-
Tillväxtverket – besöksnäringen behöver mer intern kompetensutveckling
Idag råder stor kompetensbrist i flera yrken och i många områden inom besöksnäringen, vilket är ett hinder för tillväxt och ökad konkurrenskraft. Det framgår av Swecos rapport ”Problemkartläggning – Utmaningar och möjligheter för besöksnäringens kompetensförsörjning” som beställts av Tillväxtverket.
En av de största utmaningarna är den bristande attraktiviteten hos många jobb inom besöksnäringen. Arbetet innebär ofta obekväma arbetstider, stress, deltidsanställningar och säsongsarbete, vilket gör att arbetsgivare inom besöksnäringen har svårt att konkurrera med andra sektorer. Även låga löner, fysiskt tungt arbete och otydliga karriärvägar nämns som exempel i rapporten.
Interna karriärmöjligheter får personalen att stanna
Från företagens sida menar många att branschen måste göras mer attraktiv för att locka medarbetare på en arbetsmarknad där många branscher konkurrerar om arbetskraften.
”Besöksnäringen ligger efter när det gäller att kompetensutveckla sina medarbetare.” Säger Fia Westerberg, Head of People and Culture på Winn Hotel Group. ”Vi måste bli bättre på att låta medarbetarna utvecklas inom branschen och erbjuda nya karriärmöjligheter internt. Och det räcker inte att skicka medarbetarna på utbildning en gång per år, utan kompetens är en färskvara som vi måste jobba med konstant.”
Fia Westerberg berättar att Winn Hotel Group har en egen affärsakademi, Winn Business School, där de hela tiden utvecklar sina medarbetare. Något som gjort det lättare att behålla personalen.
”Vi talar om för våra medarbetare redan när de börjar att vi kommer att investera i dem och att det finns möjlighet för karriärutveckling och det har vi märkt att många ungdomar uppskattar. En av våra hotelldirektörer började som 15-åring i frukosten och vi har ytterligare flertal hotelldirektörer som utvecklats internt genom vårt talangprogram som är en managementutbildning som sträcker sig över ett år – Det är fantastiska karriärresor som många gjort vilket vi är otroligt stolta över.”
Viktigt med högskolebehörighet
En annan faktor som försvårar kompetensförsörjningen är att vissa gymnasieutbildningar som leder till hotell- och restaurangyrken inte ger högskolebehörighet. Vilket gör dem mindre attraktiva. Men till hösten 2023 kommer alla nationella yrkesprogram i gymnasieskolan att ge grundläggande högskolebehörighet, vilket förväntas öka söktrycket.
Dock kvarstår behovet av fler utbildningsplatser till yrkesförberedande gymnasieutbildningar. Samt mer samverkan mellan utbildningssystemet och näringen.
Bristande matchning
Ett problem som präglar svensk arbetsmarknad generellt är bristande matchning och det gäller även besöksnäringen. Många som påbörjar en utbildning inom hotell och restaurang väljer sedan att ta anställning i andra branscher. Här har även coronapandemin fått stark påverkan då många anställda tvingades söka arbete i andra branscher. Sedan så valde de att stanna kvar där.
Besöksnäringen erbjuder intressanta, utmanande och meningsfulla arbetsuppgifter, en lärorik miljö och möjlighet till personlig utveckling. Men samtidigt är näringen behäftad med både interna och omvärldsrelaterade problem. Vilket påverkar dess förmåga att rekrytera och behålla personal.
I rapporten ”Problemkartläggning – Utmaningar och möjligheter för besöksnäringens kompetensförsörjning” har problemen kartlagts och kategoriserats. Det är ett underlag för fortsatt arbete med att prioritera vilka orsaker och problem som skulle kunna åtgärdas, samt av vilka aktörer detta kan och bör göras.
Hämta publikationen på Tillväxtverket här.
Läs mer om Tillväxtverket på Turismnytt här.
- Text: Tillväxtverket
- Foto: Tillväxtverket
-
Spritmuseum – svenskt vin och cider i en smakrik utställning
Spritmuseum samlar 15 svenska dryckesproducenter i en utställning. Besökare får chansen att smaka på deras hantverksprodukter.
-
Kraftig satsning på regionala flygplatser stärker Sverige
Regeringen föreslår att anslaget till icke-statliga regionala flygplatser höjs kraftigt i budgeten 2026. Ett välkommet besked.
-
På gång hos Naturturismföretagen
Med utbildningar, projekt och nätverk fortsätter Naturturismföretagen arbeta för att lyfta branschens roll som motor för hållbar utveckling.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 -25
Mest under Destination, Boende och Evenemang
-
Hållbarhet i besöksnäringen – Något för dig? Anmäl dig till BarCamp 2025
Den 6–7 oktober 2025 bjuder Nätverket Hållbar Besöksnäring och Visit Hornborgasjön in till en inspirerande icke-konferens i närheten av Skövde
-
Regeringskansliet – företagarpaket för fler jobb i Sverige
I budgetpropositionen för 2026 lägger samarbetspartierna fram ett företagarpaket som bland annat sänker kostnaderna för att anställa unga.
-
Hösten i Umeå bjuder på storslagna kulturupplevelser
Umeå bjuder in till en tid fylld av kulturupplevelser. Här är åtta höjdpunkter som garanterat sätter färg på höstmörkret.
-
Liseberg firar 10 år med Halloween – större och läskigare utbud
I år firar Liseberg tio år sedan parken öppnade grindarna till Halloween. Inför höstens säsong väntar två nya skräckområden.
-
AI i praktiken – ny undersökning om hur ny teknik stöttar turismorganisationer
ETC har publicerat resultaten från sin europeiska studie om användningen av AI inom turistorganisationer. Rapporten har tagits fram av Kairos Future.
-
Visit Sweden lanserar nationellt API för svensk besöksnäring
Nu lanserar Visit Sweden ett nationellt API som samlar Sveriges turistiska utbud. Det framtidssäkrar besöksnäringens synlighet digitalt.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Fotografen som lyfter fram besöksnäringen genom bild och film
Christina Uhlin har sina rötter i Sundsvall där hon växte upp. Efter några år i Stockholm, där hon studerade foto...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Evenemang, Ma...
-
Göteborg satsar på gastronomi – premiär för matfestivalen Food Fest
Tio dagar av smakäventyr startar nu på fredag: från spårvagnsluncher och permakultur-workshops till matpromenader...
-
Liseberg firar 10 år med Halloween – större och läskigare utbud
I år firar Liseberg ett skrämmande jubileum. Det är nämligen tio år sedan nöjesparken för första gången öppnade g...
-
-
Gästbloggare
-