala resenären. Dessa gör det enklare för företag att förstå internationella målgrupper.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Veckans nyheter om svensk besöksnäring, denna vecka mest under Destination, Boende och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Destination Östersund nominerade till pris för Bästa Värdskap 2024
Destination Östersund är nominerade till Visitas pris för Bästa Värdskap 2024. Totalt är det tolv som tävlar om utmärkelsen.
-
Allt för Sjön 2025 – en inspirerande mässa med sikte på framtiden
Den 88:e upplagen av båtmässan Allt för Sjön har nyligen avslutats. Tusentals besökare samlades för att fira sjölivets glädje.
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när den nya restaurangen öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsn...
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige...
-
-
Gästbloggare
-